20 túra a húszas éveinkre

Huszonévesen az ember tele van bizonytalansággal, viszont ez az egyik legszabadabb kor is. Éppen ezért mi sem célszerűbb, mint a nagy, kalandos utazásokat ezekre az évekre tenni, hiszen az élmények segíthetnek a jellemünk formálásában is.

A Travel & Leisure összeállított egy 20-as listát, amelyeken olyan úti tippeket sorolnak fel, amelyek ideálisak lehetnek ezekben az években. Kétségtelen, hogy a teljesítésükhöz nem árt egy kicsit méretesebb pénztárca, meg elég idő, hogy évente mondjuk két utazással tudjunk kalkulálni, de aki teljesíti, annak igencsak pazar élményekben lehet része. Íme, a lista:

Menjünk hátizsákos túrára Dél-Ázsiában

Tévedés, hogy hátizsákos túrára csak Európában lehet menni. Dél-Ázsia rengeteg gyöngyszemmel rendelkezik, az egészen nyilvánvaló Thaiföldtől kezdve Indonézián és Vietnámon keresztül a kevésbé szem előtt lévő Malajziáig, Kambodzsáig és Mianmarig. Az itt élők ráadásul rendkívül vendégszeretők, különösen a hátizsákos turistákkal szemben.

Az ide érkezőket rengeteg kaland várja: vulkánlátogatás Balin, mélytengeri búvárkodás Malajzián, de aprócska hippi falvakra is bukkanhatunk Thaiföldön, ahogy pezsgőbb nagyvárosokra is, mint Bangkok. Eljutni ide persze nem olcsó, az itt tartózkodás viszont annál inkább.

Fedezzük fel New Orleanst

Valószínűleg nincs jobb party a világon, mint a New Orleans-i Mardi Gras. Na és persze ott van a Bourbon Street is, de a városban még annyi a látnivaló. Képzeljük magunkat a húszas évekbe, amikor a jazz lüktetett a klubokban - páratlan lesz.

Utazzunk Tokyóba

Milyen is Tokyo? Olyan, mint New York, csak egy kicsit őrülteb, és nos, egy kicsit zsúfoltabb is. Gyönyörűen bizarr, az integető macskákkal, a robotokkal és a luxus kategóriás éttermekkel, no meg egy-két tradiconálisabb japán hellyel.

Tömjük magunkat degeszre Mexicóban

A dél-amerikai kontinens gasztronómiája kétségtelenül megér egy misét, Mexikóváros pedig az egyik legszínesebb, pezsgőbb város - igazi kulturális kihívás. Gasztrománoknak igazi paradicsom, de Frida Kahlo rajongóknak is érdemes ellátogatniuk, hiszen egy múzeum is őrzi a festőnő emlékét.

Gasztrotúra Peruban

Ha kényeztetnénk még egy kicsit a hasunkat, Peru az ideális cél. A Macchu Pichu látványán túl Peru mellett szól az a tény is, hogy ez a világ egyik legegészségesebb helye, ami az étkezést illeti. Bármit is választunk, komplett gasztrotúrát vagy egy ötcsillagos éttermet, nehéz lesz mellényúlni: imádnivaló a konyhájuk.

Első tangó Buenos Airesben

Ne féljünk Buenos Airestől, helyette érezzük át a hely szellemiségét! Tegyünk hosszú sétákat az utcákon, szívjuk magunkba ennek a különös vidéknek az energiáját, és legyünk igazán szenvedélyesek: tanuljunk meg tangózni.

Sportoljunk Új-Zélandon

Új-Zéland az extrém sportok kedvelőinek Mekkája. Választhatunk bungee-jumping, óriás völgyi hinta, megazipline, vadvízi túra és még számos kaland közül, attól függően, mennyire vagyunk bevállalósak. Mehetünk Aucklandbe és Queenslandbe is, mindkét hely garantáltan meg fogja emelni az adrenalinszintünket. Grátiszként pedig még gyönyörű látványt is kapunk.

Utazzunk Kubába szabadon

Soha ilyen szabadon nem utazhattunk Kubába, mint most, érdemes hát kihasználni. Kiváltképp, hogy a néhai Castro birodalmának annyira egyedülálló a hangulata: van valami édes-bús benne a málladozó épületekkel és a kubai zene búgásával és pergő ritmusával, a táncosok életörömével. Igazi időutazás is ez, nemcsak földrajzi.

Kempingezzünk Izraelben

Izraelben egyáltalán nem csak szent helyeket fedezhetünk fel. Van egy sokkal bohémabb oldala is az országnak, a helyiek pedig kifejezetten barátságosak. Ideális helyszín lehet Jaffa, ahol ugyanúgy megtaláhatók a hipsterek. Kempingezni és hullócsillagokat lesni szinte kötelező, a tény pedig, hogy nem túl nagy területről van szó, előnyünkre is válhat, hiszen nem érezzük úgy, hogy lemaradnánk a lényegről.

Bújjunk el a tömeg elől Portugáliában

Ha Lisszabonra gondolunk, egyből az európai mediterrán városok jutnak eszünkbe: csodás épületek, derű és pezsgés. Ha viszont szeretnénk eltűnni a világ szeme elől, irány észak, ahol egészen érintetlen területen süttethetjük a hasunkat, vagy éppen kortyolgathatjuk a borunkat Portoban.

Pattanjunk kerékpárra Amszterdamban

A világ első számú kerékpáros városában turistaként sem lóghatunk ki a sorból. Szerencsére Amszterdamban a közlekedés alapja a tolerancia, így nem kell attól tartanunk, hogy a kanálisok között keringve egy autós elcsap bennünket. Biciklivel pedig a kevésbé ismert turistapontokat is elárhetjük. És ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki a tulipánmenzőn való hempergést sem.

Csodáljuk meg Marokkót

Van néhány jó okunk, miért kétségtelenül bakancslistás Marokkó: röviden és tömören, mert Afrika egyik gyöngyszeme, ahol kelet és nyugat egyszerre találkozik. Igazán vibráló hely - talán ez írja le a legjobban: a színek, a kultúra, a ruhák, a vásárok mind erre a kifejezésre rímelnek.

Szafari Afrikában

A természet lenyűgöző, a 20-as éveink pedig a legjobbak ennek az állításnak a bizonyítására. Vadállatok között kocsikázni tökéles módja annak, hogy alázatot tanuljunk a környezetünk iránt, és felfedezzük az élet bölcsőjét.

Lógázzuk a lábunkat Goán

Indiát vagy imádják, vagy utálják az emberek, de ha előbbire vágyunk, és szeretjük a csodás stramdokat, a trance partykat és a jó koktélokat, akkor érdemes Goával kezdeni a felfedezést. Ha mégsem ez írná le az ízlésünket, találunk itt hátizsákos lehetőségeket és luxus villákat is - ki mit szeret.

Haladjunk végig a nyugati parton

Oregon, San Francisco, Los Angeles, San Diego. Csak néhány a leghíresebb városok közül a nyugati parton. A felhőkarcolóktól kezdve a sivatagos tájon át a homokos óceánpartig sokféle látvány váltja itt egymást. Big Surt semmiképpen se hagyjuk ki, amely a beatnemzedék kedvenc nyaralóhelyéül szolgált éveken keresztül, és még ma is hallható itt a bepop és Jack Kerouac hangja.

Csavarogjuk körbe Kelet-Európát

A nyugati turisták szemében egyre vonzóbbá válik Kelet-Közép-Európa, Budapestet pedig egyenesen imádják. Legyünk mi is turisták a saját régiónkban, és nézzünk új szemmel az országunkra, vagy a környező államokra.

Bulizzunk az Oktoberfesten

Európa leghagyományosabb partyját nem kell bemutatni: mindenhol söröskorsók, harmonika zene és igazi német hangulat. Ha nem szeretnénk a gatyánkat is rákölteni, vegyük meg mielőbb a repjegyünket, így sörre is több pénz jut...

Barangoljunk Szlovéniában

Nemcsak a Plitvicei-tavak lenyűgöző, de a szomszéd, Szlovénia is igazi kincsestár, gondoljunk csak a Bohinji-tóra. Kalandosabbak nemcsak a túrabakancsukat köthetik be, de extrémebb sportok, például vadvízi evezés közül is választhatnak.

Önkénteskedjünk

Az önismeret egyik legjobb módja, ha önzetlenül segítünk másoknak, arról nem is beszélve, hogy az önkéntesség révén olyan tájakat és kultúrákat ismerhetünk meg, amelyekre másként talán nem lenne módunk. Ma már számos szervezet szervez utakat önkénteseknek, csak győzni kell választani.

Legyünk abszolút spontának

Rossz vonatra szálltunk az állomáson? Egy idegen városban buliznánk? Kipróbálnánk az egyszemélyes utazást? Egyszer az életben legyünk merészek, és ahelyett, hogy terveznénk, hallgassunk a szívünkre, és menjünk, amerre csak szeretnénk, vagy amerre az út visz.