Még drágább lesz a turistáknak a világ egyik legszebb országa

  • külföld
  • 2017.03.21
    17:11
  • origo.hu
Már most is a világ egyik legdrágább országa, de hamarosan tovább drágulhat a turisták számára Izland. A kormány ugyanis szeretné lassítani a látogatók áradatát - írja az Origo.

A magas árak ellenére a természeti szépségeiről híres szigetre jelenleg közel ötször annyi turista érkezik, mint 2010-ben. Tavaly 2,3 millióan látogattak el a 332 ezer lakosú Izlandra, ami rekordnak számít.

Az ott lakók közül sokan úgy érzik, hogy telt ház van. „Az ágazatnak és mindannyiunknak nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy a saját sikerünk áldozataivá váljunk" –mondta a Bloombergnek Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir idegenforgalmi miniszter.

A korlátozásnak kézenfekvő módja a drágítás. Tovább emelhetik a szálláshelyekre kivetett idegenforgalmi adót. A túraszervező cégeket és a busztársaságokat speciális engedélyek kiváltására kötelezhetik. Az előző kormány azt tervezte, hogy a látogatóknak egy 4000 forintnyi összegbe kerülő „természeti útlevelet" kelljen kiváltani, ez a terv azonban meghiúsult. A mostani opciók között szerepel azonban az, hogy bizonyos helyeken korlátozzák a látogatók számát.

Eljutni olcsó, megélni drága

Az új adókból származó bevételeket visszaforgatnák a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére, ez azonban kevés vigasz az oda látogató turistáknak, akiknek már most is mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk az élményért. A szállásárak harmadával drágábbak, mint más északi fővárosokban, az alkoholért pedig az EU-átlag dupláját kell fizetni.

A magyar utazóknak mindössze egy vigaszuk lehet: hogy viszonylag olcsón el tudnak repülni Izlandra. A Wizz Air épp egy éve indította el járatát Reykjavíkba, és szezonon kívül akár 30 ezer forint alatt is meg lehet úszni a jegyet oda-vissza.

Legfrissebb