Égi varázslatban gyönyörködhettek az utasok

Csodálatos fényjátékban volt része annak a 134 utasnak, akik egy chartergépen az új-zélandi Dunedinből a dél sarkkör közelébe repültek. A Boeing 767-es kibérlése egy múzeumigazgató ötlete volt, aki korábban már átélt hasonló élményt vendégként egy NASA megfigyelő repülővel - írja az Origo.

A repülőn csak az ablakok melletti két üléssort adták el, hogy mindenki jól láthassa az aurora australist. A turistaosztályra 2000 új-zélandi dollár (402 ezer forint) volt egy jegy, a businessre ennek a duplája. A helyeket így is öt nap alatt elkapkodták,volt egy utas, aki Spanyolországból utazott oda az élményért.

Az utazást a szervező a napéjegyenlőséghez közel választotta meg, és abban a holdfázisban, amely maximális sötétséget biztosít. A nyolcórás útból az utasok öt órán keresztül élvezhették az égi fényjátékot.

Australis és borealis

Ha sarki fényről hallunk, többnyire az északi sarkkör környékére asszociálunk, pedig a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség a déli féltekén is előfordul – ez az aurora australis. Északi párjánál, az aurora borealisnál jóval ritkábban figyelik meg, hiszena déli sarkkörre csak elvétve jut el az ember. Néha azonban lakott helyeken is előfordul, megfigyelték például Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmaniában is.

Legfrissebb