Jártál már a Föld tüdejének egyikében? Ezek a legszebb esőerdők a világon

Az állat- és növényfajok negyven, de akár hetven százaléka az esőerdőkben él. A trópusi esőerdők mélyén növények, mikroorganizmusok és rovarfajok több száza még ma is ismeretlen az emberek számára. A természetes eredetű gyógyszerek alapanyagainak egy negyede is innen származik, sőt a világ oxigénjének 28 százalékát is pont ezek a hatalmas zöld területek állítják elő. Öt szintből állnak, amelyek a következők: avarszint, cserjeszint, alsó lombkoronaszint, középső lombkoronaszint, felső lombkoronaszint. Bár csak kevesen jutnak el a trópusi esőerdők mélyére, mégis a szenvedélyes utazók számára felejthetetlen kalandos találkozásokat, érintetlen természeti szépségeket és vadon élő állatokat jelent. Ezek a legszebbek, és mi hoztunk nektek belőle egy kis ízelítőt.

Daintree Nemzeti Park, Ausztrália

A Daintree Nemzeti Park része a világ legrégebbi élő trópusi esőerdőjének és Queensland, Ausztrália északkeleti partján található. A nemzeti parkot trópusi esőerő, fehér homokos strand és védett korallzátony is alkotja. Egyedülálló növény- és állatvilág, köztük a kazuárfélék (madárfaj) és a ritka Lumholtz-kúszókenguru otthona is. Találhatsz néhányat a legrégebbi növényekből is a Földön, mint például a Lycopsida és a Psilotopsida. 1988 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján és komppal a Mossman Gorge-on keresztül juthatsz el ide. Sok túraútvonalat, kempinget és egyéb szálláshelyet is kínál a turisták számára. A folyók és a strandok tiszták és rendben vannak tartva, viszont a búvárkodás nem kimondottan ajánott, mert tengeri krokodilokkal is találkozhatsz.

Dominika

A “karibi természet szigetének” is nevezik, mivel Dominikát szinte teljes egészében esőerdő borítja. A sűrű erdő és hegyvidéki terület miatt a helyiek leginkább a part mentén élnek. A kormány kemény lépéseket tett annak érdekében, hogy olyan gazdaságot hozzon létre, amely a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet tekinti az egyik legfontosabb prioritásának. Az eredmény egy érintetlen paradicsom, ami kedvez a természetjáróknak és főleg az ornitológusoknak. Az esőerdők nagy részét nemzeti parkokká nyilvánították. A Morne Trois Pitons Nemzeti Park sűrű erdeivel, vulkánokkal, fumarolákkal (repedésekkel, vagy a föld felszínén lévő folyókkal, amelyekből 200 – 800 ° C-os gázok kerülnek a felszínre), forró forrásokkal és a második legnagyobb “boiling lake-kel” (elárasztott fumarolával) büszkélkedhet a világon. A Morne Diablotin Nemzeti Park egy különleges madárpopulációnak az otthona és a sziget legmagasabb csúcsának is egyben, a parkot népszerű túraútvonal keresztezi.

Bako Nemzeti Park, Sarawak, Malajzia Borneo

Bako Sarawak legrégebbi nemzeti parkja és Kuching városától mintegy 35 km-re fekszik. Kis mérete ellenére – mindössze 27 négyzetkilométer – területeire a sokszínűség jellemző – főleg a meredek part, a sűrű esőerdők, az egzotikus strandok és a sziklaalakzatok, valamint itt él a nagyorrú majmok populációjának többsége. A tizenhat változatos túraútvonalnak köszönhetően a park keresztül-kasul bejárható. A Pandan Kecil útvonal egész a tengerpartig vezet, a Lintang Loop a mélybe enged betekintést és nagy valószínűséggel majmokkal is találkozhatsz, valamint a különös kinézetű rafflesiakban is gyönyörködhetsz. Óvakodj a repülő lemurktól, a tobzoskáktól, a koboldmakiféléktől, a denevérektől és a közönséges pálmasodrótól.

Harapan esőerdő, Sumatra, Indonézia

A világ egyik legnagyobb biodiverzitású helye, a szumátrai Jambi tartomány közelében található Harapan esőerdő. A világ legveszélyeztetettebb vadon élő fajainak, köztük a szumátrai tigrisnek, az orángutánnak, az ázsiai elefántnak, a maláj medvének és a ködfoltos párduc otthona. A “Remény erdejének” is nevezik, és a környezetvédők keményen dolgoznak azért, hogy megvédjék a fakitermelés elől, a bányászattól és az olajpálma-ültetvényektől. Ez az erdő többek között a madarak menedéke is. Harapanban háromszázöt madárfajt észleltek, köztük kilenc globálisan fenyegetett is, mint például a pápaszemes gólya, négy kritikusan veszélyeztetett növényfajnak az otthona, valamint a Raflezia is virágzik a dzsungel mélyén.

Yasuni Nemzeti Park, Ekvádor

Az ecuadori kétéltűek imádják a Yasuni Nemzeti Parkot. Napa párás ökológiai területén húzódik és rekordmennyiségű 150 faj otthona. A park annak a zónának közepén helyezkedik el, ahol a kétéltűek, a madarak, az emlősök és a vascularis növények a legnagyobb számban fordulnak elő. Ez Ekvádor legnagyobb védett területe és a mélyében őrzi az Amazonas esőerdő lenyűgöző biológiai sokféleségét. A nemzeti parkot meglátogatni nem egyszerű, de megéri. Quitoból Cocce-ba kell repülnöd, vagy ha nincs problémád a tömegközlekedéssel, pattanj buszra. Mindenképp szállj meg a park körüli viskók egyikében. Természetesen szervezett túra keretén belül belekóstolhatsz a dzsungel mélyébe, egy rövid ideig jaguárok, kajmán krokodilok, tukánok és teknősök társaságában túrázhatsz, és ha szerencséd van akár a Tagaeri és Taromenane törzsek lakóival is találkozhatsz.

Loango Nemzeti Park, Gabon

Az “utolsó éden” néven is ismert, a Gabonban található Loango Nemzeti Park visszatekintést enged az egykori érintetlen világba. Az afrikai kontinens legrégibb erdeiből, gorillákból, elefántokból, bivalyvirágból és több száz madárfajból, hüllőből és emlősökből nem lesz hiány. A park hatalmas ismeretségre tett szert a National Geographic fotográfusa, Michael Nichols által, aki a “szörföző vizilovakról” lőtt pár igazán jó képet. Be kell vallani, hogy a part menti hullámok, amelyek mintha a mély erdőből bukkannának elő és a naplemente keveréke gyönyörű látvány. A parton erdei elefántokra, de akár gorillacsaládokra is figyelmes lehetsz. Egykor a nemzeti parkba való utazás költséges volt, de a helyi ökoturizmust támogató projekteknek hála megfizethetőbbé vált.

Khao Yai Nemzeti Park, Thaiföld

A Khao Yai Nemzeti Park Thaiföld első és legrégebbi nemzeti parkja. 1962-ben alapították és csak három órányira van Bangkoktól. A Dong Phaya Yen-hegységben található és több, mint 40 vízesés, több száz emlős és közel négyszáz madárfaj otthona. Nagyobb emlősei közé tartoznak a szarvasok, az ázsiai elefántok és ha a helyi legendák igazak, akkor a fehér tigrisek is. A parkot legjobban kerékpározás vagy a robogózás közben ajánljuk felfedezni. Számos kemping és bungaló van a környéken, de a park határain kívül is találhatsz remek szállást. A túravezetők örömmel mutatják meg a parkot, de akár egymagad is bejárhatod az útvonalak egyikén.