Elbújva a világ elől - A tíz legszebb sziget

A tripadvisor.hu minden évben összeállítja a világ legszebb helyeit. Idén ezúttal szigetek is bekerülhettek a listába. Íme, az utazók véleménye szerint a tíz leggyönyörűbb sziget.

1. Maui, Hawaii

Hawaii Maui szigetét az igazi természetrajongóknak ajánljuk. Az éteri bambuszerdő és a Haleakalâ nemzeti park alázúduló vízesései a Waimoku-vízeséshez vezető túraútvonalon haladva fedezhetők fel. Nyúljon el kényelmesen a meleg, arany homokban, vagy szörfözzön, esetleg sznorkelezzen egy nagyot. A sziget északkeleti partján Hanáig vezető autóút élete legszebb útvonalainak egyike lesz. Az idő megállt a hawaii Keanae falujában, ahová mindenképp érdemes ellátogatni.

2. Szantorini, Kükládok

Még ha sosem járt az égei-tengeri Kükládokon, akkor is azonnal felismerné sziklákba vájt, cukorkaszín házairól, zafírszínű vizéről és a viharos égbolt színére emlékeztető kupolájú, ragyogó fehér épületeiről. Itt egész biztosan nyugalomra lel a fekete homokos strandokon sétálgatva vagy az olyan vidéki falvak utcáin bóklászva, mint Imerovigli. Oia gyönyörű városa világhírű a paletta összes színárnyalatát felvonultató naplementéiről.

3. Jamaica

Létezik-e jobb annál, mintha macska módjára nyújtózkodva sütkérezhetünk a jamaicai napsütésben? Csak az, ha a szigeten töltött vakációt egy csipet kalanddal fűszerezzük! A „fa és víz országaként” emlegetett Jamaica erdejei első osztályú túrázási és madárles-lehetőségeket biztosítanak. A történelem szerelmeseinek Trelawny emlékhelyeit, míg a reggae és a dancehall zene rajongóinak Kingston autentikus klubjait ajánljuk. Montego Bay tökéletese hely sznorkelezéshez és vásárolgatáshoz, míg Ocho Rios gyógyfürdőiben búcsút inthet a stressznek.

4. Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek

A Turks- és Caicos-szigetek leglakottabb szigete, Providenciales a világ egyik legnépszerűbb nyaralási úti célja. A búvárkodás és sznorkelezés egyaránt kényelmes és lenyűgöző, köszönhetően a partról könnyen elérhető, több kilométernyi korallzátonynak. A Grace-öböl elegáns üdülői és szemkápráztató strandja miatt igen népszerű választás a vízparti üdülésre indulók körében. A Chalk-szoros sziklái és szirtjei kellemes hátteret nyújtanak a csillogó, türkizkék vízben kajakozva.

5. Bali, Indonézia

Bali a megtestesült képeslap, egy meseszerű indonéz paradicsom. Töltődjön fel a finom, fehér homokos tengerparton, a napon heverészve, vagy a koralloknál, illetve a második világháborús hajó színes roncsánál alámerülve élvezze a trópusi teremtmények társaságát. A parton az üde dzsungel kőtemplomokat és pajkos majmokat rejt. A „művészeti központ”, Ubud, tökéletes hely, ha táncelőadásra vágyik, ellátogatna egy batikolóműhelybe vagy egy ezüstműveshez, vagy jógaóra keretében kívánja helyreállítani testi-lelki békéjét.

6. Mallorca, Baleár-szigetek

A Chopint és Mirót is megihlető álomszép sziget ma nagyon népszerű a tavaszi szünetben strandolni vágyók körében. Akkor se aggódjon, ha az általános iskolai tavaszi szüneten kívül érkezik, hiszen rengeteg gyermekprogram van itt. A Marineland élménypark delfin- és fókabemutatói, illetve gyermekstrandja az egész családnak jó móka. És ha kisgyermeke Thomas-rajongó, a Palma és Soller között közlekedő ősrégi vonat kötelező program.

7. Mauritius Afrika

Mauritius talán Afrika leggazdagabb turistacélpontja, egy rengeteg látnivalóval kecsegtető, igazi trópusi paradicsom. A nagyjából 60-szor 50 kilométeres sziget modern fővárosa, Port Louis átalakított vízparttal rendelkező, forgalmas kikötő és piac. A legtöbb turista ennek ellenére az olyan üdülőhelyek felé veszi az irányt, mint Mont Choisy, a csendes Trou-aux-Biches vagy a könnyűbúvárok körében népszerű, nyüzsgőbb Flic en Flac. A mélytengeri halászat kedvelőinek Rivière Noire-t ajánljuk.

8. Phuket, Thaiföld

Thaiföld legnagyobb szigete mágnesként vonzza a világ minden pontjáról a strandolás szerelmeseit és a komolyabban búvárkodókat, akik alig várják, hogy alámerülhessenek az Andamán-tengerbe. A kék lagúnák és a lazacrózsaszín naplementék álomszerű hangulatot teremtenek, és ennek megfelelően az itt töltött idő is kissé szürreálisnak tűnhet. A legnépszerűbb szabadidős tevékenységek a vízi sportok, de ha elege van a napsütésből, akkor is rengeteg felfedeznivaló várja a sziget akváriumaiban, parkjaiban és buddhista templomaiban.

9. Bora Bora, Társaság-szigetek

Türkizkék lagúnák, puha, fehér homok és narancsszínű naplementék teszik tökéletesen romantikussá Bora Bora gyönyörű szigetét. Barátkozzon trópusi halakkal a korallkertekben vagy a Tupitipiti-ponton, vagy túrázzon fel vezető nélkül a korábban vulkanikus Otemanu-hegyre, és gyönyörködjön a kilátásban. A Lagoonariumban megnézheti, ahogy a cápákat etetik, és úszhat teknősökkel is. Koronázza meg a napot egy ínycsiklandó vacsorával a sziget valamelyik jó hírű, francia éttermében, majd kortyolgasson el egy trópusi koktélt a csillagos ég alatt.

10. Fernando de Noronha, Brazília

A Fernando de Noronha-félsziget kényes ökoszisztémája az UNESCO világörökség-listájára is felkerült. A látogatók számát szigorúan korlátozzák, de a szerencsés kevesek páratlan strandokat élvezhetnek, a selymes meleg víz pedig tele van delfinekkel és tengeri teknősökkel, ami a világ egyik első számú búvár-úticéllá teszi Noronhát. Ha a szárazföldön maradunk, járjuk be Jardim Elizabeth, az Esmerelda Coast vagy Sancho-öböl ökoösvényeit, amelyeknél a csúcspontot a sziklák hasadékába vágott meredek lépcsősor megmászása jelenti.

Legfrissebb