Ezektől a helyektől télen is leesik az állunk

Sokan menekülnek a télből a nyárba, de azért akadnak olyan utazók is, akik fogékonyak a hideg évszak szépségeire. Most 11 olyan úti célt ajánlunk, amelyek télen talán még szebb, de legalábbis különlegesebb arcukat mutatják, mint a meleg évszakban.

Reine, Lofoten; A norvég Lofoten-szigetek háromszáz lelkes kis faluja 1743 óta létezik. Manapság főként a turizmusból él, hírnevét csodás látképének köszönheti, amelyet főként a faluba vezető hídról, vagy a 445 méter magas Reinebringen hegyről csodálhatunk meg.

Tasiilaq, Grönland; A színes házak és a gigantikus jégtömbök látványa lélegzetelállító.

Quebec City, Kanada; Kanada egyik legrégibb városa, francia telepesek alapították 1608-ban. A Szent Lőrinc-folyó északi partján fekszik. Télen meglehetősen hideg van, viszont színes téli karnevál és zenés karácsonyi programok teszik kellemessé a hangulatot.

St. John's, Kanada; Új-Funland legnagyobb, illetve Kanada legkeletibb városa. Ami különösen vonzóvá teszi, hogy a világ egyik legszínesebb városa, a színpompás házak pedig különösen hangulatosak tudnak lenni hóesésben.

Bled, Szlovénia; Bled, Szlovénia nSzlovénia első számú turistalátványosságát, a Budapesttől ötszáz kilométerre fekvő Bledet nem kell bemutatni a magyar utazóknak. De talán kevesebben gondolnak arra, hogy ez a festői kisváros télen is lenyűgöző látványt nyújt.

Innsbruck, Ausztria; Az osztrák Tirol, sőt az Alpok fővárosa. A varázslatos belvárosból akár fél óra alatt feljuthatunk egy 2000 méter magas csúcsra, úgyhogy urbánusok és megrögzött természetjárók egyaránt imádni fogják.

Tromso, Norvégia; A legek városa. Itt van a világ legészakibb sörfőzdéje, botanikus kertje, planetáriuma és püspöksége. Az Észak-atlanti-áramlatnak köszönhetően nem is olyan hideg, mint gondolnánk, januárban mínusz 4 fok körül alakul a hőmérséklet.

Tasiilaq, Grönland; A kétezer lelkes kisváros Kelet-Grönland legnagyobb településének számít. Egészen kivételes a fekvése: Grönland egyik szigetén fekszik egy 8 kilométer hosszú fjord partján, körülötte hegyek, és egy folyó szeli ketté.

Jokkmokk, Svédország; A svéd Lappföld 3000 fős településén az 1600-as évek óta minden évben téli vásárt rendeznek. Mínusz huszonöt fok vár itt ránk, ráadásnak pedig színes forgatag, sok-sok forró ital és kézműves portéka, a népviseletbe öltözött számik pedig rénszarvasrodeót rendeznek a turistáknak a városka melletti, befagyott tavon.

Santa Claus, Finnország; A Santa Clausnak nevezett falu valójában egy Mikulás-kalandpark nyolc kilométerre Rovaniemitől. 1985-ben hivatalosan is a Mikulás állandó lakhelyének nyilvánították. Különösen gyerekekkel életre szóló élmény.

Ilulistaat, Grönland; Ötezer lakosával Grönland harmadik legnépesebb települése, amelyet leginkább jéghegyei és a közelében elterülő Ilulistaat-jégfjord tesz híressé.

Bern, Svájc; Svájc közepén fekszik az Aare folyó kanyarulatában. Ez utóbbi tény azt eredményezi, hogy a folyó szinte körbeöleli a középkori óvárost. Itt találjuk Európa leghosszabb fedett bevásárlóutcáját, ami télen elég kellemes tud lenni.

Reine, Lofoten; A norvég Lofoten-szigetek háromszáz lelkes kis faluja 1743 óta létezik. Manapság főként a turizmusból él, hírnevét csodás látképének köszönheti, amelyet főként a faluba vezető hídról, vagy a 445 méter magas Reinebringen hegyről csodálhatunk meg.