Horgonyt fel! Íme 2018 legszebb hajós úti céljai!

Karibi, mi? Nem kell világgá menned, hogy a legszebb hajóutakban legyen részed. Nézd meg mi vár, ha Európa határain belül maradsz, vagy egy picit elmész távolabb..

A Crusie Review cég még júliusban adta át a Choice Destination Awards díjakat, amely nem csak az óceánjárókat, de a folyami hajókat is díjazza. Colleen McDaniel Cruise Critic vezető végrehajtó szerkesztője szerint – “Legyen az ember tapasztalt “hajós” vagy újonc, a legfontosabb szempont klienseink szemében az úti cél”.

10. Villefranche, Franciaország

Teljesen rendben van, ha még nem hallottál Villefranche-ről, más néven Villefranche-sur-Merről, a tengerparti városka híres szomszédjai közé Nizza és Monaco tartozik. Bár kevésbé ismert a turisták között mégis érdemes ide ellátogatni, mert még mindig őrzi kisvárosi sármját.

Kikötőjét rejtett homokos partok szegélyezik, a sétányain pedig jobbnál jobb kávézók sorakoznak. Ha bírod a meredek utcákat, az óváros tökéletes lesz egy sétára. Felfedező túrád során betekintést nyerhetsz a helyiek életébe, ugyanis Villefranchera nagy hatással volt Olaszország is, amitől egyébként csak egyórányi autóútra fekszik. Érdekes látnivalók a 16. századi Saint Elme Citadella és a helyi piacok.

9. Dubrovnik, Horvátország

Dubrovnik terrakotta színű tetői szemet kecsegetető kontrasztban állnak a kék Adriai-tengerrel. Gyökerei egészen a hetedik századik nyúlnak vissza, és a mai turisták szívesen látogatják történelmi különlegességeit, amelyek egyébként a Trónok harca és a Csillagok háborúja helyszínéül is szolgáltak. Akárhogy is, az autómentes óváros igazi paradicsom a szemnek, amelynek középkori építészete túlélt egy 17. századi földrengést és a 90-es években lezajló horvát szabadságharcot is.

Az UNESCO listáján is megtalálható várost (teljesen jogosan) macskaköves utcáin barangolva kell megismerni, vagy a magasból a Mount Srd tetejéről, ahova felvonóval juthatsz.

7. Szentpétervár, Oroszország

Tél, Csajkovszkij és az Ermitázs egyike azoknak a gyakori szavaknak, amelyek eszünkbe jutnak Szentpétervárt hallva. Talán kevésbé ismert az a tény, hogy Nagy Péter kölcsönzött európai hangulatot a városnak, amint azt csatornái, sétányai és építészete is bizonyítja.

Vagy az a tény, hogy a város májustól júliusig napi 24 órás napfényben úszik, a Fehér éjszakák néven ismert időszak, amellyel kéz a kézben járnak a koncertek, fesztiválok és egy tucat szabadtéri esemény.

Egy látogatás sem lenne teljes, ha nem néznél meg egy balett előadást vagy operát a Mikhailovszki Színházban vagy a Mariinsky Színházban. Bűn lenne nem meglátogatni a hatalmas államiHermitage Múzeum gyűjteményét. A vérző megváltó templom szinte összeforrott a város panorámájával, kétségtelenül minden amatőr és profi fotós bakancslistáján megtalálható.

6. Avignon, Franciaország

Felejtsd el a Vatikánt: a Provence-i Avignon a római katolikus egyház felett uralkodott 1309-től egészen 1377-ig. A pápai palota, a Palais des Papes napjainkig sértetlen marad és nem is kérdéses, hogy az UNESCO Világörökségnek is része. A lelkes építészek örömmel tekintik meg majd, hisz ez a világ legnagyobb gótikus palotájának számít, az ex-pápai otthonból viszont hiányzik az egykori díszítés, de ezt pótolják a tabletek, amik bemutatják egykori szépségét.

A pápai örökséget Avignon középkori utcáin is át lehet érezni. A Palais des Papes közelében található aMusée du Petit Palais, leginkább reneszánsz gyűjteményéről ismert. Az UNESCO-s épület a középkorban erődként szolgált. A Pont d’Avignon hidat is érdemes megemlíteni, bár már csak az eredeti fele maradt meg, de így is káprázatos látvány.

De nem csak Avignon történelmi szépségéről érdemes beszélni. Júliusban tartják az Avignon-i Fesztivált – egy hatalmas, hetekig tartó kulturális esemény, amelyen több ezer ember szórakozik egyszerre.

6. Dürnstein, Ausztria

Bámulni Dürnstein vöröses tetőit, amelyek a Duna partján, zöld dombok közül magasdnak ki. Ez a mesés hely a 2000-es években kapott több figyelmet, azóta is az UNESCO része.

Ez egy jól ismert borvidék is, a ’80-as évek óta páratlan fehérborok készülnek pincéiben. Kóstolj bele Domäne Wachau boraiba vagy Dürnstein történelmi borászatai egyikébe. Bár a város már a 12. században is létezett (amikor a bécsi V. Leopold bebörtönöztette Oroszlánszívű Richardot a Dürnstein-kastélyban), 1551-ben tűz rombolta le Dürsteint-t. De még mindig vannak szerkezetek, amelyek a 16. századból származnak, különösen a Hauptstrasse mentén, a város főutcáján. A Dürnstein-kastélyromjai mindössze 20 percre fekszenek a várostól.

5. Würzburg, Németország

Bár Würzburg Bajorországban található, számos hasonlóságon osztozik az osztrák Dürnstein-nel: folyóparton fekszik, figyelemre méltó borászati helyszín, UNESCO Világörökség része és tucatnyi történelmi látnivalóval rendelkezik. Würzburg Németország egyik legismertebb útvonaláról is, a“Romantikus útról” is ismert, ami egy 400 km-es szakasz, amit leginkább a tündérmesékben ábrázolt kastélyok jellemeznek.

És itt, az ország nagy részeitől eltérően a bor uralja a vidéket, a pincészetekben és borozókban pedig aFranconia borvidék legjobbjai közül választhatsz.

Ami az UNESCO helyszíneit illeti, a XVIII. Századi Würzburg Rezidencia vagy Residence PalaceEurópa egyik legjobb példája a barokk stílusú kastélyoknak. (Valójában a városban lenyűgöző számú barokk és rokokó épület található.) De Würzburg történelme jóval régebbi, hisz úgy hiszik, hogy a várost i.e. 1000-ben a kelták alapították meg.

4. Budapest, Magyarország

A folyami hajósok és a nem hajósok kedvence (szívünk csücske). Budapest gyönyörű építészete, történelmi látnivalói, híres kávéházai, termálfürdői és kulturális kínálata évről évre több turistát vonz. A fényűzőMagyar Állami Operaház és világszínvonalú előadásai is kiváló példája a 19. századi neoreneszánsz stílusnak. A Nagycsarnok finomságait nem hagyhatjuk ki. Ha csak egy kávéházat emelhetnénk ki, akkor az a Café Gerbeaud lenne, amely már az 1800-as évektől működik.

De annyi minden van, amit imádunk Budapesten – a Parlament, ami egy újabb fotógenikus neogótikus remekmű, zsidó negyed, a szuper butikok, élénk éjszakai élet, a Budai Várnegyed vagy a Budavári Palota, a Gellért Gyógyfürdő és megannyi szuper látnivaló.

3. Quebec City, Kanada

Quebec City-t észak-Párizsának is nevezik, de ennél azért sokkal több. Míg a helyiek nyelv szempontjából franciák, a kultúra nagyon kanadai. Az UNESCO listáján is fellelhető macskaköves utcácskák visszarepítenek a 17. századba. A történelmi Fairmont Le Château Frontenac szálloda híres fotogén helyszín. Érdemes itt egy kicsit elidőzni, megcsodálni a belső teret és elfogyasztani egy pohár finom bort.

A Felsőváros a Rue Saint-Jean otthona, egy hosszú utca, ahol számos üzlet, étterem és kávézó sorakozik. A közelben található a Notre-Dame de Québec bazilika-katedrális, népszerűségét leginkább az amerikai kontinens egyetlen szent ajtajának köszönheti (ritka katolikus hagyomány).

Ne hagyd figyelmen kívül az Alsóvárost, ahol Quebec legrégebbi része is megtalálható. Ugyanitt találodRue du Petit-Champlain-t, Quebec legszimpatikusabb utcája, amelyet télen hófedte ünnepi dicsőségében fotózza le a legtöbb turista.

2. Arles, Franciaország

Nem nehéz rájönni, miért is annyira népszerű Arles, amely egyben az UNESCO kulturális örökségének is a része. A város a Rhône folyó mentén fekszik és a folyami hajók egyik legbájosabb megállója. A város történelmi látnivalói, köztük a római romok beleolvadnak a táj szépségébe.

Az Arles amfiteáter nemcsak figyelemre méltóan őrizte meg egykori látványát, hanem még mindig használják. Azonban már nem gladiátorharcok helyszíne, inkább bikaviadalok, koncertek és előadások színhelye. A római színház és a Thermes de Constantin (római fürdők) szintén megmaradtak, bár a színházban még mindig megnézhetsz egy előadást, a fürdő már régóta elhagyatott.

De a fennmaradt épületekről beszélve, a város olyan, mintha egy 19. századi francia festményben csöppentél volna. Nem is csoda, hisz maga Vincent Van Gogh otthona is volt, aki 18 hosszú hónapot töltött el itt. 1888-ban költözött Arlesba és egészen addig maradt, míg le nem vágta a bal fülét, majd ezután elmegyógyintézetbe került. A híres sárga stúdiója a második világháború bombázásának áldozatává vált, de a Vincent van Gogh Arles múzeum büszkén őrzi örökségét.

Érdemes megemlíteni a minden szombaton zajló piacot is, a becslések szerint 450 standból áll – mindenféle finomságokkal és kézműves remekművekkel teli – ez Provence legnagyobbika.

1. Glacier-öböl, Alaszka

Ironikus módon, olyan helyszín került a lista élére, amely bár lélegzetelállító, a hajók utasai mégsem hagyhatják el a fedélzetet. Ehelyett 10 órányi hajózás vár a hófödte Fairweather-hegység, oroszlánfókák, barna medvék, hegyi kecskék és természetesen gleccserek mellett. A hajók általában egy órát töltenek a Margerie gleccser előtt, ami egy 21 mérföldes hosszúságú gleccser és az Inside Passage csúcspontja.