TOP 10 város, amit érdemes felkeresni 2019-ben

Már tervezed a 2019. év eleji utazásokat, de a döntés előtt még szeretnél inspirációt gyűjteni? A következő listában garantáltan találsz kedvedre való úti célt! A világ egyik legnagyobb útikönyv kiadója és online utazási magazinja, a Lonely Planet ugyanis összeállított egy toplistát azokról a városokról és országokról, amelyeket érdemes felkeresni 2019-ben. A települések közül a dániai Koppenhága, míg az országok listáján Sír Lanka végzett az élen. Te hova utaznál a legszívesebben?

TOP10 város a Lonely Planet szerint:

1. Koppenhága, Dánia

A dán főváros az elmúlt évek során igazán divatos lett az utazók körében, köszönhetően annak, hogy mind az építészet és design, mind a gasztronómia területén sikerült itt maradandót alkotni.

Trendi streetfood helyek és Michelin-csillagos éttermek, múzeumok és egyéb programok csalogatják a turistákat Koppenhágába. Kihagyhatatlan látnivaló a világhírű Tivoli Gardens vidámpark, amely 2019. február 1. és 28. között varázslatos téli csodaországgá változik. A dániai tömegközlekedésre eddig sem lehetett panasz, de 2019-ben még könnyebb lesz utazni, hiszen egy újabb metróvonalat építenek Koppenhágában. Ezek után talán nem meglepő, hogy a dán fővárost az első helyen ajánlják a Lonely Planet szerkesztői.

2. Shenzhen (Sencsen), Kína

Kína „Szilikon-völgyének” is nevezik Shenzhent, az egyik leginnovatívabb országot Ázsiában, amely hihetetlen változásokon ment keresztül az utóbbi években. Évtizedekkel ezelőtt Shenzhent csupán Hongkong olcsó alternatívájának tartották, mára azonban új múzeumokkal és kortárs kiállításokkal lett a turisták kedvence.

3. Novi Sad (Újvidék), Szerbia

A Duna bal partján fekvő Újvidék igen mozgalmas évek elé néz: 2019-ben ad otthont a 20. EXIT fesztiválnak, közben az Európa Ifjúsági Fővárosa címet is birtokolja, két év múlva pedig Európa Kulturális Fővárosaként képviselheti Szerbiát.

A fejlődés nem csak a címekben mutatkozik meg, hanem a kulturális sokszínűségben is. A legfőbb látnivalók között van Pétervárad, amely a középkorban a törökök elleni védelmet szolgálta, ma pedig múzeum és népszerű kirándulóhely. A belváros felfedezését érdemes a főtéren kezdeni, ahonnan az utcák legyezőszerűen nyílnak szét.

4. Miami, USA

Miamit sokan még mindig csodás tengerpartja és pezsgő éjszakai élete miatt kedvelik, azt azonban kevesen tudják, hogy az amerikai város a művészetek, a gasztronómia és a dizájnerek fellegvára is.

5. Katmandu, Nepál

A 2015-ös földrengések hihetetlen pusztítást végeztek a városban, de úgy tűnik, 2019-ben sikerül felülemelkedni a sokkon és az összeomlott műemlékek helyreállításával Katmandu ismét vonzó turisztikai célponttá válhat.

6. Mexikóváros, Mexikó

Két éven keresztül, 2018-19-ben birtokolja Mexikóváros a Világ Design Fővárosa címet, amely remek apropó arra, hogy megismerjük az évszázados katedrálisok és a modern építészet egyvelegét.

7. Dakar, Szenegál

Napsütötte strandok, színes piacok és éjszakai klubok között válogathatunk Dakarban, ahol a jövőben Nyugat-Afrika egyik új turisztikai központja fog létrejönni (köszönhetően egy új nemzetközi repülőtérnek).

8. Seattle, USA

Seattle akkor került fel a Föld turisztikai térképére, amikor a világ egyik legnagyobb online kereskedő cége, az Amazon egy hatalmas üveggömbökből álló irodaházat építtetett a városban.

A 3 egymáshoz kapcsolódó gömb több emeletnyi magas, és belsejükben fákkal teli egyedi mikroklíma került kialakításra. Szintén izgalmas programot kínál a központ közelében található Space Needle 184 méteres tornya és kilátója is.

9. Zadar (Zára), Horvátország

Zadarban már nyoma sincs a háborús veszteségeknek, a város napjainkban az egyik legnépszerűbb horvátországi üdülőhellyé nőtte ki magát. Óvárosában jól megférnek egymás mellett az ókori romok, a modern múzeumok és a rusztikus éttermek is, tengerpartja pedig évről évre egyre több turistát csábít.

10. Meknes (Meknesz), Marokkó

Marokkó négy királyi városának egyike, Meknes egy hamisítatlan igazgyöngy, ahol még nem fordul meg annyi turista, mint Fez vagy Marrakes városokban.

Látnivaló pedig bőven akad, például Iszmáil szultán nemrég rekonstruált mauzóleuma, amely nemzeti kincsnek számít Marokkóban.

TOP10 ország a Lonely Planet szerint:

Srí Lanka teaültetvény

Srí Lanka
Németország
Zimbabwe
Panama
Kirgizisztán
Jordánia
Indonézia
Fehéroroszország
São Tomé & Príncipe
Belize

TOP10 régió, amit 2019-ben ajánl a Lonely Planet:

Piemont, Olaszország

Piemont, Olaszország
Catskill-hegység, USA
Észak-Peru
Red Center (Vörös Központ), Ausztrália
Skót-felföld és a szigetek
Oroszországi Távol-Kelet
Gujarat, India
Manitoba, Kanada
Normandia, Franciaország
Elqui-völgy, Chile