Trendi barlangszállások Magyarországon és a nagyvilágban

  • szállás
  • 2019.03.18
    10:08
  • blog.szallas.hu
Kinek mi jut eszébe egy barlangról? Látványos, de nyirkos, hűvös képződmény – gondolják sokan. És arról, hogy barlangszállás? Ugyan már, ősemberek laktak barlangban! – vágnák rá többen. Nos, a helyzet az, hogy barlangban megszállni ismét trendi. Világszerte egyre több barlanghotel működik. Magyarország sem kivétel.

Magyarország trendi barlangszállása, a Sirocave Barlang Apartmanok

A Mátra keleti végében meghúzódó Sirokot ismerjük festői környezetéről, váráról. Bizonyára többen is hallottak már egykori barlanglakásairól, ahol bő két évtizede még emberek éltek igencsak szerény körülmények között.

Néhányan gondoltak egyet és kezdeményezésük révén a riolittufába vájt helyiségekből csodás barlang szállás nyílt Sirocave Barlang Apartmanok néven. Nem csak az ősember nézne nagyot egy ilyen barlangszállás láttán, de azok a néhai kőfaragó bányászák, akik a források szerint a barlanglakások eredeti lakói lehettek.

A Szallas.hu oldalán foglalható Sirocave Barlang Apartmanok már kívülről is mesebeli benyomást keltő bejáratai mögött mintha keleti mesék világa elevenedne meg. A 300 éves barlangokban kialakított barlangszállások tágas és világos nappalival, konyhával és fürdőszobával rendelkező kétszemélyes apartmanok. A 8 apartman némelyik összenyitható, így családoknak is ideális. A teraszokról pazar kilátás nyílik a hegyekre és falura. Igazi elmélyedős pihenés!

Ezeket vidd magaddal, ha a Sirocave-be készülsz!

Vannak barlangszállások, ahol melegen ajánlják a következőket: melegebb hálózsák, derékalj, fej- vagy zseblámpa, gyertya, két napi élelem és víz, főzőeszköz. Hja, ha szállásunk nomád hotel! A klimatizált Sirocave apartmanok azonban minden kényelemmel és jól felszerelt konyhával bírnak. Ha azonban nem bíbelődnétek a konyhai eszközök használatával, a Sirocave Barlang Apartmanok két éjszakás, 3 napos Gasztro-kalandot kínálnak barlangszállással. A teljes ellátást magában foglaló csomagban olyan kulináris élmények elébe nézhettek, mint libamáj bonbonok, csokival és szarvasgombával, húsos, töltött palacsinta, gomolyasajtszósszal vagy szarvassült gombakrémmel és bazsalikomos bodaggal.

Hol található a Sirocave barlangszállás?

Az M3-as autópályát elhagyva a 24-es úton érhető el Sirok. A barlangszállás a kanyargós Vörös utca végén, a domboldalon található.

Néhány különleges barlangszállás külföldön

Olaszország „csizmasarkán”, a Barihoz közeli Matera városában Sassi di Matera néven a Világörökség részét képezik történelmi központot alkotó barlanglakások. Valaha az ország egyik legnagyobb nyomornegyede volt. Az 1980-as években kezdte negyedet az olasz állam megmenteni. Idén Matera Európa kulturális fővárosa.

Megfizethető búvóhely Dél-Olaszországban: La Corte degli Agostiniani Matera
Luxusbarlang Materaban: La Casa Di Lucio Hotel Relais Matera ****
Barlangokat idéző trullo Dél-Olaszországban: Trulli Le Icone Ostuni
+1, ha tetszett az előző: Il Carpino – Casa Vacanze Martina Franca

A törökországi közép-anatóliai Nevsehir és környéke szintén híres barlanglakásairól. A Nevsehirhez közeli Uchisar látványos sziklájába vájt lakásokból az utolsó lakó 1950-ben költözött ki.

5 kedvenc barlangszállásunk Nevsehirben

Cave Hotel Saksagan Nevsehir
Travel Inn Cave Hotel Nevsehir
Aski Derun Hotel Nevsehir
Traveller’s Cave Hotel Nevsehir ***