A legszebb tavaszi túrázóhelyek

Tavaszi túrázóhelyek, amik a legkevésbé sem szokványosak? Szívesen túrázna egzotikusabb környezetben? Mutatjuk a világ legszebb helyeit, ahová pár óra alatt elrepíti a repülő!

Stavanger (Norvégia)

Ha nem bírja a meleget, akkor a kellemesen hűvös Norvégia középkori városkájával és a környék természeti csodáival igazán sok látnivalót tartogat az Ön számára. A számtalan fjord közül talán a Lysefjord a legfontosabb. Emellett itt található a Kjeragbolten-kő, ami két szikla közé ékelődött be 975 méter magasságban. Ide napi egyszer van szervezett túra, a mászás 6 órát vesz igénybe. A terepnek vannak nehezebb szakaszai is, de a kilátás mindent megér.

Szintén a pazar kilátásért érdemes megmászni a Preikestolen-sziklát is, ami magyarul prédikálószéket jelent. A követ a jég alakította formára mintegy 10 ezer évvel ezelőtt. Népszerű kirándulóhely, a túra kb. 4 órát vesz igénybe. A terep április és október között járható.

Dublin (Írország)

Írországban nem túl magasak a hegycsúcsok, a szintkülönbség helyett a köd, a túra hossza vagy az ingoványos talaj nehezítheti meg a járást. Itt ugyanakkor a tengerparti sétától a nehezebb terepekig mindenki edzettségének megfelelően találhat egy vadregényes útvonalat.

Dublintól két kilométerre indul például egy tengerparti út a Nagy Déli Fal mentén. A végén romantikus világítótorony fogad pazar kilátással a dublini öbölre, a háttérben a Wicklow hegységgel. A fővárostól fél órányira, Ticknock erdeiben olyan sétálni, mintha érintetlen vadonban járna az ember. A Three Rock Mountain tetejéről egész Dublint és környékét belátni. Az egyik legszebb túraútvonal pedig Howth Cliff, mely teljes túraköre 12 km hosszú.

Juneau (Alaszka)

Alaszka fővárosába nem vezet út, repülővel vagy hajóval tudunk ide eljutni. Emiatt pedig olyan érzése lehet a turistának, mintha egy a világtól elzárt helyre érkezne. Tavasszal egyébként már egész kellemes az időjárás, bár a hegyek tetején azért még van hó.

A várost erdős hegyláncok veszik körül, remek túraútvonalakkal. A közelben található a több mint két kilométer széles, visszahúzódó Mendenhall gleccser, amiről folyamatosan szakadnak le jéghegyek a tóba, és ide fut a Nugget vízesés is. Kihagyhatatlan a város délkeleti részén található Tracy Arm fjord kék jegű ikergleccsereivel, a Tongass Nemzeti Erdő, valamint a Glacier Gardens Rainforest Adventure, aminek egy része egy parkosított botanikus központ.

Tenerife (Spanyolország)

Ha eddig csak strandolási lehetőségként gondolt a Kanári szigetek legnagyobb tagjára, akkor ideje ellátogatni ide tavasszal, és felfedezni csodás túraútvonalait. A szigeten három hegy is található, köztük a Teide, Spanyolország legmagasabb hegye. A Pico de Teide a Föld harmadik legnagyobb vulkánja, ami utoljára 1909-ben tört ki jelenleg is aktív.

A hegyek között megbúvó Masca városába a piros cseréptetős házak, az ide vezető úton lévő pálmafák, és a szép kilátás miatt is megéri felmenni, ráadásul Masca egy igazi kalózfalu, ami máig megőrizte eredeti hangulatát. Ha pedig a különlegességekre vágyik, ne hagyja ki Icod de la Vinost sem. A borvidéken finom kóstolókban lehet része, emellett itt áll Tenerife egyik nevezetessége, a 16 méter magas, ezerévesnek tartott sárkányfa.

Cagliari (Szardínia)

Valószínűleg nem létezik olyan partszakasz-típus, amit Szardínián ne lehetne megtalálni, annyira változatos itt a táj. Túrázás szempontjából a legvonzóbbak a bizarr szikla-alakzatok, a jókora dűnék, a többszáz méter mélységű sziklafalak gránitból, mészkőből, homokkőből. Túrázásra, sziklamászásra, barlangászásra egyaránt van itt lehetőség. Ami kihagyhatatlan többek között, az a Capo Testa bizarr gránitszikláinak együttese, illetve a Limbara-hegy túraútvonalainak egyike.

Izland

Izland a gejzírek, gleccserek és vízesések hazája, így szinte bármerre is indulna, biztos, hogy egyedülálló tavaszi túrázóhelyek keresztezik majd útját. Kihagyhatatlan a Krysuvík geotermális mező, ahol iszapfortyogók, szolfatárák, színes vulkáni kőzetek és hévforrások között tehetünk egy sétát.

Itt található a manapság ritkán aktív Geysir, valamint a jóval aktívabb Strokkur, ami 6-8 percenként 15-20 méter magasra lövelli a forró vizet. Északon a fjordok, délebbre gigantikus zuhatagok színesítik a tájat. A Myvatn-tó környékén vulkanikus kráterek, gőzoszlopok, bazaltsziklák találhatók. A keleti hegyláncokon pedig gyönyörű túraútvonalakat találhatunk, például az 1136 méteres Dyrfjöll hegycsúcsai még nyáron is havasak. Lónsöraefi környékén pedig színes riolithegyek, látványos szurdokvölgyek és széles folyóvölgyek találhatók.

Svájc

Svájc 50 ezer kilométer jelzett turistaútvonallal büszkélkedhet. Itt találhatók a leglátványosabb és legizgalmasabb tavaszi túrázóhelyek. Mesés hegycsúcsok, bájos völgyek és az elmaradhatatlan, legelésző tehenek látványa fogadja az ide látogatókat.

A teljesség igénye nélkül, csupán ízelítőként ragadunk ki néhány látványosságot, például itt található az Alpok leghosszabb és legmagasabb gyalogos függőhídja, a Trift-függőhíd, ami nepáli minta alapján készült. Kihagyhatatlan a kontinens egyetlen, hegy gyomrában megbújó vízesés rendszere, a trümmelbachi vízesés is. Montreuxba pedig a panoráma vasút, a 13. századból származó Chillon vára és a Genfi-tóra néző kilátás miatt érdemes ellátogatni.