Új szicíliai városba repül a Ryanair

  • külföld
  • 2017.04.03
    15:18
  • utikritika.hu
Újabb közvetlen járatokkal bővítette a palettáját a fapados: a szicíliai Palermóba 2017 október 29-én indul az első Ryanair járat Budapestről, ami heti két alkalommal fog közlekedni, csütörtökönként és vasárnaponként.

Palermo az ötödik legnagyobb város Olaszországban, egy olyan hely, amely tele van csodálatos kontrasztokkal, kaotikus, mégis valahogy nyugodt a hangulata. A Szícilia fővárosaként is emlegetett Palermo a sziget északnyugati részén fekszik, a Tirrén-tenger partján.

Palermo hosszú és gazdag történelme i.e. a 8. században kezdődött, amikor a föníciaiak megalapították a várost. A város építészete a legjobb példája a kulturális sokszínűségnek. Még a legrövidebb sétánk alatt is kiderül, hogy különböző motívumokat figyelhetünk meg az épületeken, például az arab és gótikus stílust is.

A kupolák, a templomok szépsége magával ragad, ugyanakkor megdöbbensz a halpiac környékét jellemző gettók látványán. De ettől ilyen vonzó Palermo – minden utcája mesél valamiről, és ezt személyesen megtapasztalva élhetjük csak át igazán.

Palermo híres a piacairól, a levegőben keveredő illatairól, hiszen itt tudjuk megkóstolni a híres helyi street-foodot is, amely autentikus és kihagyhatatlan! Miket érdemes megkóstolni? Az arancini népszerű szicíliai rizsgombóc, amit valamilyen hússal, vagy bacon szalonnával töltenek meg. A pannela pépesített, sűlt csicseriborsós lepény. A sfinzione a pizzának egy helyi változata, jellemzően paradicsomszósz, sajt, hagyma és szardella lapít vastag és puha tésztaalapon. Vannak szendvicsek hízókúrás (pl. borjú- és juhbelsőségek, főleg tüdő) tartalommal, pl a panino con la milza (pane ca meusa helyi dialektusban). Frissítő innivalónak lehet az utcán venni granitát, ami jégkása citromos vagy más ízesítéssel. Ajánljuk reggelizésre a másfél évszázados Antica Caffe Spinnato-t, a ricottás cannoli és a cappuccino miatt.

Palermonak ugyanakkor van egy sötét oldala is. Hallottál már a kapucinus katakombákról? A Convento dei Cappuccini 8000 mumifikált holttestet őriz. Egyes testek még mindig kiváló állapotban találhatóak, mint Rosalia Lombardo-é. A kislány 1920-ban hunyt el, és még mindig úgy néz ki, mint aki alszik. Kissé ijesztő, ugye?

Egyszer ugyanakkor mégis csak érdemes látni a várost: egzotikus, már kicsit afrikai hangulata mellett teli van szép látnivalókkal. Nem mindenki tetszését fogja elnyerni, de Szicíliában járva érdemes felkeresni.