Krapanj, a legkisebb lakott sziget Horvátországban

  • külföld
  • 2019.04.24
    11:06
  • blog.szallas.hu
Ha a nyugalom szigete után kutattál, abbahagyhatod a keresgélést! A dalmáciai Krapanj szigetén nem kell a turisták tömegétől tartanod, sőt, a sziget apró mérete miatt gépjárműforgalom sincs. Amire viszont biztosan számíthatsz: egy hangulatos kisvárosra gyönyörű stranddal, és egy felejthetetlen élményre!

Krapanj: a szivacshalászat központja és a rekordok szigete

A közigazgatásilag Sibenikhez tartozó Krapanj hosszú történelemre tekint vissza, de elsősorban a középkor nyomai fedezhetők fel a tipikus dalmát kőházakban, a szűk sikátorokban és a 15. században épült Szent Kereszt nevű templomban. Az 1700-as években a szigeten élők fő megélhetési forrásává a tengeri szivacs halászata vált, mely itt volt a legjelentősebb egész Horvátországban. Talán nem is gondolnánk, de az alámerülés és a szivacsok kibányászása kifejezetten veszélyes foglalkozásnak számított, ami sok balesettel járt, ezért ez jellemzően a férfiak munkája volt.

És hogy miért Krapanj a „leg”-ek szigete? Íme, a számok szerelmeseinek:

Átlagos tengerszint feletti magassága csupán 1,25 – 1,5 méter, ezzel Horvátország legalacsonyabb szigete.
Lakossága 170 fő, mely pár éve még 1000 fölött mozgott, így ez volt az egész Adria legsűrűbben lakott szigete.
Területe 0,36 km2, ami azt jelenti, hogy gyalogosan 10 perc alatt körbe lehet járni az egészet, vagyis ez az ország legkisebb, lakossággal rendelkező szigete.

Hogyan lehet eljutni Krapanj szigetre?

Krapanj egyik előnye a könnyű megközelíthetőség. Sibeniktől 7 km-re található Brodarica falu, ahonnan hétfőtől szombatig rendszeres kompjárat indul a szigetre, reggel fél 7 és este 10 között, óránként szállítva a látogatókat. Vasárnap is közlekedik a hajó, de ekkor ritkábban, és csak reggel háromnegyed 9, illetve este negyed 9 között. Maga az út nem hosszú, kb. 5 perc, hiszen Krapanj 300 méterre található a szárazföldtől. A részletes kompmenetrendet itt találod.

Krapanj komp menetrend

Indulás Brodaricáról, a kikötőből az alábbi időpontokban. Jegyet is a kikötőben lehet venni, az ára kb. 5-6 kuna fejenként.

Hétfőtől szombatig:
06:25 07:15 09:00 10:00 11:00 12:00 12:40 13:20 14:30 15:30 16:30 17:45 19:30 20:30 22:00
Vasárnap és ünnepnapok:
08:45 13:00 16:20 20:15

Szállástipp Krapanj szigeten: Hotel Spongiola Krapanj ****

A szigeten található kevéske szállás közül a legkiemelkedőbb a négycsillagos Hotel Spongiola. A szálloda saját, privát kavicsos stranddal rendelkezik, napágyakkal és ernyőkkel, így garantált a nyugodt, tömegektől mentes fürdőzésünk. És ha kisgyerekkel vagy? Tökéletes választás, mivel ezen a szakaszon lassan mélyül a víz! Ami az étkezést illeti, a reggeli benne van az árban, de félpanziós és teljes ellátást is igényelhetünk; az étteremben a mediterrán konyha és helyi specialitások bőséges választéka vár.

A szállodától pár perc sétával elérhető a templom és a főtér, melyen fagyizó és éttermek várnak kiváló helyi fogásokkal.

+SZALLAS.HU TIPP: Ezen a gyönyörű strandon pihenhetsz, ha a Hotel Spongiolába foglalsz!

Természetesen az is opció, hogy nem magán a szigeten, hanem a közelben foglalunk szállást, aztán áthajózunk a szigetre egy kis városnézésre/fürdésre. Sibenik a legközelebbi nagyváros, melynek óvárosa igazi történelmi gyöngyszem. Ha mégis a nyugis kisvárosokat preferáljuk, akkor ajánlom Brodaricát, ahonnan a komp is közlekedik.

Legfrissebb