A hygge olcsó! Még Koppenhágában is, ha nagyon akarod

  • külföld
  • 2019.07.29
    11:38
  • repjegykiraly.hu
A The Daily Telegraph brit napilap már 2 évvel ezelőtt is a legdrágább városok közé sorolta Dánia fővárosát. Így van ez a mai napig, éppen ezért sok turista kerüli ezt a környéket, bármilyen vonzónak tűnik is. Ez hiba. Elég ismerni a helyes utat és a megfelelő helyeket, és Koppenhága igazi hygge szellemét alacsony költségvetésű kiránduláson belül is meg tudod tapasztalni. Hogy mi az a hygge? Szószerinti fordítása nincs, annak a keveréke, amit a kényelem, az elégedettség és a társaság jelent.

Város a vízből

Csodálatos régi házak és történelmi raktárak a víz felett és tükrében. Sok fontos része a városnak épp az északról délre tartó csatornából látható. A helyi kikötő-rendszer, vagyis a Movia Harbour Buses egyik hajójára felugorva ezt láthatod is, és egyben kikerülheted a drága szervezett kirándulásokat. A sárga, komótos csónakok minden 10-20 percben közlekednek a Refshaleøen szigettől a Teglholmen ipari részig. Ha 24-órás vagy heti jegyet veszel tömegközlekedésre, akkor ezért az élményért nem is kell külön fizetned.

Tekerj, mint egy helyi

Csakúgy mint Amszterdamban, itt is nagyon közkedvelt a biciklizés. A kevésbé bátrak vagy kezdők is biztonságban vannak, mivel az utak kényelmesen szélesek. A legolcsóbb kölcsönzők közé tartozik a Donkey Republic vagy a Baisikeli, de sok hotel ingyen látja el vendégeit kerékpárral. Elektronikust a Bycyklenen keresztül tudsz intézni, és a kuriózum-kedvelőknek a Copenhagen Free Bike Rentals-t ajánljuk, ahol használt cajglikat adnak bérbe annyiért, amennyit adsz…

Skandináv dizájn és művészet

Látogasd meg a Danish Museum of Art and Design múzeumot. Ingyen jutsz be a könyvtárba, dizájnstúdióba, kertbe, kávézóba és a múzeum boltjába is. Egyébként, ha még nem vagy 26 éves, akkor számodra díjtalan a teljes belépő, mely egyébként 100 koronába kerül. A The Apartment is a kortárs művészet műveit kínálja – félig bolt, félig galéria dán bútorral tele. A belépés ingyenes, de előre le kell foglalni. Ha ez sem elég, akkor javasoljuk még az ARKEN Museum of Modern Art művészeti központot Ishøj városában, délre Koppenhágától.

Streetfood

Sushi, grillezett finomságok, túrótorta, koktélok, hamburger, falafel, szendvicsek, curry, palacsinta. Soroljuk még? A Copenhagen Street Food minden éhes gyomornak a mennyországa lesz. Ezenkívül, egy nagyon különleges helyen helyezkedik el, a Papirøen Islandsziget közelében. Szombati napon viszont látogass el a Meatpacking negyedben található piacra, az is rendkívül finom élmény lesz.

Nagyon alter

A Candy Factory vagy dánul a Bolsjefabrikken minden, amit a kommersz NEM jelent. Egy független csoportosulás vezeti, a látogatóknak kulturális, de politikai rendezvényeket is kínál. Aztán ott van a Floss, ez a pici, füstös és jó értelemben koszos hely a város szívében. A koppenhágai punkok és rockerek kedvence, ugyanúgy, mint a helyi művészeké és íróké már a 90-es évektől fogva. Christiania egy zöld autonóm terület, a város legérdekesebb részei közé tartozik. Egy régi katonai bázis helyén található, még a hippik hozták létre.