Napsütötte Toszkána

  • külföld
  • 2017.04.05
    16:38
  • utazom.com
Olaszország legszebb tartománya mindenkiben kellemes érzeteket kelt. A csodálatos vidék számtalan szebbnél szebb látnivalót rejt magában- bármennyi időt is töltünk itt, mindig úgy érezzük, hogy a felét sem láttuk a táj szépségeinek. Siena, Firenze vagy éppen Montepulciano kisvárosai mind mind elképesztő élményeket nyújtanak.

Firenze: a reneszánsz kultúra szülővárosa, híres történelmi tettek színhelye, nagy tudósok és művészek egykori otthona. Mára a világ egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, néha pont népszerűsége veszi el varázsát: az utcáin hömpölygő városnéző tömeg kicsit túlzás.

De van egy nagyon jó módja, hogy megússzuk a tömeget: naplemente idején kapaszkodjunk fel a város egyik magasabb pontjára(a Piazzale Michelangelora vagy másszunk fel a Harangtoronyba) és élvezzük a toszkán dombok felett lenyugvó nap csodás fényeit. Valahogy így:

Sunset in Florence from Gunther Machu on Vimeo.

Siena Olaszország egyik legszebb városa. A viharos és vérengzésektől, ostromoktól, járványoktól terhelt történelmű városka rengeteg hányattatást élt meg az elmúlt évszázadokban, a kereskedőházak bukása után pedig a város fejlődése szinte megállt, de éppen ez az áldatlan állapot konzerválta azt az eredeti hangulatot és városképet, amit ma is megcsodálhatunk. ha bejárjuk e csigaházhoz hasonlóan a dóm térhez vezető utcák felfelé csavarodó spirálját, és a helyiekkel együtt piknikezünk az Il Campon, a Fonte Gaia -melynek kristálytiszta vize 25 kilométer távolságból érkezik egy föld alatti vízvezetéken keresztül- tövében figyeljük, ahogy a városháza tornya óriási napórához hasonlóan mutatja az idő múlását.

Siena egy csepp középkor, rengeteg gyönyörű épület, konok hagyománytisztelet, egy nagy adag dac és teljes megtagadása annak, amit úgy hívunk: modern idők. Az idő valahogy itt sajátos dimenzióban csorog tovább: a Paliolóversenyének és középkori hagyománya a mai napig éppen olyan szenvedélyes tűzbe hozza a contradák összetartó lakóit, mint az elmúlt évszázadokban minden egyes évben két alkalommal. De az is biztos, hogy nem tudunk még egy pénzintézetet mondani, ami 1472 óta folyamatosan működik: Sienaban ilyet is találunk.

Montepulciano: talán a legismertebb kisváros Toszkána területén. Szinte mindenki, aki erre tervezi az utazását, meglátogatja ezt a dombtetőn épült csodálatos városkát. Sétáljuk körbe a hangulatos utcákat, kávézzunk a híres főtéren, menjünk fel a Palazzo Comunale tetőteraszára a csodálatos kilátásért. Ne hagyjuk ki a városka mellett található San Biagio templomának különleges látványát.