Stockholm nagyon szexi. Például a következő 5 dolog miatt is

  • külföld
  • 2019.10.24
    14:20
  • repjegykiraly.hu
Sok városról elmondható, hogy minden sarkán ránk köszön a történelem, hogy régi korok öröksége tölti ki látnivalói nagy részét, hogy úgy, ahogy van, egy interaktív, antikvitásokkal agyontömött múzeum. Stockholmról azonban semmiképpen sem. Ha viszonyítani szeretnénk valamihez, akkor inkább hasonlít 21. századi művészeti galériára. A modern dizájn egyik székhelye, dinamikus és mindig készenlétben a fejlődés iránt. Még a legkisebb kávézók is óriási összegeket fektetnek a korszerű stílusú berendezésbe, a zöld elemek helyes megválogatásába vagy a szofisztikált megvilágítás elhelyezésébe. A részletek fontossága azonban másban is nagyon jelentős, mégpedig a gasztronómiában, az ételek elkészítésében és felszolgálásban.

Csobbanj egyet a város szívében

A meleg nyarakkal és szigorú természetvédelmi törvényekkel bíró város egyik elég kedvező jellemzője, hogy egy kis strandolásért nem kell elhagynod a várost. A Stockholm 14 szigetét körbeölelő víz annyira tiszta, hogy talán még inni is lehetne. De a hajók miatt a fürdőzés nem mindegyik helyen biztonságos. A Kungsholmen sarkán található Norr Mälarstrand az egyik legjobb hely, ahonnan csobbanhatsz. Főleg családoknak (de nemcsak nekik) ajánlott a Långholmen szigete homokos partja miatt. A városháza közelében lévő park végében egy régi, romantikus kőlépcsőn mehetsz le a Mälaren-tó vízébe. Míg a hajókázás kiváló módja a város megismerésének, kajakkal közelebb merészkedhetsz a partokhoz, így többet is látsz belőlük. A Stockholm Adventures például pont erre a közlekedési eszközre specializálódott kölcsönző, tapasztalatlanabb kajakozók számára is.

Stockholm feszínén és alatta

A Stockholm Ghost Walk egy igazán érdekes módja annak, hogyan járhatod be a város óvárosát, melyet egyébként Gamla Stan-nak neveznek. A kilencvenperces bemutatót tapasztalt és elég szórakoztató idegenvezetők tartják, és ez nem egy ilyen haszonleső turista-attrakció, sok érdekes tényre és új történelmi tudásra is szert tehetsz általa, ha jól figyelsz. Na jó, az igazság az, hogy néha szépítik az valóságot, csak hogy képesek legyenek lekötni a fáradt turisták figyelmét a kirándulás végéig…

A stockholmi metró, avagy a tunnelbana, a világ leghosszabb galériájának a színtere. A száz állomás között több mint kilencven művészeti alkotást kínál, nemcsak festményeket, de szobrokat, mozaikokat is vagy változó installációkat is. Mindegyik az ötvenes évekből származik, akkori művészekkel való együttműködés eredményeként jöttek létre.

Ha zajosabb estére vágysz, látogasd meg a Trädgården-t, a város egyik legmenőbb klubját. A Södermalm Skanstull híd alatt találod meg, és a meleg időszakok hétvégéin reggel háromig tart nyitva. De jobb, ha minél korábban indulsz el, mivel valószínűleg nem Te leszel az egyetlen, aki itt szeretné tölteni az egyik stockholmi éjjelét.

Södermalm. Pont.

A Söder-nek vagy „The South Side”-nak is becézett Södermalm fiatal szellemiségű városrész tele vintage boltokkal, lemezárusokkal és hangulatos evőhelyekkel, kávéházakkal. Állj meg egy sűrű, krémes forró csokoládéra csendes légkörrel felszolgálva a Chokladkoppenben. Bűn lenne nem megkóstolni a sajttortájukat is, aztán kezedben egy pohár vörös borral helyezd magad kényelembe és csak légy, figyeld az embereket, lassulj be. Ha inkább eklektikus és kissé furcsa dizájnnal szeretnéd stimulálni a figyelmed, látogass el a Café String-be, mely azelőtt bútorüzlet volt. A nagyszerű svédasztalos reggeli és a kisebb harapnivalók mellett a mai napig meghagyta kínálatában a különleges kézműves bútorokat. De kávéra elugorhatsz mondjuk egy galériába is. A Fotografiska, a világhírű, 5500 négyzetméteres fényképészeti múzeum rendszeresen váltogatja kiállításait. Stadsgårdenben keresd, egy 1906-ban épült szecessziós épületben.

A svéd dizájn és a svéd divat

Ha éppen a dizájn és az ország stílusa az, ami miatt talán belé is tudnál szeretni Svédországba, akkor ne hagyd ki a Svenskt Tenn-t. A cég múltja 1924-be nyúlik vissza, ekkor alapította Estrid Eriscon. Jelenleg a Kjell and Märta Beijer Foundation vállalat része, mely a vagyona nagy részét a környezet megtarthatósága, a genetika, a biomedicína területén végzett kutatásokba fekteti.

Ha szeretnéd bővíteni ruhatárad egy stílusos svéd darabbal, akkor például látogasd meg az Acne-t. Eredetileg egy reklámügynökség volt, mely az egyik ünnepélyére legyártott egy pár farmert. Annyira jól sikerültek, annyian igény tartottak ezekre a nadrágokra később is, hogy mára már az egész világon működő ruhakereskedéssé nőtte ki magát.

Ne fikázd a fika-t!

Ha Svédországban élnél, minden barátodtól az elsők között jönne ez a kérdés: „De nem drága ott az élet?” Hát, de, sok esetben az. Az viszont nem igaz, hogy olcsó helyre egyáltalán nem lehet ráakadni. Alacsony költségvetésű étkezést kínál például a Nystekt Stromming, ahol ízletes halakat fogyaszthatsz, vagy a La Neta mexikói bisztró. A svéd kultúrához tartozik a fika is, mely nem drága. Nem. Ez nem az, amire gondolsz. Valójában a kávézást nevezték el ezzel a számunkra nagyon vicces kifejezéssel. Ha gyakran látogatsz egy nem megnevezett óriási bútorüzletet sárga logóval, akkor biztosan ismered a feketéhez kínált fahéjas kalácsot – Svédországban ez a kettős mindennapos rituálénak számít.

Legfrissebb