Fontos változás a reptéri ellenőrzésnél

  • úti tipp
  • 2019.10.28
    15:16
  • origo.hu
Mostantól Budapesten sem kell már a csomagból kivenni a laptopot és a tabletet a repülőtéri biztonsági ellenőrzésnél. Európában csak néhány helyen létezik ez az újítás.

Kényelmesebbé teszi az utazást az a technológiai váltás, amit tegnap vezetett be a Budapest Airport. A biztonsági ellenőrzés során eddig minden nagyobb műszaki eszközt ki kellett venni a kézipoggyászból, mert az átvilágítást csak így lehetett elvégezni.A biztonsági ellenőrök akkor tudták precízen átvizsgálni az utasok műszaki eszközeit, ha azok a csomagból külön tálcára kerültek.A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően október 24-étől azonban nem csupán a laptopok, de a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök – például a tabletek, fényképezőgépek vagy hajszárítók – is a csomagban maradhatnak az átvilágítás során – írja közleményében a Budapest Airport.

Az új szabályok teljes körű, minden biztonsági sávra kiterjedő alkalmazását 5 hónapig tartó tesztelés előzte meg, hogy az október 24-ei bevezetés gördülékeny legyen. Az új rendszer még tovább könnyítheti az utasok áthaladását, és csökkentheti a várakozási időt. A Budapest Airport felmérése szerintaz újítás minden nyolcadik-tizedik utast érint közvetlenül,hiszen ennyien szállítanak kézipoggyászukban olyan eszközöket, amelyeket a biztonsági ellenőrzésnél eddig külön tálcára kellett helyezni. Az eljárás teljesen újnak számít az európai repülőterek között, csupán néhány helyen vezették be eddig.

A tegnap bevezetett technológiai újítás a kézipoggyászban szállított folyadékokra egyelőre nem vonatkozik, azokat továbbra is ki kell venni a táskákból, és zárható zacskóban a tálcára kell helyezni.

„Az új eljárásrend jól illeszkedik azon fejlesztések sorába, amelyekkel a Budapest Airport kényelmesebbé, gyorsabbá és stresszmentesebbé teszi az utazás, és ezen belül a biztonsági ellenőrzés folyamatát is – mondta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette:„Idén egyebek mellett megnöveltük a biztonsági sávok számát,vadonatúj testszkennereket vásároltunk, személyes és digitális tájékoztató eszközökkel végezzük a sormenedzselést, valamint az ellenőrzési terület bejárataihoz olyan pultokat helyeztünk ki, ahol az utasok előre összekészíthetik a folyadékokat, ezzel is gyorsítva az áthaladást."