Lassan járj, többet látsz. 10 vonatút, mely felér egy kirándulással is

Veled is megesik néha, hogy szinte beleszédülsz a mai kor egyre növekvő iramába és az általa kínált információ-kavalkádba? Ha úgy érzed, most már igazán szeretnél egy picit lassítani, ezzel bizony nem vagy egyedül. Egyre csak nő azoknak a bátor kezdeményezőknek a száma, akik a lassú életmód mellett rakják le a voksukat. Különféle mozgalmak támogatják a lassú divat, a lassú étkezés népszerűsítését, vagy hallottál már a hasonló elveket valló „Silent Book Club”-ról? Mivel a mi erősségünk az utazás, most ezen a téren veszünk vissza a sebességből, és vonatra szállunk. Ideális módja annak, hogy ne csak a helyváltoztatás legyen a célod, hanem nyugodtan és mindenféle nyomás nélkül nézelődj, elmélázz a táj szépsége felett, valamint időt adj magadnak az igazi pihenésre. Megmutatjuk, mely vasútvonalak kínálják erre a legjobb lehetőséget.

1. The Ghan, Ausztrália

Az ausztrál táj annyira színes, hogy nagyon nagy kár lenne csak úgy végigfutni rajta, kihagyva akár egyetlen képkockáját is annak, amit a mozivászonnak felruházott ablaküveg kínál. Vonatból szemtanúja lehetsz annak, hogyan változik az ország panorámája egyik pillanatról a másikra. A The Ghan, vagyis a Nagy déli vasút kiválóan ellátott szerelvényeket kínál az utasainak. A déli Adelaidból indulsz majd el és északra érkezel, Darwin városába. Az út 3000 km hosszú és 4 lassú napig tart, de többször is megáll, alkalmat adva arra, hogy élőben is lásd a meseszép tájat.

2. Glacier Express, Svájc

A svájci Alpok ablakának is nevezik. A vonat mélyen fekvő völgyben startol, majd éles kanyarokkal, alagutakkal és hidakkal ékesített pályán halad, konkrétan pedig Zermattból St. Moritzba vezet. A masina 7 órán keresztül zakatol alattad, de a panoramatikus kilátás mellett az idő gyorsan elszáll (nem mintha ez lenne a él). Közben a tengerszint feletti magasság jócskán megváltozik, 1600 méternél kezdődik, és 2004 méterig növekszik.

3. Transzszibériai vasútvonal, Oroszország

A Transzszibériai Orient expressz talán a legikonikusabb vasútvonal az egész világon. A Moszkvából Vlagyivosztokba vezető úton 9000 km-t hagysz magad után, átmész 7 időzónán és 7 napig, azaz egy egész hétig tart. De megéri. Az út az Novoszibirszki Ob folyón át Szibériáig, ennek rejtett tájain keresztül vezet, és a Bajkál-tó körüli gyönyörű vidék mentén halad tovább. A múltban az oroszok ezt az útvonalat úgy emlegették, mint „a legszebb ékszert a cárok koronáján”.

4. The Flåm, Norvégia

Ha az előző vonalakkal hasonlítjuk össze, a The Flåm viszonylag rövid. Csak 19 km-es, de annál hatásosabb utazói élményt kínál. A röpke 50 perc alatt kb. 900 méterrel változik a tengerszint feletti magasság. Az előkelő hegycsúcsok mellett vad folyókra és élénk vízesésekre is kínál kilátást.

5. TranzAlpine, Új-Zéland

A hobbitok hazájának déli része jócskán bővelkedik dramatikus tájakban. Christchurch város pulzáló hangulata indít utadra Greymouth felé, mely település egykor a szén- és aranybányászat központja volt. A sínek szteppvidékeken, hegyeken keresztül, folyók felett, sőt, szubtropikus esőerdőn keresztül is vezet. Mindez kevesebb, mint 5 óra alatt zajlik le. Nem hiába tartják a világ egyik legszebb vasútvonalának.

6. The Jacobite, Skócia

Harry Potter-rajongó muglik, most jól figyeljetek! A The Jacobit valójában a híres Roxfort Expressz! Fort William városában indul útjára a vonat és meg sem áll Mallaig kikötőiig. Mesebeli skóciai táj 66 km-en keresztül, ragyogó tavak és a híres Glenfinnan viadukt tárulnak majd szemeid elé.

7. Rocky Mountaineer, Kanada

A kétnapos vonatkirándulás Kanada tájain keresztül Vancouverben kezdődik és Banff városában ér célba. 4 vasútvonal közül választhatsz, nagy népszerűségnek örvend például a történelmi „Első nyugati út”. A szerelvények modernek, a kilátás panoramatikus, szóval a gyönyörű kilátást akár még fekvő helyzetben is élvezheted.

8. Grand Canyon Railway, USA

Ez az út nyugodtan megkaphatná a „Grand Canyonba stílusosan” címet. Az arizonai Williams-ben szállsz fel az 50-es évekbeli szerelvényre, kezdetét veszi egy 2,5 órás utazás nemcsak térben, de időben is. Az utaskísérők korabeli egyenruhát viselnek, és példásan gondoskodnak az utasok kényelméről. Közben te legeltetheted a szemed a fenyőerdőkön, sivatagi síkságokon és végül magán a Grand Canyon-on.

9. The Royal Scotsman, Skócia

Mindig is romantikus volt a lelked és szívesen sétáltatnád meg regényes utakon? Akkor a Royal Scotsman neked való. Nem a legolcsóbb, de fedélzetén egy jó nagy adag luxust is megélsz. Minden útvonala Edinburgh-ben kezdődik és a skóciai hegyvidékbe vezet. A vonat különböző állomásokon áll meg, attól függően, milyen típusú jegyet vásároltál. Kedvenc pihenőhelyek a szeszfőzdék, melyek a whisky-kóstolásokkal lopták magukat az utazók szívébe. Ha túlzásba vinnéd a degusztálást, a fedélzeti wellnessben regenerálódhatsz.

10. Bergen Railway, Norvégia

A már említett Flåm-re kapcsolódik rá a Bergen Railway. Nem meglepő, hogy Bergenből indul, innen Hønefoss városába visz el 7 óra alatt 200 alagúton, 300 hídon és pár festői norvég falun keresztül.