Legendás, művészi, szexi, fotogén. 9 meggyőző érv Buenos Aires mellett

  • külföld
  • 2019.11.04
    13:38
  • repjegykiraly.hu
Ez a cikk kinézhetne sokkal egyszerűbben is. Ideírnánk, hogy Buenos Aires Argentína fővárosa és Dél-Amerika leglátogatottabb úti célja. Bemásolnánk hozzá pár színes fényképet, néhány csábító videót ritmikus zenével, és készen is volnánk. Buenos Aires ugyanis nincs rászorulva a részletes magyarázatra. Mi viszont nem bírjuk ki, hogy ne áradozzunk róla, ma éppenséggel úgy, hogy 9 pontba foglaljuk össze a látnivalóit.

1. Parque de Febrero

A Febrero-parkot még a Bosques de Palermo vagy a Palermo Woods elnevezések alatt is megtalálod. Gyönyörű tavai és hangulatos lugasai egy nyugodt, idillikus környezetet alakítanak ki. Sokan csak úgy lézengeni járnak ide, de az aktívabb turisták kerékpárt és görkorcsolyát kölcsönözhetnek ki. Esetleg csatlakozhatnak a fáradhatatlan futókhoz valamelyik halastó partján. Romantikázni mindenütt jó, de azért a Rosedal rózsakertben picit jobb, mint máshol. Ez is a park egyik közkedvelt része. Könyvmolyok, a ti szíveteket is elrabolja majd a Febrero. Igen, a kert ideális hely zavartalan olvasáshoz, de figyelmetekbe ajánljuk az El Jardín de los Poetas emlékművet is, mely az irodalom zsenijei emlékére lett felállítva.

2. A Recoleta temető

Nem csak egyszerű temetőről van szó, a BBC szerint a világ 10 legszebbjeinek az egyike. Ide temették el a város „elitjét”, sőt, az egész ország sok nagyembere is itt nyugszik, volt államfők vagy Napóleon egyik unokája. A temetőhöz tartozik egy templom is, mely 1822-ben épült. Több mint 4500 kripta van benne, ebből 94 nemzeti emlékműnek számít. Biztosan van egy pár olvasónk, akik számára ez a javaslat a morbid kategóriába tartozik, ám érdemes legyőzni a lúdbőrt, mert a hely tényleg gyönyörű. A márványmauzóleumok vagy elismert művészek által idevarázsolt szobrok látványa inkább végtelen nyugalmat áraszt, semmint szorongást.

3. Puerto Madero

Buenos Aires legmodernebb része. A helyiek nagyon büszkék rá, szóval, ha majd valakitől útbaigazítást kérsz ezt a helyet keresve, biztos szerzel majd egy jó pontot a város lakói körében. A Puerto Madero valójában egy átépített kikötő a Rio de la Plata folyó partján. Jellegzetes külsejét a felhőkarcolóknak és a felújított régi épületeknek köszönheti. Híresek a steakhouse-ai, és nemcsak a turisták körében, helyi vállalkozók törzshelye is néhány közülük.

4. Plaza de Mayo

Az 1810-es forradalom óta, amely Argentína függetlenségéhez vezetett, a Plaza de Mayo a politikai élet központjának is mondható. A teret több turisztikai attrakció is övezi, ilyenek például a Cabidlo vagy a Casa Rosada épületek is.

Közepén áll Buenos Aires legrégebbik emlékműve, a közismert Pirámide de Mayo. Minden csütörtökön anyák csoportos találkozójának a színtere, ők a „Madres de la Plaza de Mayo”. Gyerekeik fényképeivel érkeznek az emlékműhez, akik a múlt század 70-es éveiben zajló helyi háborúban tűntek el nyomtalanul.

5. Caminito La Boca-ban

A caminito szó spanyolul utcácskát vagy kis utat jelent. Pedig ez a Caminito, amelyet most szeretnénk neked bemutatni, eredetileg nem utca volt, hanem patak. Amikor kiszáradt, egy vasutat építettek a medrébe, amikor ez is elévült, szemétdomb került a helyébe. Egy ilyen életút után talán meglepően hangzik, de ma Buenos Aires legszínesebb utcája. A La Boca városrészben találod meg, mely ugyancsak a színek kavalkádjával kápráztat majd el. Ha egy nem mindennapi vizuális élményben akarsz részesülni, ha szeretnél művészeket látni munka közben, ha érdekes múzeumokat keresel vagy csak egyszerűen inspiratív környezetet, akkor Caminitot nem hagyhatod ki.

6. Buenos Aires múzeumai

Nem is tudjuk, mi ütött belénk, hogy egyetlen rövid bekezdésbe szeretnénk beletömöríteni az argentin főváros legjobb múzeumait. Nagyon sok van, az egyik leghíresebb talán a Museo Nacional de Bellas Artes, avagy a Nemzeti Szépművészeti Múzeum. A Recoleta városrészben keresd, bár biztosan hamar rátalálsz, csak kövesd a tömeget. Sokan a párizsi Louvre testvérének tartják. A belépés 0 forintba kerül, bizony, ez a magas minőséggel bíró attrakció teljesen ingyenes.

Szintén eszményi alkotásokat találhatsz a Museo Benito Quinquela Martín múzeumban, de itt csupán argentin művészektől.

Emlékszel még az Evita című filmre, ahol Madonna játszotta a főszerepet? De minimum a Don’t cry for me Argentina című dalt biztosan ezerszer hallottad már a rádióból. Nos, Buenos Airesben Evita-múzeum is van, hogyne lenne! Eva Peron életútját tárja fel az érdeklődők előtt, aki 1895 és 1974 között az ország first lady-je volt.

A Malba egy modern épület és egyben a Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires múzeum székhely is. Híres latin-amerikai festők művei függenek falain, köztük például Frida Kahlo önarcképe is.

7. San Telmo

Ideiglenes kiállítások, pop-up galériák, utcai művészet, régiségek boltjai, de főleg: bohém hangulat. Üdvözlünk San Telmo-ban. Minden vasárnap bolhapiac kerül megrendezésre, ahol utcai művészek és előadók szórakoztatják a turistákat. És, ha már ugye Latin-Amerikában vagy, nem hagyhatsz ki egy igazi, szenvedélyes, forró, autentikus tangó-előadást sem.

8. Cafe Tortoni

Kávéházi naplopók, kávéházi naplopókat ki nem állhatók, kávéivók, kávét nem ivók és semleges középréteg, figyelem! Ez nem csak egy akármilyen kávéház. Ez a leghíresebb és legöregebb az egész városban. 1858-ban alapította francia származású tulajdonosa az Avenida de Mayo utcán. Kávén és néhány pici ízletes falaton kívül tangó-előadásokkal is fúrja az utat a látogatói szíve közepébe.

9. A Carlos Thays botanikus kert

A Cafe Tortoni franciától származó kávézó, a Carlos Thays viszont franciáról elnevezett. Carlos Thays negyvenévesen érkezett Buenos Airesbe. Az volt a szándéka, hogy megváltoztatja a város külcsínét. Sikeres volt. Utasításai alapján több parkot is kiépítettek, a régieket pedig felújították. Ez a botanikus kert az 5000 növényfajával volt a személyes kedvence.