A Titicaca-tó környéke legyen egy pár napra otthonod, lelkes utazó! (Homestay kirándulások)

  • külföld
  • 2019.11.26
    14:15
  • repjegykiraly.hu
Az Andokban egykor olyan legenda terjedt el, mely szerint ez a Nap szülőhelye. Ami a valóságos tényeket illeti, Dél-Amerika legnagyobb tava Peru és Bolívia között valamint a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. Környékén rendszeresen váltják egymást a derűs napok és a dermesztően hideg éjjelek. Mély és lenyűgöző. Alapiskolás éveink kitörő nevetéseinek egyik tárgya, felnőtt turistákként már csodálattal tekintünk rá. Ez a Titicaca-tó.

A környék az idő foga alatt lassan összeroppanó katedrálisok, kihalt magaslatok és a Földre sakktáblát rajzoló mezők színhelye az Andok rejtekében. Olyan vidék, ahol még mindig puszta kézzel művelik meg földjeiket a használt autógumiból gyártott szandált viselő helyi farmerek, a nők indiánfilmekben látott szoknyában járnak és széles karimájú kalapot viselnek. Bodrikutya helyett pedig lámákkal futsz össze a kertek alatt.

De nem minden turista vágya ennyire autentikus hangulatban megélni egész utazását. Bár az előző bekezdés azt a benyomást keltheti olvasóinkban, hogy az idő itt megállt, a luxus-komplexumok mégis arról tanúskodnak, hogy az idegenforgalmi ambíciók jelen vannak. Akik a biztonsági zónájukat nem tudják vagy nem akarják elhagyni, helyi szervezett kirándulásokon vehetnek részt. Mi mégis az ún. homestay-t tartjuk ennek a távoli kultúra felfedezésének a legtutibb módjának. Ez annyit jelent, hogy egy helyi család vendége leszel, az otthonukban kapsz szállást, és élőben láthatod, hogy milyen is az élet a Titicaca-tó környékén. Inspiratív, építő jellegű és csodálatos.

Az Uros-szigetek

Itt az urók élnek, egy egyedülálló őslakos nemzet, amely körülbelül 3700 évvel ezelőtt költözött a Titicaca-tóhoz. Az idők során picit összekeveredtek a közeli Aymara nemzettel, ez hagyományaikra és nyelveikre is hatással volt. Politikai bizonytalanságból származó félelmeik miatt, különösen az inkák megjelenésekor, az urók egy úszó város formájában alakították ki védelmi stratégiájukat. Sajnos az inkák felfedezték a kolóniáikat és sokukat rabszolgaságra kényszerítettek. Manapság ezek a szigetek lélegzetelállító élménynek számítanak. A 60 közül azonban csak néhány elérhető a turisták számára.

Ha egy helyi családnál szállásolod el magad, talán pontosabb és mesésebb legendákkal és történetekkel ismerkedhetsz meg a múltról. Nem lesz más dolgod, mint együtt étkezni vendéglátóiddal, gyönyörködni a náddal ingerkedő hullámokban. Az Uros Summa Pagari család különösképpen közkedvelt kivételes vendégszeretetének köszönhetően.

Az Amantaní-sziget

Szavakba nem önthető kilátás a tóra, meleg és barátságos fogadtatás, varázslatos zene az éjszakákban és tánc. Ha ez a kombináció heves vágyat ébresztett benned, utazz az Amantani-szigetre. Helyi család látogatása itt tartózkodásod fénypontja lesz, egy szervezett közösség fogadja az újonnan érkezőket, és különböző otthonokban szállásolják el őket. A sziget látogatása általában egy kétnapos titicaca-tavi kirándulás része, amely Puno-ban kezdődik, de ezt az utat egyedül is megszervezheted a kikötőből induló hajóközlekedést kihasználva. A helyi konyhára nem nagyon fektetnek nagy hangsúlyt, tehát ha nagyétkű vagy, ne felejts el egy pár nagyobb falatot is bedobni a hátizsákodba.

A Taquile-sziget

A következő fantasztikus sziget az Amantaní-szigetről egy rövid hajóúttal megközelíthető Taquile. A szervezett kirándulások inkább az Amantanít részesítik előnyben, ez azt jelenti, hogy Taquile kevesebb turistának ad szállást. Vagyis az élmény még autentikusabb lesz, kevesebb zavaró európai behatással. Csak szólítsd le a kikötőben dolgozó helyieket, ők majd segítenek otthont adó családot találni, de az ittléted során vess egy pillantást a helyi takácsokra is, állítólag Peru legjobb termékeinek nagy részét éppen ők gyártják.

Llachon

Igazi hamisítatlan élmény lesz az összes eddigi felsorolt, de Llachon talán a leginetnzívebb. Már a festői külseje miatt is, na meg azért, mert egyetlen hotellel sem rendelkezik. A helyi közösség viszont annál erősebb, az emberek nyitottak és befogadóak a turistákkal szemben. Ennek ellenére érdemes egy pár mindennapi élethez szükséges dolgot is csomagolni a látogatáshoz, pl. étolajat, WC-papírt, friss gyümölcsöt és a vendéglátó család is biztosan nagyon megörülne valami pici kedvességnek.

Legfrissebb