TÍZ ELBŰVÖLŐ VÁROS, AHOL ADVENT IDEJÉN MESESZÉP LÁTVÁNY FOGADJA

Az advent és a közelgő karácsonyi készülődés mindenkiben más-más emléket idéz meg. Forralt bor, karácsonyi fűzérek, feldíszített házak, gyertyaláng, fenyőfák, sült gesztenye illata és színes papírba csomagolt ajándékok. A világ számos pontján találunk karácsonyi vásárokat, ahol ráhangolódhatunk az ünnepekre. Vannak azonban olyan helyek a világ különböző pontjain, amelyek úgy festenek, mintha egy Dickens-regényből elevenednének meg. Ezen kisvárosok varázslatos hangulatában a turisták tényleg úgy érezhetik magukat, mintha a múltba csöppentek volna vissza.

FREIBURG, NÉMETORSZÁG

A németországi Alsó-Szászország tartományban található város az egyik legszebb óvárosát tudhatja magáénak, ahol a járda mellett kis patakok csobognak. Az óváros fölé emelkedik Németország egyik legszebb megszentelt épületének, a lenyűgöző székesegyháznak a 116 méter magas tornya. Kávézók, hangulatos kocsmák, finom konyha, gazdag kultúra és történelem járja át a csodálatos környezetet, ahol a látogató egy olyan atmoszférát talál, amely nemcsak advent idején, hanem bármely évszakban lenyűgözi. Ünnepek idején viszont fényárba borulnak az utcák és a házak, karácsonyi piaca pedig több mint 130 standon kínál kézműves termékeket, ajándékokat, szezonális ételeket és italokat.

WINCHESTER, ANGLIA

Ez az igazi középkori kisváros Londontól 1,5 órás útra található. Bármikor megéri ide látogatni, ha hamisítatlan kisvárosi hangulatra vágyik. Lenyűgöző látványt nyújt például a Winchester Katedrális, amely a legnagyobb angol templomok közé tartozik. Az Itchen folyóparton, romantikus környezetben sétálva Nagy-Britannia legrégebbi, működő vízimalmát is megnézheti. Amikor pedig eljön az advent, Anglia egyik legnagyobb és legszebb karácsonyi piacán találja magát, több mint száz bódéval, szabadtéri korcsolyapályával, helyben készített ünnepi ételekkel és italokkal megpakolva, köztük darált pitével és persze forralt borral. Karácsonyi énekek szűrődnek ki a székesegyházból, lampionokkal díszítik fel a környéket, és jótékonysági Mikulás-futást is rendeznek, ahol sok-sok pirosruhás jókedvűen rója a kilométereket, miközben a családtagok, barátok buzdítják őket.

COLMAR, FRANCIAORSZÁG

A német határ közelében fekvő, elzászi kisváros állítólag az a hely, amely a Szépség és a szörnyeteg meséjét ihlette. Colmar mesebeli hangulata tényleg életre kel az ünnepek alatt: a házak között kanyargó kis utcák labirintusa öt karácsonyi vásárhoz vezet. Minden vásár egy mini falu, ahol az Elzászból érkezett kézművesek csak a legjobb minőségű és egyedi termékeiket állíthatják ki. A végtelen sorban csillogó fényfűzérek, a hullámvasút, a körhinta, a korcsolyapálya, a borkóstoló helyek, a tradicionális játékok kiállítása éppúgy megtalálhatók, mint számos műsor és koncert.

NORTH POLE, USA

Egyetlen adventi utazás sem teljes, ha nem látja a Mikulás szánját, házát és rénszarvasait! Az alaszkai North Pole festői település, melynek neve lefordítva annyit tesz: Északi sark. Mivel ez valóban az egyik legészakibb város Alaszkában, jogosan érezték úgy, hogy a város nevében található utalást megjelenítsék, ezért itt valóban minden a karácsonyról szól. Mindent égősorok borítanak, az utcák karácsonyi dekorációban és fényárban úsznak, szinte a giccs teljes fogalmát kimerítve. Természetesen megépítették a Mikulás házát is, aminek csodájára járnak a látogatók. Üzletek, ajándékboltok, és egy posta is található benne, ahova több százezer levél érkezik a Mikuláshoz, és ahonnan még több ember szeretne karácsonyi üdvözlőlapot kapni a város postai bélyegzőjével. Itt található a világ legnagyobb Mikulás szobra is, illetve ahogy az elvárható egy ilyen helyen, a Mikulás háza előtt egy kis csoport, háziasított rénszarvas legelészik.

COBURG, NÉMETORSZÁG

Victoria brit királynő férjének, Albert hercegnek szülővárosa ez – aki állítólag bevezette a karácsonyfa állítást és más német ünnepi szokásokat Angliában. A németországi bajor város igazi gyöngyszem a középkori sikátoraival, jellegzetesen bajor házaival, és egy nagy adag adventi varázzsal. Karácsonykor a város szinte életre kel, megnyitják a hagyományos karácsonyi vásárt a városháza és az egykori hercegi kancellária (Cantzley) csodás épületei között lévő piacéren, a Marketplatzon, amelynek hangulatát a Coburgi Gyermekkar is emeli. Aki megéhezik, helyi ínyencségeket kóstolhat: van fűszeres bor, forralt sör és mézeskalácshegyek. Minden karácsonyi díszben és gyertyafényben úszik, és mivel lovaskocsival is be lehet járni a bájos város utcáit, többek között ezért nevezik ezt a helyet a legromantikusabb adventi vásárnak.

AARHUS, DÁNIA

Ez az egyetemi város nagyjából Dánia közepén, a viszonylag ritkán lakott Jylland félszigeten fekszik. Az egyik legszebb látványossága a Marselisborg kastély, ami egyébként a királyi család nyaralója. A kastély kertje nyitva áll a látogatók számára, amikor a királyi család nem tartózkodik a rezidencián, télvíz idején is. Az óvárosi múzeumban végignézheti, milyenek voltak egykor a karácsonyi ünnepek, hogyan készülődtek és díszítették a házakat több mint négy évszázadon keresztül. A város utcáin igazi karácsonyi hangulatba csöppen, élvezze a csésze forró csokoládé ízét, és kényeztesse magát karácsonyi sütikkel vagy édességekkel, például néhány hagyományos dán fánkkal, mézeskalács szívvel vagy égetett cukros mandulával!

MONT TREMBLANT, KANADA

A québeci város igazi síparadicsom, a település nevével azonos Mont Tremblant hegy lábánál fekszik, és számos sportverseny színhelye. A környéken nemcsak síelni lehet, a túrázás, a kerékpározás, a kenuzás, a horgászat, a golf és számos egyéb szabadtéri sport is vonzza a látogatókat. A hegyi falu télen csodaországgá válik, a síelők mellett kutyás- és lovas szánok bukkannak fel mindenütt. Az ünnepek szelleme belengi a környéket, ahol a kivilágított utcákon különböző látványosságokkal szórakoztatják a közönséget. A város kabalája, Toufou, egy plüss szarvas üdvözli a látogatókat, akik olyan eseményekre érkeznek, mint az ünnepi felvonulás, a manók koncertjei, valamint a Legendák napja, ahol az idősebbek mesélik el a legérdekesebb történeteiket.

CHARLESTON, USA

Tökéletes időszak adventkor felfedezni a bájos dél-karolinai Charlestont, amikor a város kevésbé zsúfolt, viszont a fények és az ünnepségek teljes szépségükben pompáznak. A legfontosabb események között tartják számon a karácsonyi parádét a Broad Street-en, a Marion parki fák kivilágítását, a lenyűgöző fények ünnepi fesztiválját a James Island-en, és a Charleston hajók parádéját. Természetesen karácsony estéjén a télapó is idelátogat. A fények ünnepe Charleston egyik legkedveltebb adventi rendezvénye, ahol becslések szerint kétmillió kis lámpa világítja meg minden este a várost, november 15. és december 31. között.

LUZERN, SVÁJC

Az óváros központja a karácsonyi szezonban fények városává válik. Az elbűvölő Franziskanerplatzon megrendezett karácsonyi piacon kézzel készített ajándékok között válogathat, miközben a fahéj és a forralt bor illata kíséri útját. Amíg a felnőttek a sok-sok finomságból kóstolgatnak, a gyerekek karácsonyi körhintán utazhatnak. Rézfúvósok és kórusok előadásai színesítik a forgatagi hangulatot. Számos hagyományos karácsonyi programmal várják az érdeklődőket, köztük a Szent Miklós tiszteletére tartott felvonulásokkal vagy a „Live on Ice" korcsolyapályával. Itt mindenki egy karácsonyi mesevilágban korcsolyázhat, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra, a tóra és a hegyekre.

TAORMINA, OLASZORSZÁG

Ez a szicíliai kisváros a tengerparton egy hegy oldalába épült, és elmondható róla, hogy a sziget egyik legszebb helye. Itt ugyan nem fog havas utcákon lépdelni, de a háttérben magasodó Etna porcukor süveghez hasonlító hófedte csúcsa mégis nyújt némi téli hangulatot. A helyiek kedvessége, az árusok portékái, a finom, kuglófszerű panettonék nem is okoznak hiányérzetet annak, aki ide ellátogat Advent környékén. A középkori hangulatot árasztó utcák este kezdenek karácsonyi fénybe borulni, és vidámság tölti meg a környéket. A magas, jól védhető szirtre épült város főteréről csodás kilátás nyílik a tenger és az Etna felé, aminek látványa semmihez sem hasonlítható.