Színes, hideg, csodálatos. Lengyelország északi kincse, Gdansk

  • külföld
  • 2019.12.13
    15:21
  • repjegykiraly.hu
Gdansk (Gdańsk, ejtsd: Gdányszk) egyedülálló légkörrel és kisugárzással büszkélkedhet, mely megkülönbözteti a többi lengyelországi várostól. Félszegen jeleznénk: nem tipikusan lengyel úti cél. Egyrészt azért, mert kikötőváros, másrészt pedig a külseje sem illik bele teljesen a képbe. Rá jellemző építészeti stílusa a múltban itt megforduló gazdag kereskedők egyik hagyatéka, egyfajta balansz a germán Poroszország és a szláv Lengyelország között. Ezenkívül a II. világháború is itt hagyott egy pár nyomot, amely eseményei közvetlenül kapcsolódnak Gdanskhoz.

Az utóbbi években egyre csak nő a hangulatos utcácskáiban andalgó turisták száma, akiket (nemcsak) az óriási piros téglából épült templomok, a történelmi hangulat, az autentikus kávézók, a borostyánkőből készült termékeket kínáló boltok és érdekes múzeumok vonzanak ide főleg. Annak ellenére, hogy Gdansk még jócskán emlékszik a viharos múltjára és nem minden sebe gyógyult még be, magában hordozza a 21. századi város energiáját és készségesen invesztál turisztikai jövőjébe.

A Szent Dominik Vásár

Az egyik legöregebb helyi tradíció a Szent Dominik Vásár. A történelmi szálak egészen 1260-ba nyúlnak vissza, ekkor rendezte meg IV. Sándor pápa először. És mind a mai napig él (nem a pápa, hanem a vásár). Három hétig tart a vigasság, mindig az utolsó júliusi szombattal kezdve. A legközkedveltebb attrakciójának az árusok számítanak, akik portékai között nemcsak helyi, hanem külföldi különlegességek is kacsingatnak a vásárolók felé, pl. antik tárgyak vagy kézműves ékszerek. A kísérő programok főleg utcai színházat, koncerteket, sporteseményeket vagy versenyeket foglalnak magukban. Rengeteg ember csődül ilyenkor össze, már akkor is, ha csupán a művészeket és kereskedőket vesszük számításba (kb. ezer), de a résztvevők száma több mint ötmillió.

A Királyi út (Droga Królewska vagy Trakt Krolewski)

A Királyi út alatt egy királyi sétát képzelj el a régi városi kapuktól a Motlawa folyóig. Egyben az óváros főutcája is, és (ahogy azt a neve is mutatja) régen a várost meglátogató királyok lépdeltek rajta végig. Az ezen a részen található attrakciók közé tartozik például az Arany kapu, Artus udvara vagy a Neptun-szökőkút. Ha a Királyi út látogatása előtt utánanézel egy-két gdanski történelmi ténynek, akkor az egész felfedezőút érdekesebb lesz, bár az épületek szépsége a véletlen látogatókat is nagyon kellemesen meglepheti. Sok közülük a 14. századból származik.

Európai Szolidaritás Központ (Europejskie Centrum Solidarności)

Gdansk hajógyárában székel a város legújabb, ám a leglátogatottabb attrakciók közé tartozó Europejskie Centrum Solidarności múzeum. Bravúros kiállításain kívül, melyek a szakszervezeteket és azok érdemeit ünneplik, a dizájnja is megér egy-két tüzetesebb pillantást. Az épület maga acélból épült és egy hajó formáját viseli.

A Mariacka utca (Ulica Mariacka)

A Mariacka utca az egyik leggyönyörűbb darabja Gdansk óvárosának. Akár építészeti csemegék, de szuvenír-boltok és –bódék kiállítása lehetne. Úgy gondoljuk, hogy kötelezővé kellene tenni a nyugodt, idilli kávéivást bármelyikben a számos kávéházai közül. Ezenkívül a szerelmes párok is imádják, mert mintha csak romantikus sétákra lett volna tervezve, főleg amikor felgyúlnak a fényei teljes szépségükben. Ha nem szereted a kávét és a romantikával sem nagyon barátkozol, akkor se búsulj. Ülj be például a színes házikók között rejlő Literacka-ba egy pohár fincsi borra.

A Hosszú piac (Dlugi Targ)

A Dlugi Targ egykor a helyieknek szolgáló utca volt, melyen keresztül Gdansk legfontosabb piacára jártak. Ma már turisztikai látnivaló. Innen is látható a már fentebb említett Neptún-szökőkút, mely a legenda szerint azt az arany vizet köpte magából, mely a gdanski likőr védjegye. Neptunus bronzból készült szobra Peter Husen flamand művésztől származik még a 17. századból és a legrégebbik szekuláris emlékmű az egész Lengyelországban. A Hosszú piacon érdemes elbolyongani más látnivalók miatt is, ilyen például az ún. Aranyház homlokzatába vésett 12 történelmi jelentet.

A Shakespeare Fesztivál

Gdanskban Shakespeare Színház is van, ez minden év utolsó júliusi vagy első augusztusi hetében megrendezi a közkedvelt Shakespeare Fesztivált. Ez a nemzetközi rendezvény színházi előadásokat párosít másféle művészeti programokkal, a kísérő műsorok listáján rendszeresen szerepelnek találkozások és beszélgetések különféle (természetesen színházi) rendezőkkel. És mi más is adhatna otthont ennek az eseménynek, mint maga a Shakespeare Színház. A 17. században épült a történelmi városrészben, külföldi, főleg angol színészek felkapott úti célja volt már a kezdetekben is. Ezt a fesztivált a színház és az irodalom szerelmesei semmiképpen se hagyják ki, egy fergeteges élmény.

A Szűz Mária-templom (Bazylika Mariacka)

Ez nemcsak egy egyszerű római katolikus templom, hanem a világ legnagyobb téglából épült temploma. Az óriási, masszív, tiszteletet ébresztő gótikus épület a város egyik szimbóluma. Nagyon érdekes építészeti mű is egyben – kívülről és belülről úgyszintén. Kora is előkelő, ugyanis a 14-15. század óta áll itt. Az egyik központi eleme és dísze az óriási, fából faragott asztronómiai óra, de a toronyba való 400 lépés megtétele után szemek elé táruló lenyűgöző kilátás is bámulatos.

Az Apátok palotája

Az Oliwa parkot önmagáért is érdemes meglátogatni, nagyon impozáns hely, akár egy rokokó kiállítás. A kert kanyargó ösvényei, nyugodt halastavai, magas élősövényei és ragyogó zöldje között bújik meg a csodálatos Apátok palotája. Két részből áll, a régi része a 15. században, míg az új része a 17. században épült. A hajdani építészet szépen keveredik itt a modern művészettel a Nemzeti Múzeum itt elhelyezett műveinek köszönhetően, de fiatal, kezdő művészek is lehetőséget kapnak kiállítani ezen a fenséges helyen.

A Sounds of the North fesztivál (Festiwal Dźwięki Północy)

A Sounds of the North fesztivál kétévente kerül megrendezésben, minden alkalommal július havában. Központban nem csupán Lengyelország népzenéje van, hanem a balti államok tradicionális kultúrája is. Az eseményen tíz ország rendszeresen vesz részt, mégpedig Litvánia, Lettország, Dánia, Írország, Észtország, Grönland, Oroszország, Norvégia, Svédország és természetesen Lengyelország. A fesztivál olyan művészeket részesít előnyben, akik a modern zenét hagyományos elemekkel ötvözik.

Legfrissebb