A téli Izland 13 tüneményes ajándéka

  • külföld
  • 2019.12.17
    13:52
  • repjegykiraly.hu
Síelni vagy snowboardozni a hófehér lejtőkön, fényképezőgépet kattogtatni a jégbarlangokban vagy úszni egyet a tektonikus lemezek között kellemes 2°C hőmérséklet mellett. Ez csak három téli tevékenység, törtrésze annak, amit Izland kínál unaloműzésként a hideg évszakokban. Ha ez lenne minden, már elég ok lenne arra, hogy odalátogass. De ez a különleges ország ennél sokkal többet kínál. Ne hagyd, hogy elijesszen a táj kinézete, szóval, ha attól félsz, hogy megfagynál a hidegben, akkor van egy jó hírünk: Izlandon az időjárás télen nagyon is kellemes.

1. A vízesések télen még fenségesebbek

Jéggel és hóval betakarva még ijesztőbbek, de ezzel együtt pompásak is! Izland gyönyörű vízesései télen varázslatos természeti színházzá válnak. A legközkedveltebbek és legismertebbek közé tartozik egyértelműen Godafoss, de Seljalandsfoss és Skógafoss is.

2. A jégbarlangok vigasza

Izland tele van bámulatot keltő látvánnyal. Ilyenek a jégbarlangjai is, melyek a természet kreativitásából jöttek létre és születnek újjá minden éven Európa legnagyobb jégmezőjének tevékenysége által. Ennek neve Vatnajökull. Aztán, természetesen, nyári álomra vonulnak, azaz szétesnek, elolvadnak. Ez az édesbús történet tökéletes vigaszdíjat nyújt a turistáknak: a jégbarlangok minden szezonban más-más tüneménnyel kápráztatják el a nézelődőket.

3. Ha létezik csoda, akkor az a sarki fény

A sarki fény egy csoda. A vonzerejét csak növeli, hogy nem mindig mutatkozik meg, amikor várják. Persze ez nem egy hóbortos múzsa jellemvonásait tükrözi (vagy mégis?), ennél sokkal racionálisabb tények befolyásolják: tiszta égbolt és téli hónapok. Ideális körülmények között te is megláthatod, ahogy a fények különféle színeket öltve táncolnak az égen.

4. Bugyogó forrás, nyugodt lélek

Az izlandi termálforrások forró vizében egész éven fürödhetsz, de mikor is esne legjobban a simogató hatásuk, ha nem a hidegben? A legismertebb a Kék Lagúna (Blue Lagoon), mely egyben Izland leglátogatottabb attrakciója. Látogatását sokszor kötik össze más turisztikai tevékenységgel is, például lovaglással. Mivel közel van a reykjavíki Keflavík nemzetközi repülőtérhez, sokszor a repülőtérre vagy innen a szállásukra igyekvő turisták gyors megállója. Ugyanilyen népszerűségnek örvend az Arany Körút is (Golden Circle). De eláruljuk, hogy a két üdvöske mellett Izland még nagyon sok titkos forrást is rejt.

5. Séta a jégen, túra a gleccseren

Izlandnak sok gleccsere van, a legnagyobbak a Vatnajökull, a Langjökull, a Hofsjökull és a Mýrdalsjökull. A legnehezebben megközelíthető a Hofsjökull, mert Izland belsejében található, ahol bizony nem minden út aszfaltozott. A többivel könnyebb a helyzet. Télen a legtöbben Sólheimajökullot látogatják téli turisztika céljából, amely a Mýrdalsjökull-gleccser része. De vigyázz! Még napos és tiszta napokon sem kell alábecsülni az időjárás erejét, a hirtelen változó körülményekre réteges öltözékkel kell felkészülni.

6. Kutyafogat

Az izlandi táj báját egy kutyafogatból is megcsodálhatod. A kétórás, 2-4 személyes túrák a legközkedveltebbek. Minden szánt 6-8 kutya húz, és az idegenvezetőtől azt is megtanulhatod, hogyan kell a kutyusokkal kommunikálni.

7. A motoros szán (nemcsak) kaland

A motoros szán is olyan tevékenység, amelyet Izlandon egész éven kipróbálhatsz a Langjökull és a Mýrdalsjökull gleccsereken. Tökéletes azoknak, akik mindenhol a kalandot keresik és szívesen bolygatják meg adrenalin szintjüket. De ha lehetőséged van megülni egy motoros szánt, akkor is érdemes kipróbálni, ha a nyugodtabb turisztikát szereted. Olyan helyekre juthatsz így el, ahová máshogy nem tudnál.

8. Búvárkodni télen-nyáron

A sznorekelezés vagy más néven a könnyűbúvárkodás, de a klasszikus búvárkodás is olyan sport, melyet nem éppen a téllel kötünk össze. De Izlandon még ez is máshogy van. Izland leghíresebb búvárhelye a Silfra, egy kristálytiszta szurdok a Þingvellir-tónál, ahol akár 120 méteres látótávolságot élvezve merülhetsz a víz alá! A víz hőmérséklete egész évben egyforma, 2 ° C körül forog. De csak speciális öltözékben engedélyezett a búvárkodás.

9. A hó nem mindenütt egyenlő a síeléssel

Talán meglep, de a síelés és a snowboardozás nem nagyon közkedvelt sport Izlandon. Ennek oka nagyon egyszerű: Reykjavík környékén nagyon sokszor kevés a hó. Annak ellenére, hogy Izland akár a havazás otthona is lehetne, a nem annyira hideg légkör következtében gyorsan megy végbe az olvadás is. De ha úgy érzed, hogy a síelést semmiképpen sem hagyhatod ki, ám rendben. Még királyi kilátást is kapsz hozzá a Bláfjöll, Skálafell, Hlíðarfjall (Akureyri), Tungudalur és Seljalandsdalur központokban.

10. Szilveszter Izlandon? Felejthetetlen.

Ha Izlandon Szilveszterezel, akkor számolj azzal, hogy az óriási tűzijátékok elől nem bújsz el. A helyiek imádnak összejárni rokonaikkal és barátaikkal. A Szilvesztert egy nagy vacsorával kezdik, aztán jön a tűzijáték-szemle, majd a reggelig tartó mulatozás.

11. Az epikus roncs

A Solheimasandur tengerpartra lezuhant repülőgép mára már legendás turisztikai attrakció. Egész éven elérhető, de csak gyalog, és ez a séta 25-40 percig tart a parkolótól. A hóban a repülőgép roncsa csak feltűnőbb, de más előnye is van a téli időszaknak: a kevés turista.

12. Brennivin, a folyékony szvetter

Az izlandiak szerint a tél elleni harc egyik legjobb módja a Brennivin nevezetű ital rendszeres fogyasztása. Szabadfordításban nem jelent mást mint égő vagy égetett bort. Ez egy tiszta párlat édeskömény magjával ízesítve. Fogyassz hozzá valamilyen tipikus izlandi fermentált ételt, és készen is van a hagyományos izlandi vacsorád. De csak óvatosan a melegedéssel, az alkohol Izlandon rettenetesen drága.

13. Mesésen Izland nyugati sarkában

És végül, irány Snæfellsness! Kevesen tudják, hogy ez a nemzeti park magában rejti Izland összes alkotóelemét. Ez azt jelenti, hogy találsz itt vulkánokat, krátereket, óriási sziklás szakadékokat, gleccsert, fjordokat, különleges állatokat, madarakat, fekete tengerpartot. És még valami olyat is, amit máshol az országban nem láthatsz: Izland egyetlen világos színű partját.