Mikor hová utazzunk? Egzotikus úti célok ajánlója

  • úti tipp
  • 2020.01.06
    16:03
  • blog.repjegy.hu
Attól függően, milyen úti célt választunk, a főszezon igencsak eltérő lehet egy-egy helyen. Annak érdekében, hogy egy régóta vágyott, egzotikus utazást ne tegyen tönkre az időjárás, érdemes elkerülni például a hurrikános, monszunos időszakokat. Biztos Önben is felmerült a kérdés, hogy mikor utazzon egzotikus úti célra. Ebben segítünk most cikkünkkel.

A távoli országokban jellemzően nem ugyanakkor van a főszezon, amikor nálunk. Sokan szeretnek ugyanakkor az európai télből a távoli nyárba utazni, így egyre népszerűbbek az egzotikus úti célok.

Karib térség

A Karib térségbe készül, de felmerül, hogy mikor utazzon egzotikus úti célra? A hagyományos főszezon itt decembertől februárig, márciusig, míg az esős időszak májustól szeptemberig tart. Hurrikánokra errefelé nyár elejétől október-novemberig lehet számítani. Természetesen ebben az időszakban sem minden nap zuhog az eső és fúj a szél, ki lehet fogni napos időszakokat is. A levegő páratartalma viszont mindenképpen magasabb ilyenkor.

Térségenként eltérő, hogy hol mikor várható hurrikán, erre előre figyelmeztetnek a hatóságok. Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt ilyenkor viszont sokkal olcsóbban lehet szálláshoz, repülőjegyhez jutni. Mivel egy nem mindennapi, tőlünk távoli helyszínről van szó, a nyugodt nyaralást leginkább úgy tudjuk biztosítani, ha a főszezonban utazunk, magasabb áron.

Délkelet-Ázsia – Thaiföld

A magyarok körében az egyik legnépszerűbb hely még mindig Thaiföld. Itt pár száz kilométerenként változhat, hogy épp esős vagy száraz időjárásra lehet-e számítani.

A helyiek által hűvösnek tartott időjárás november végétől április elejéig tart. Ez a főszezon, ilyenkor van az európaiak által leginkább elviselhető, kellemes, 30 fok körüli hőmérséklet és száraz idő. Április-májusban nagy a forróság, 36 fok felett van az átlaghőmérséklet és rövid ideig tartó, nagy intenzitású esőzésekre kell számítani.

Június és augusztus között pedig 26-33 fokra és a tavaszihoz képest sokkal kevésbé intenzív esőzésre kell számítani. Sokan ilyenkor utaznak a térségbe, mert ekkor kevesebb a turista és jóval alacsonyabbak az árak, cserébe viszont bármikor jöhet egy zápor.

Thaiföldön belül is vannak eltérések: Phuketen például április-májusban rövid ideig tartó, heves esőzések vannak, míg a szeptember-október sokkal csapadékosabb és forróbb. Samui szigetén viszont az őszi monszun a rövidebb, nem esik napokig, mint Phuketen.

Délkelet-Ázsia – Vietnám, Indonézia

Vietnámban három időjárási zóna is van, mindegyikben eltérő időpontban érkezik a monszun, így ide is nagy körültekintést igényel az utazás időpontjának kiválasztása. Északon májustól októberig tart a forró nyár és novembertől áprilisig a nyirkos tél. Tájfunra júliustól novemberig lehet számítani itt.

A középső területeken májustól októberig száraz, decembertől áprilisig pedig esős az időjárás. Délen pedig májustól novemberig tart az esős időjárás, decembertől áprilisig pedig a száraz. Szingapúrtól délre ismét megváltozik az időjárás. Balira például leginkább a mi nyári szabadságunk alatt érdemes utazni. Itt november és február között van a csapadékos évszak, amikor napokon át esik az eső vagy ha épp nem, akkor se bújik elő a nap a felhők mögül.

Afrika

Ha Afrikába igyekszünk, akkor az időjáráson túl a tervezett programokkal is kalkulálni kell. Ha csak pihenni szeretnénk, akkor július-augusztusban érdemes utazni, ilyenkor kellemes, száraz idő van.

Ha viszont szafari túrán vennénk részt, akkor arra az esős évszak kezdete, szeptember a legmegfelelőbb, ilyenkor indulnak ugyanis vándorútra a vadállatok, ekkor csapatostul meg lehet őket figyelni. A száraz, meleg évszakban a vadállatok elvonulnak, csak nagy szerencsével lehet egy-egy példányt látni, ezért szafaritúrát nyáron nem érdemes szervezni.