Mikor utazzunk várost nézni, túrázni?

  • úti tipp
  • 2020.01.06
    16:06
  • blog.repjegy.hu
Korábban már írtunk az egzotikus célországok főszezonjainak alakulásáról. Most a közelebbi úti célokat vesszük górcső alá. Mikor utazzunk várost nézni, mikor menjünk túrázni vagy strandolni?

Városnézés a közelben

Hiába a nyár a főszezon, ha az a célunk, hogy minél több látnivalót megnézzünk egy adott városban, akkor felmerül a kérdés, hogy mikor utazzunk várost nézni. Inkább az őszi/tavaszi hónapokra javasoljuk az utazást. Ilyenkor még nincs akkora hőség, kevesebb a turista is, így lökdösődés nélkül lehet bejárni a várost, megnézni a múzeumokat. Kisebb a sor, ahol előre kell időpontot foglalni, ott is jobbak a lehetőségek.

Tipikusan az elő- vagy az utószezon a legjobb például, ha Rómába, Madridba vagy esetleg Nápolyba szeretnénk utazni, ahol akár még október közepén is 20 fok felett lehet a nappali hőmérséklet. Nyáron az ókori romok között akár 40 fokra is felhevül a levegő, ami már napszúrással fenyeget, így fel kell készülni kalappal, sapkával, naptejjel, napszemüveggel és vízzel is.

Városnézés távolabbi országokban

Igaz ez távolabbi országok esetében is, Dubai, Doha, Abu Dhabi, Egyiptom vagy Tunézia is sokkal kellemesebb tavasszal és ősszel, mint a nyári forróságban. Dubaiban például a víz már márciusban is alkalmas a fürdésre, a tenger ilyenkor már 23 fokos. A levegő hőmérséklete pedig átlagosan 28 fok. Ebben a hónapban a statisztikák szerint összesen 4 napot eshet az eső. Áprilistól egyre inkább melegszik a levegő, ekkor már 32 fok van és a tenger 24 fokos. Májusban már megkezdődik a nyári szezon, a tenger 28 fokos, a levegő 38. Ez európai ember számára már szinte elviselhetetlen. A lassú enyhülés szeptemberben kezdődik, novemberben 31 fokos a levegő és 28 a víz.

Tunéziában a főszezon májustól októberig tart. Körutazásra, nézelődésre ez a két hónap a legalkalmasabb, ilyenkor kellemes 25 fok van, a tenger 22 fokos, de a szállodák medencéi ennél melegebbek. Június és szeptember már sokkal inkább strandidő, ilyenkor a levegő 29-30 fokos, a tenger pedig 23-25. Júliusban és augusztusban már 33-34 fokos kánikula van, ez már inkább csak pihenésre, strandolásra, búvárkodásra alkalmas.

Mikor túrázzunk északon?

Ha hidegebb országot célzunk meg, akkor is fontos tudnunk, hogy mikor utazzunk várost nézni, kirándulni. Izlandra elsősorban a szigetet felfedezni, túrázni mennek az emberek. Aki a sarki fényt vagy a jégbarlangokat szeretné látni, annak egyértelműen télen kell utaznia. Ekkor azonban nagy hidegre kell készülni. A Felföldet viszont csak a legmelegebb időszakban, nyáron lehet bebarangolni, júniustól augusztusig. A kedves lundák vagy a bálnák megfigyelésére is ez az időszak a legkiválóbb, sőt a nyári gleccsertúráknak is egy nagy előnye, hogy vékonyabb kabátban lehet sétálni.

Az északi országokba, Norvégiába, Svédországba is sokkal jobb nyáron menni, ha a városnézés a fő cél. Vannak olyan északi városok, amik télre teljesen kiürülnek. Nyáron viszont kellemes, 18-22 fokban lehet kirándulni, így kiválóan alkalmas egy északi túra azok számára, akik a hazai 40 fok elől egy kellemesebb klímába menekülnének, és inkább aktívan töltenék a nyarat.

Mikor kellemes még a tenger?

Akik tengerpartra utaznának, azoknak is érdemes foglalás előtt megnézni, mikor a legkellemesebb a tengervíz az adott helyen. Például a horvát, olasz, szlovén tengerparton is egyértelműen a nyári hónapok számítanak a főszezonnak, ugyanakkor szeptemberben, sőt akár október végéig is még nagyon kellemes az idő Dubrovnikban, viszont már nincs tömeg és a szállás árak is sokkal kedvezőbbek.

Cipruson akár még novemberben is jót nyaralhatunk, hiszen itt szeptemberig tart a perzselő forróság. Hasonló a helyzet Máltán is. Októberben még a 30 fok sem kizárt, november végén pedig kellemes, napsütéses 20-25 fok a jellemző, ami alkalmas arra, hogy a fürdés mellett a városokat is megnézzük.