Úti célok a téli sportok kedvelőinek

  • úti tipp
  • 2020.01.13
    15:31
  • blog.repjegy.hu
Nem csupán a közeli hegyekben érdemes gondolkodni, ha téli sportról van szó. Számos olyan, repülővel elérhető hely van, ahol garantáltan jó a hó minősége és hosszú a szezon. Ha repülővel utazunk, feladhatjuk a sífelszerelést poggyászként, de még egyszerűbb, ha helyben bérlünk mindent. Lássuk, mik a kedvelt úti célok síeléshez!

Távolabbi úti célok síeléshez

Ha nem szeretnénk órákig zötykölődni autóban vagy buszban ülve, akkor egyértelműen a repülővel való utazás a legjobb megoldás. Ha a repülést választjuk érdemes átgondolni, hogy mennyire ragaszkodunk a saját felszerelésünkhöz. Mind anyagi, mind kényelmi szempontból az a legjobb, ha helyben béreljük, de természetesen, aki ragaszkodik a sajátjához, fel is adhatja poggyászként.

Az alábbi, repülővel elérhető úti célok egyik előnye, hogy sokszor kevésbé zsúfoltak, mint az osztrák pályák, ahova sokan egy napra is kiruccannak autóval a szomszédos országokból.

Franciaország

Franciaország sokak által kedvelt úti cél, a Les Deux Alpes festői környezete nagyon népszerűvé teszi a helyet, nem is szólva a kiváló pályákról. 200 kilométer hosszú magaslati sípályái 1650 és 3570 méterrel a tengerszint felett terülnek el. A szezon már novemberben elkezdődik, 200-nál is több hóágyú gondoskodik a jó minőségű hóról.

Repülővel Lyonba érdemes utazni, innét gyorsvonat visz Grenoble-ba, majd a busz elvisz a sípályákig. Érdemes korai járatot választani, mert a buszcsatlakozás csak délután 4 óráig jár. Kicsit távolabbi célpont, de Genfből is hasonlóképpen könnyen eljuthatunk a hegyekbe, így nyugodtan választhatjuk az olcsóbb vagy kedvezőbb időpontban induló repülőt.

Genfből könnyen elérhetjük a Saint Gervais (Mont-Blanc), valamint Avoriaz sípályáit is. Utóbbi pályarendszere hatalmas, szinte egy hét alatt se lehet besíelni. A síbuszok gyakran járnak, számtalan felvonó segíti a hegyre közlekedést.

Olaszország

Ha Olaszország a cél, Rómából vagy Nápolyból is könnyen elérhető Roccaraso, az Appenninek legnagyobb síparadicsoma. Nápolyhoz közelebb van és ide jellemzően olcsóbbak is a repülőjegyek, így érdemes először Nápoly felől próbálni megtervezni az utazást. A síszezon december közepén kezdődik és áprilisig tart. Mivel itt ritkás lombhullató erdő van, az erdőben síelés szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. Főszezonban hozzávetőlegesen 500 síoktató dolgozik a pályákon, így a kezdők is biztosan élvezni fogják majd az utat.

Spanyolország

Andorra szintén vonzó úti cél lehet a síelők számára. Barcelonába érdemes repülni akár Budapestről, akár Bécsből, majd bérelt autóval vagy busszal folytatni az utat. Az egyik legnépszerűbb hely Grandvalira, ahol jó áron tudunk szállást találni.

A mediterrán hangulat bekúszik a hó birodalmába: síelés után ehetünk tengeri gyümölcsös fogásokat, halakat, langusztát, rákot vagy épp polipsalátát is. Grandvalira hét szektorból áll, összesen 66 felvonó, 110 sípálya van, az összhosszúság pedig 193 kilométer. Van három funpark, két boardercross pálya és két Mickey Snow Club, ahol mesefigurák között síelhetnek a gyerekek.

Románia

A romániai Marosvásárhelyről könnyen elérhetők Hargita hegycsúcsai. Itt márciusig tart a szezon, és kevésbé zsúfoltak a pályák, mint például a magyarok által leginkább kedvelt osztrák síparadicsomokban. Ha gyerekekkel indulunk síelni, akkor mindenképpen érdemes megfontolni Romániát, hiszen a Hargita két pályája is tökéletesen alkalmas a gyakorlásra, tanulásra.

Norvégia

Akinél szóba jöhetnek távoli úti célok síeléshez vagy nem ragaszkodik a téli hónapokhoz, annak érdemes kipróbálni a norvég sípályákat is. Itt ugyanis a legtöbb helyen egész évben lehet síelni, snowboardozni. Északon 800 méteren, míg délen 1350 méteren van a hóhatár.

Aki a családiasabb hangulatot keresi, annak mindenképpen Norvégia való, itt hatalmas üdülőparkok helyett inkább sok kis faház van. Egy hétre a síbérlet körülbelül 140 euróba kerül, 7 éves kor alatt pedig ingyenes.

A norvég fővárostól, Oslótól például csak 20 percnyire van a Tryvann – Oslo Vinterpark síparadicsom, amely decembertől április közepéig üzemel 18 pályával.