10 gyönyörű városi közpark a világ minden tájáról

Ha elegük van a magas épületek és a forgalmi dugók tömkelegéből, és szükségük van egy kis nyugalomra a betondzsungeleken belül, akkor egy gyönyörű közpark a lehető legjobb választás. A nagyvárosok központjában elhelyezkedő hihetetlenül zöld parkok valóban örömöt okoznak az érzékeinknek. A magas, zöld fákban bővelkedő parkokat virágzó bokrok, tavak vagy vízpartok és séta útvonalak tarkítják, sőt néhány közelében állatkert vagy épp akvárium is található. A parkokat pedig a város zajaitól mentesen élvezhetik a látogatók.

10. Golden Gate Park

A Golden Gate Park egy kötelező bakancslistás program a San Franciscóba érkező turisták számára. Ez a városi park egykor csupán homokdűnék sokasága volt, ma azonban minden idelátogató talál magának valami érdekeset, csak, hogy néhány dolgot említsünk, sétaútvonalak, kertek, játszóterek, piknikezésre kialakított helyek, szobrok, múzeumok, egy golfpálya, egy holland szélmalom és hihetetlen táj várja a pihenésre vágyókat. A parkban számos eseményt is rendeznek. Nem meglepő tehát, hogy évente 13 millióan látogatnak el a parkba.

9. Parc Guëll

A Barcelonában található Güell park a gondolkodó ember parkja. A területet eredetileg az ingatlanfejlesztésre kívánták használni, melynek tervezése javarészt Gaudí nevéhez fűződik. A területre csupán két házat építettek, majd később Barcelona városának adták el az egészet, így lett belőle végül park. A Güell park ad otthont a híres Szalamandra szobornak, valamint a híres építész által tervezett más épületeknek és szobroknak.

8. Balboa Park

San Diego Balboa parkja nem csupán egy újabb park. A rettentő nagy zöld terület, rendkívüli növény- és állatvilága mellett 15 múzeum, egy körhinta, egy mini vasút, a híres San Diegói Állatkert és a történelmi Old Globe Theatre épülete is várja a látogatókat. A múzeumok közt találunk számos galériát, némelyiküket pedig a természetes történelemnek, az űrnek, a tudománynak szenteltek, de a méltán híres, úgy nevezett Museum of Man, vagyis az Ember Múzeumába is betekinthetünk. A parkban elterülő kertekben őshonos növényeket, rózsákat, kaktuszokat, egy veterán emlékművet és egy gyerekeknek kialakított kertet is megcsodálhatunk.

7. Lumphini Park

A Lumphini park több egy természeti oázistól Bangkok nyüzsgő városában. Eredetileg arra tervezték, hogy thai kézműves tárgyaknak és virágoknak adjon otthont. A rendkívül nyugodt parkban a látogatók sétálgatnak a kialakított ösvényeken, felpattanhatnak egy lapátkerekes hajóra vagy csak leülhetnek egy kényelmes padra és relaxálva figyelhetik, ahogy a többiek a reggeli és esti edzéseiket végzik. A tó mentén sétálgatva akár varánuszokat is megcsodálhatnak a látogatók. Vasárnap délutánonként ingyenes szabadtéri koncerteket szerveznek a parkban.

6. Englischer Garten

A müncheni Angol kert azért kapta ezt a nevet, mert valóban olyan, mintha Anglia egy kis darabja jelenne meg Németországban. A parkot egy hagyományos angol kertről mintázták 1786-ban. Az évszázadok alatt azonban egy japán teaházat, focipályákat, egy kínai pagodát, egy 7000 helyes sörkertet és több kilométeren át tartó utakat is hozzáadtak, melyet a kerékpárosok és a futók számára alakítottak ki. Az Isar folyó partján elterülő park a világ egyik legnagyobb városi parkjának számít. A Monopterosz tetejéről elképesztő látványt nyújt München városa.

5. Hyde Park

Egy londoni utazás nem lehet teljes a város egyik legnagyobb és leghíresebb parkja, a Hyde Park nélkül. A park ismert az itt tartott demonstrációkról és a park végében található Speaker’s Corner-ről, vagyis a Szónokok Sarkáról, valamint a park másik végén álló, Diana hercegné elegánsan egyszerű emlékszökőkútjáról. Közöttük pedig a látogatók sétálhatnak, kocoghatnak vagy akár lovagolhatnak is. Ezen kívül, a Hyde Park teniszpályákkal, nyitott uszodával, szobrokkal és emlékművekkel is büszkélkedhet, a Serpentine tavon pedig hajókázhatnak akár vízi biciklivel, akár napelemmel működő hajókkal.

4. Stanley Park

A Stanley Parkot már 1888 óta élvezik a vancouveri emberek, melynek útvonalai hatalmas erdőkön át, és a vancouveri kikötő mentén haladnak. Az idelátogatókat teljesen elvarázsolja az őshonos „első nemzedék” tiszteletére állított rettentő magas totemoszlop, akik akkor éltek a térségben, mielőtt még parkká alakították át. Az évek alatt, éttermekkel és egy akváriummal is kibővítetté, de az igen kedvelt park legtöbb része viszonylag változatlan maradt. A parkban sétálgatva kacsákkal, mókusokkal, hódokkal, sőt talán még őzekkel is találkozhatunk.

3. Ueno Park

Manapság az Ueno Parkra nézve, nehéz elhinni, hogy egy fenséges templom helyére építették, melyet a Japánban harcoló felek romboltak le a 19. században. Jelenleg, a gyönyörű és egyben nyugodt közpark Tokió központjában helyezkedik el. A park számos múzeumnak és Japán első állatkertjének is otthont ad. A legjobb, ha márciusban és áprilisban látogatunk el a parkba, ilyenkor ugyanis több mint 1000 cseresznyefa borul virágba.

2. Jardin du Luxembourg

A Jardin du Luxembourg, vagyis a Luxemburgi Kertek Párizs második legnagyobb közparkja. Az idelátogatók piknikezhetnek vagy sétálgathatnak a gyönyörű pázsit, a franciakertek és a gyümölcsöskertek mentén. A parkban számos művészeti szobor és szökőkút található. A móka és a szórakozás sem elhanyagolható a parkban, hiszen futópályák, teniszpályák és szabadtéri fitneszgépek várják a látogatókat. A gyermekek pedig játszhatnak a hatalmas játszótéren, pónin lovagolhatnak, bábelőadásokat nézhetnek és modellhajókat úsztathatnak a tavon.

1. Central Park

A levegőből letekintve New Yorkra, a Central Park az egyik első dolog, amit mindenképp észreveszünk. A hatalmas, zöld téglalap Manhattan központjában helyezkedik el. Az óriási fákkal, tavakkal és épületekkel teli parkot az egyhangú felhőkarcolók veszik körbe. A nemzet első közparkjának kiépítése a 19. századig nyúlik vissza. A Central Parkba nem kevesebb, mint 40 millió látogató érkezik évente. Nem is csoda, hiszen szobrok, emlékművek, szökőkutak, hajózásra alkalmas tavak, hidak, egy kastély, sétaösvények, elképesztő táj és még számos dolog várja a turistákat.

Legfrissebb