Elveszett ókori városra bukkantak Franciaországban

  • hírek
  • 2017.04.09
    11:59
  • hirado.hu
Páratlan mozaikokra bukkantak egy iskola felépítése során Franciaországban, a lelet megtalálása után meginduló feltárás során pedig egy rég eltűntnek hitt római városra bukkantak francia régészek.

4 ezer négyzetméteres területen a római köztársaság korától egészen a késő ókorig találtak tárgyi leleteket a szakemberek – számolt be a régészeti szenzációról az IFL Science nevű tudományos portál.

Sokáig csak egy Nimes mellett talált kőtábláról tudták a szakemberek, hogy létezett az Ucetia nevű város, de minden egyértelmű lett, mikor az építkezés közben talált pár mozaikdarab és épületfal-részlet után a Megelőző Régészeti Kutatások Francia Nemzeti Intézete (INRAP) feltáró munkákba kezdett.

Mint azt az INRAP munkatársa a portálnak elmondta, maga a város neve 11 másikkal állt az előzőekben említett kőtáblán.

Különleges mozaikot rejtett a föld

A leletek közül kiemelkedik egy 250 négyzetméteres épület, ami valaha egy középület lehetett, legalábbis a széles kőlapokkal odavezetett út miatt gondolják ezt. Egy hatalmas mozaikot is találtak itt, amelyen különféle állatok is szerepeltek, ez pedig a lelet különlegességét adja, hiszen az ehhez hasonló mozaikok előtt mintegy 200 évvel előbb készülhetett el.

Magát az épületet az időszámítás utáni 1. század vége felé rombolhatták le az elsődleges vizsgálatok szerint.

A helyszíni lelet gazdagságát az is mutathatja, hogy egy polgári házban is találtak egy különleges mozaikot, ez pedig a kutatók szerint megerősíti azt a feltételezésüket, hogy hosszú évek munkája áll még előttük.