Anglia fővárosa gyalog, avagy London zöld helyei

  • külföld
  • 2020.02.17
    13:21
  • repjegykiraly.hu
Menekülnél a nagyváros zajától a nyugalom oázisába és a zöld rejtekébe? Ugyanakkor szívesen látogatnád meg valamelyik európai metropoliszt? Ebben az esetben London jó megoldásnak tűnik. Van 7 ötletünk, hol is csendesedhetnél picit le úgy, hogy csak pár lépésnyire van tőled a nyüzsgés, tarsolyunkban van 7 útvonal, amelyen megnyugvással a szívedben sétálhatsz úgy, hogy közben tudod, a világ egyik legközkedveltebb helyén tartózkodsz.

1. “The Jubilee Greenway” – a Kis Velencétől egészen Camdenig

A Regent’s Canal csatorna környéke London egyik legszebb sétáló útvonala. Annak ellenére, hogy a londoni állatkerttől a Camden Lock zajos városrészig vezet, szinte végig nyugodt és csendes. Különösképpen szép képet mutat napsütéses időben, a bárkák és a hajók idillikusan hatnak, mintha csak egy képeslapról ugrottak volna le. A Kis Velence az Edgware Road és a Warwick Avanue között található. Az egész útvonal körülbelül három kilométer, és garantálja a nagyvárostól elvágott hatást.

2. Séta a déli parton – a Tate Modern múzeumtól a Jubilee Gardens-ig

Egészen mesebeli érzéseket kelt a Temze déli partja, amikor a nap éppen lenyugvóban van. A hatást talán csak növelik a viktoriánus stílusú lámpák tükörképükkel a víz felszínen, ugyanúgy, mint a Westminster drámai megvilágitása is, és nem feledkezhetünk meg a Tower Bridge-re való kilátásról sem. A Nemzeti Színház betonblokkja színes toronnyá változik ilyenkor és a sötét emelődaruk sziluettjei belevesznek a közeledő éjszaka szürkésfekete védelmébe. Ha már teljesen leszáll az éjszaka, a South Bank lecsendesedik. Az attrakciók nyugovóra hajtják fejüket, szóval, teljes szabadságban élvezheted a harmonikus londoni hangulatot. És ha netalántán eleredne az eső? A harmonikus autentikussá válik egyszerre…

3. Inner Temple Garden

London ügyvédegyesületeinek négy épülete (Inns of Court) közül az egyik, a Temple és a Blackfriars között, három hektárnyi területet foglal el – ez az Inner Temple Garden. A nyilvánosságnak hétköznapokon tartja nyitva kapuit. Azelőtt ültetvények voltak itt, csak a 14. századtól vált ez a hely kertté vagy inkább parkká. Még láthatóak ennek a történetnek a maradványai: egy régi gyümölcsös, 18. századi vaskapu és Anne királyné napórája. A kertben sok madárfaj él, mint például a vörösbegy, a rigó és a cinege, de méhek és számos pillangófajta is lakóhelyének választotta. Ám a legfontosabb védjegyei a virágok: tulipánok, pipacsok, muskátlik, georginák és hóvirágok. Ez a kert tényleg egy békés menedék. Piknikre kiváló, vagy csak mélázhatsz a számos pad egyikén.

4. A Morden Hall Park, avagy a zöld oázis

A 18. század hetvenes éveinek végén épült. A 125 hektáros parkot a Wandle folyó fonja át. Olyan édes lakóknak ad otthont, mint a kormoránok vagy a gémek és még körülbelül száz másik madárfajnak. A ritkaságok között szerepel a szürke gém, a rigó vagy a sárgafejű királyka. A park ideális hely tehát madárlesre, de más gyönyörűséggel is megsimogatja lelked: több mint ezer rózsájával. Körülbelül öt perces sétára található a Morden metróállomástól, az év minden egyes napján nyitva van, gyakorlatilag szinte egész nap és ingyenesen.

5. London legöregebb királyi parkja – a St James’s Park

A St James városrész rendelkezik Londonban a legöregebb királyi parkkal – a Westminster közvetlen közelében, a St James és a híres Buckingham palota mellett. Kiváló hely ahhoz, hogy egy picit megismerkedj a brit természettel, mely teljesen jóban az emberek állandó közelségével (kézből falatozó mókusok, mint a filmeken). Ne feledkezz meg a park legismertebb lakóiról, melyek a Repjegykirály szívének legkedvesebbjei – a pelikánokról! Egyébként be kell, hogy valljuk, ez a séta nem lesz tökéletesen csendes és nyugodt, mivel elég sok turista látogatja a St James parkot. De akkor is megéri!

6. Járda a Temze mentén – A Hampton Court-től az Albert-hídig

Csapd hónod alá London térképét, sétálj egyet a Hampton Court tudor-stílusú épületétől a csodálatod Albert-hídig. Csak rajtad múlik, hogy az útvonal melyik részét választod, ha nagyon nagy szükséged van egy járkáló-terápiára, akkor akár az egész északi partvonallal is megküzdhetsz, mely 37 kilométer hosszú. A Hampton Court kertjei nagyon előkelőek, ha viszont vadságra vágysz, akkor a Kew Gardens botanikus kertet javasoljuk. Még a brit vidék autentikusságával is találkozhatsz a Peterham Meadow réten.

7. A Hampstead Heath – London vad lelke

A londoni paloták finoman és gondosan ápolt kertjeivel ellentétben a Hampstead Heath rezervátum a megszelíditetlen természetetből ad ízelítőt. Közben csodálatod kilátásod nyílik az egész városra. Több mint 30 tavacskát rejt, nagy virágzó cserjéket és rengeteg állatot. London egyik legnagyobb zöld területe; több mint 791 hektár, erdővel és rétekkel teleszórt terület. Ez a lenyűgöző park az angol vadon élményét nyújtja a városban. Ez a természetvédelmi terület egyébként London legnagyobb denevérkolóniájának ad otthont és még szarvasokkal is összefuthatsz itt.