A tenger városa, a narancsvirágtól illatozó történelem: Peníscola

  • külföld
  • 2020.02.25
    16:56
  • repjegykiraly.hu
Cikk tartalma Barcelona építészeti remekművei, Madrid eleganciája, Sevilla történelmi hangulata, ez mind arról tanúskodik, hogy Spanyolország egy rácsodálkozásokkal teli, eszményi úti cél lehet mindenki számára. Most evezzünk picit csendesebb vizekre, mégpedig a „narancsvirág-partra”, Costa del Azahar-ra. A mai úti cél egy pici halászváros, mely alig 8000 lakosnak az otthona. Úgy hívják, hogy Peníscola.

Peníscola büszkesége, a sziklaszilárd erődítmény

Első hallásra (olvasásra) talán úgy tűnhet, hogy egy nagyon is ismeretlen településre vezetünk most el titeket. De eláruljuk, hogy egy Peníscola középkori falait nagyon sokan közületek már látták, mégpedig a Trónok harcának köszönhetően. 2015-ben ugyanis pont ez a település is az imádott sorozat egyik helyszíne volt. Nem is csoda, hogy rá esett a választás, a legbecsesebb éke, azaz a Földközi tengerből kimagasló Templar kastély, mindenkit egy picit visszarepít a történelmi múltba. Ez a masszív, Pope Luna bástyájának is nevezett erődítmény a város szimbóluma, a turisták kedvence és a történelem különleges, itt felejtett lábnyoma.

A biztos pont: világítótorony

Ha már belemerültünk a titokzatosan filmes hangulatba, maradjunk is még egy picit benne. Peníscola világítótornya, a Faro, szintén képeslapos látvány. Bár a település széltében viszonylag kis méretekkel rendelkezik, befolyása messzire nyúlik. A Faro szignáljai 56 km távolságra képesek jelezni. Felmászhatsz a tetejére, készülj fel egy lélegzetelállító kilátásra, és kapd lencsevégre a kastélyt valamint a tengert felülnézetből is.

A megváltó sós víz

A természet rajongóinak is tartogat szépségeket Peníscola (igen, még azon a csodán kívül is, melyet úgy hívunk, hogy tenger). A kastély közelében, mégpedig a San Pedro kapujától nem messze, van egy lyuk a földben. Egyfajta üreg, mely a hullámok sokéves munkája által jött létre és amelyen keresztül szabadon tör fel a sós víz a föld felszínére. A térképen az El Bufador megnevezés alatt keresd. De a település a 7 km hosszú tengerpartján kívül számos öblöt és egy Sierra de Irta nevezetű természeti parkkal is kedveskedik azoknak, akik azzal a céllal utaznak ide, hogy egy kis időre leváljanak a túlcivilizált világunk rezgéseiről.

És tánc!

A Peniscola fő fesztiválját szeptemberben tartják. Szeptember 6 és 17 között a város táncra perdül, mindezzel a város védőszentjének, Virgen de la Ermitana-nak szeretne kedveskedni. A drámai táncok, gyakran háborús tematikájú táncelőadások a település múltjába repítik a nézőket. Az ünnepség utolsó napjain az utcák olyan hatást keltenek, mintha valami óriási ecset rohant volna át rajtuk, maga után hagyva egy nagy adag vízfesték maradványait.