Maci Laci nyomában

  • külföld
  • 2017.04.10
    14:14
  • erdekesvilag.hu
A világ egyik legnépszerűbb nemzeti parkjaként számon tartott Yosemite Nemzeti Park remek kalandként szolgálhat a természet szerelmeseinek. A Voortex Productions hangulatos videót készített a park mindennapjairól.

A Kaliforniában elterülő Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok második nemzeti parkja. 1890.október 1-jén alapították. A 3081 km² területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik. A Yosemite egyébként indián eredetű szó, és grizzlyt jelent. A nemzeti park geológiai érdekességek százait rejti. Területének nagy része gránitból épül fel, mindössze 5%-a átalakult vulkanikus és üledékes kőzet.

A 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgyet egy kb. 700 m vastag jégkorszaki gleccser alakította ki, széles U alakjával az egyik legtökéletesebb gleccservölgy a világon. A völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik. A nemzeti parkban a gránit mállásának számos formáját láthatjuk. A park egyik jelképe egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, ez az 1095 m magas El Capitan. Az El Capitan szomszédságában a Yosemite-vízesés 739 m-ről zúdul alá, a huszadik legmagasabb vízesés a világon.

A Yosemite Nemzeti Park másik jelképe a Half Dome gránitszikla. Akik már megmászták, azt mondják, hogy a kilátás a tetejéről megfizethetetlen, de a megmászása igazi kihívás. Half Dome a völgy felé forduló oldala szinte függőleges, míg a másik egy hatalmas kupolához hasonlít. A teteje 1500 méterrel magasodik a Yosemite-völgy fölé.

A nemzeti park változatos növényzetének legnagyobb értéke a hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum), amely a parkban három csoportban él. Amamutfenyőn kívül él itt festőtölgy,tömjéncédrus és Amerikai sárgafenyő, a magasabban fekvő részeken pedig üde hegyi rétek találhatóak, amelyek a növényfajok 40%-ának adnak otthont. A területről már a 19. században eltűnt a névadó grizzly, és vele szinte egy időben a farkas is. A park állatvilága ennek ellenére gazdag. A medvék közül megmaradt a fekete medve, amely a mosómedvével együtt élen jár a látogatók által otthagyott élelem eltüntetésében.

A háborítatlan területeken él a sierrai vörös róka, a puma vagy más néven hegyioroszlán. A mamutfenyőkön él fenyőmagokkal táplálkozó chickaree-mókus. AYosemite Nemzeti Park az év minden részében kínál élményeket a turistáknak. Tavasztól őszig a természeti szépségek kedvelői, télen a téli sportok szerelmesei találnak megfelelő időtöltést. A parkban több mint 1000 km hosszú turistaútkanyarog.

Primordial ---- Yellowstone / Grand Tetons from Voortex Productions on Vimeo.