A világ legszebb tavai

Sok utazó számára fontos a víz közelsége, legyen szó egy kirándulásokkal, városnézéssel tarkított vagy pusztán a pihenésről, kikapcsolódásról szóló útról. Az sem ritka, ha valaki kimondottan a városon keresztül futó folyó vagy a közeli híresen szép tó miatt választ egy-egy úti célt. Következzen öt a világ legszebb tavai közül.

Lake Bled – Szlovénia

A szlovéniai Bledi-tó a környék egyik legszebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő természeti látványossága. A Júliai-Alpok közelében fekvő, hegyekkel, erdőkkel körülölelt Bledi-tó mindössze 55 km-re található Ljubljanától, így onnan érdemes megközelíteni. Különlegessége a közepén fekvő aprócska sziget, közepén egy zarándoktemplommal, ahol gyakran tartanak esküvőket is.

A gyógyvizű Bledi-tóban egyébként nyáron a kijelölt részen akár fürödhetünk is, hideg tél esetén pedig korcsolyázni szoktak rajta. Ha kipróbáltuk a pletnát (vászontetős csónak) és sétáltunk a 6 km hosszú sétányon, mindenképpen érdemes ellátogatni a közeli várba is.

Plitvicei tavak – Horvátország

A Plitvicei-tavak, Horvátország egyik leglátogatottabb nemzeti parkja, Split és Zadar között található. A hatalmas tórendszer mintegy 300 négyzetkilométer területen helyezkedik el és 16 tóból, illetve 91 vízesésből áll. Érdemes legalább egy vagy akár két teljes napot is rászánni. De 4-5 órát minimum, hiszen hatalmas, lenyűgöző területet tudunk bejárni számos különböző útvonallal és változatos látnivalókkal.

Mivel a Plitvicei tavak hatalmas népszerűségnek örvendenek érdemes előre, online megvenni a jegyet, nem biztos ugyanis, hogy még a helyszínen is lesz. A főszezon áprilistól október végéig tart, de június 1. és szeptember 30. között a legnagyobb a forgalom, így a jegyek is akkor a legdrágábbak.

Lake Tahoe – Nevada

A világ legszebb tavai egyike a Kalifornia és Nevada határán fekvő, San Francisco repülőteréhez közelebb eső Lake Tahoe, Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava. A környéken a hideg hónapokban jellemzően a téli sportok a legnépszerűbbek. Míg nyáron a vízi sportok kedvelői utaznak előszeretettel a Lake Tahoe-hoz.

Az egyik legsűrűbb időszak a tavaszi szünet idejére esik, ami az amerikai egyetemista kultúra egyik fontos eseménye. A tó két fő részre oszlik: az északira és a délire. Míg utóbbi inkább a kikapcsolódásra alkalmas, előbbi fesztiváloknak és koncerteknek ad helyet. Akik az egész környéket felfedeznék, megtehetik motoron vagy biciklivel, vagy kirándulhatnak a környező hegyekben is.

Lake Tekapo – Új Zéland

A Lake Tekapo a második legnagyobb Új Zéland három, egymással szinte párhuzamos tavai közül (a másik kettő a Lake Pukaki és a Lake Ohau). A festői szépségű Tekapo hatalmas népszerűségnek örvend, többek között gyönyörű türkiz színének köszönhetően, nem véletlenül a világ legszebb tavai egyike.

Szívesen megnézné az északi fényt Új Zélandon? Akkor a Tekapo tónál jobb helyet biztosan nem talál, hiszen a környékén egyáltalán nincsen fényszennyezettség, így a lehető legtisztább az ég. Ha még ennél is tökéletesebb látványra vágyik, látogasson el a Mount John Obszervatóriumba.

Maligne Lake – Kanada

A Calgaryhoz közel eső kanadai Maligne Lake a Jasper nemzeti parkban található, így ahogyan a Plitvicei tavaknál, itt is bőven van alkalmunk körülnézni, kirándulni. A Tekapo tóhoz hasonlóan a Maligne-t is a tó különleges színe teszi igazán népszerűvé, hiszen lenyűgöző látványt nyúlt a környező fenyvesekkel és a hegyekkel.

Nem véletlenül ez a világ egyik leggyakrabban fényképezett pontja. A rutinosak javasolják, hogy minél korábban menjünk, hiszen ilyenkor még nagyobb a nyugalom. Nincs akkora tömeg és nő az esélyünk arra, hogy megpillanthassunk egy-egy vadon élő állatot.