A tíz legfurcsább táj, amelyet a természet alkotott - képek

A világon rengeteg olyan természeti szépség van, amelyet – járványmentes időkben – érdemes meglátogatni. Vannak azonban közöttük egészen lenyűgöző képződmények, amelyekről alig hiszi el az ember, hogy a valóságban léteznek. Közülük válogattuk ki a tíz legérdekesebbet.

A pokol kapuja, Darvaza, Türkmenisztán - egy 1971-es fúrás során beomlott a föld egy földgázzal teli barlang felett, a kráterből kirámló mérgező gázt pedig meggyújtották, amely azóta is ég.

Lagoa das Sete Cidades, Azori-szigetek, Portugália - a Sao Miguel szigetén található, vulkanikus eredetű ikertó egyike zöldes, másika pedig kékes színben játszik az eltérő vízmélység miatt.

Salar de Uyuni, Bolívia - a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezeje általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja.

Csangcsiacsie-hegység (Zhangjiajie), Kína - kvarchomokkőből álló tornyok.

Antilop-kanyon (Antelope Canyon), Arizona, USA - az esővíz által a homokkőbe vájt formációk a különböző ásványi anyagok miatt változatos színűek.

Óriások útja (Giant's Causeway), Észak-Írország, Egyesült Királyság - vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40 ezer bazaltoszlop, melyek többsége hatszögletű.

Deadvlei, Namíbia - a kiszáradt folyó fái 600-700 éve halottak, ám a levegő szárazsága miatt nem korhadtak el.

Vatnajökull-gleccser, Izland - nyáron a víz alagutakat váj ki a jégből, ezek télen látogathatók.

Danakil-mélyföld, Etiópia - a sivatagi medence lesüllyedése lemeztektonikai folyamatok eredménye, a száraz és forró, lefolyástalan területek közepén sós tavak képződnek.

Csangje Tanhszia (Zhangye Danxia), Kína - a különböző színű rétegek a homokkő és ásványok egymásra préselődéséből jöttek létre.