Karantén mentesség az üzleti utazóknak! Mi minősül üzleti útnak és hogyan lehet igazolni?

  • úti tipp
  • 2020.10.21
    14:05
  • blog.repjegy.hu
Ahogy azt már korábban megírtuk, a gazdaság zavartalan működésének érdekében a kormány kivételt tesz az üzleti utazókkal a szeptember elején hatályba lépő szigorú utazási szabályok tekintetében.

Mit jelent ez pontosan?

Szeptember 5-től, aki üzleti céllal utazik külföldre, majd hazatér, szabadon beléphet az országba és mentesül a karanténkötelezettség alól is. Ugyanez igaz a Magyarországra üzleti céllal érkező külföldi állampolgárokra.

Mi minősül üzleti célú utazásnak?

A hivatali, üzleti célú utazás valamint a gazdasági tevékenység meghatározása a személyi jövedelemadóról és az általános forgalmi adóról szóló törvényekben szerepel. Az utazás üzleti vagy gazdasági jellegének értékelésekor érdemes aszerint mérlegelni, hogy az utazás a gazdasági vállalkozás vagy egyéb jogalany vállalkozási tevékenységéhez, haszon- vagy jövedelemszerzése érdekében történik-e, illetve azzal összefüggésben áll-e.

Igazolásra van szükség a mentességhez

Azt, hogy az utazás gazdasági, üzleti célú, hivatalosan igazolni kell. Tehát a mentesség nem automatikus. Meghatározott feltételek teljesüléséhez kötött, így fontos, hogy az utazók figyelmet fordítsanak e feltételek maradéktalan teljesítésére.

Az utazás üzleti jellege esetén az igazolás kiállításának részletei nincsenek pontosan leszabályozva, ám erre vonatkozó javaslatok elérhetők. A munkavégzés, és egyéb üzleti, gazdasági célú utazás (például tárgyalás, kiállításon való részvétel, nyersanyag beszerzése stb.) érdekében utazóknak célszerű már az indulást megelőzően munkáltatóiktól, valamint attól a gazdasági társaságtól, amelynek érdekében az utazás történik teljes bizonyító erejű (cégszerűen aláírt) magánokirati formájú igazolást kérni. Annak érdekében, hogy a dokumentum alkalmas legyen arra, hogy az utazás üzleti, illetve gazdasági célját igazolja, meg kell jelölni a beutazás konkrét indokát is.

A hivatalosan közzétett igazolásmintát itt töltheti le: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Igazolas-uzleti-vagy-gazdasagi-celu-beutazashoz_minta-09.08.docx

Amennyiben az indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, úgy az általános szabályok szerint kell eljárni, azaz a belépési korlátozások alóli mentesülés ez esetben nem érvényesülhet.