Portland - egy város, ahova a fiatalok nyugdíjba mennek

  • külföld
  • 2017.04.12
    11:42
  • repjegykiraly.hu
Portlandről Magyarországon nem sokat beszélnek. Mindazonáltal, ha egy amerikai előtt említed meg tervezgetett utad az USA-ba, valószínűleg azt fogja mondani neked: „Menj Portlandbe.”

Na de „Hol is van?”, Gondolhatnánk. Néhány másodperc múlva kikeresnénk a Google-n, aztán rájönnénk, hogy Portland az amerikai Oregon állam nyugati részén fekszik, és valószínűleg meg lennénk lepve, hogy a kereső mennyi találatot dobna ki. Annak ellenére, hogy kevesebb lakosa van, mint Budapestnek. Tehát mi is olyan különleges ebben a városban?

Hipszter mennyország

Portland sokak szerint az egyik legkreatívabb város a világon. Ezt a város alapköveként is emlegethetnénk. Itt nem számít, hogy ha a főzésben kísérletezel, vagy weboldalakat tervezel, esetleg csak szeretsz különlegesen öltözködni. A szabadság és a kreativitás hangulatát valószínűleg a helyiek mondása fejezi ki a legjobban: „Keep Portland Weird”, amely laza fordítása annyit jelent „Maradjon Portland furcsa.”

És miért is van Portlandnek ilyen egyéni hangulata? A '90-es évek végén, az internet és a kommunikációs forradalom kezdeteiben a városba rengeteg fiatal költözött. Az olcsó szállás, a közeli természet, valamint a kreatív munkalehetőségek vonzották őket a legjobban, amiket olyan óriások kínálták, mint a Nike és az Adidas. Portlandbe költözött minden "cool fiatal", így lett belőle az egyik legművészibb város egész Amerikában. Hosszú szakáll, csokornyakkendő és Ray Ban napszemüvegek. Felismered őket? Igen, ez az egyik leghipszterebb város a világon.

Zöldség? Van sajátunk!

Mint a legtöbben tudjuk, a hipszterek imádják a minőségi ételeket, és a portlandi ételek nem csak Amerika számára jelentenek inspirációt. A helyi éttermek nagyon büszkék arra, hogy a legtöbb összetevő közvetlenül saját biofarmjaikról származik és egy rakás bioélelmiszert kínálnak a helyieknek. Portlandet a vegetariánusok mennyországaként is emlegethetnénk, de mindenki megtalálja a neki tetsző ízletes finomságokat.

Meglehet gazdagodni a szalonnás fagyin?

Ahhoz, hogy jókat egyél, nem kell étterembe járni. Portlandben több mint 600 standnál lakhatsz jól, ahol egzotikus finomságokat kóstolhatsz meg. Érdekes, hogy a város támogatja a kisvállalkozások tulajdonosait. Ha szeretnél sikeres lenni a gasztro ágazatban, nincs szükséged hatalmas kölcsönre. Egy kisebb alaptőkével bárki nyithat saját standot és kényeztetheti az emberek ízlelőbimbóit. Sokszor elég összekombinálni az egyedi ízeket, mint például a szalonnát fagyival. Olyan gyorséttermeket találsz, ahol mindennapinak számít az uborkás zselatin vagy a csokoládé ízesítésű libamáj.

Ha nagyobb érdeklődésre vágysz, elég beszerezni egy kisebb furgont és irány a parkoló. Ideális, ha egy kocsma vagy pub közelében parkolsz, ahol tömérdek éhes szájú vendég vár. Portland "trendi konyhája" gyakran változik. Kit tudja, ha neked is van egy jó ötleted, lehet, hogy megnyitod saját éttermed.

Az instant kávé maga a halál, avagy miért van tele Portland kávé sznobokkal?

Étkezés után következik a finom kávé. Ha instant kávéra támad kedved, nyugodtan igyál egyet, de lehetőleg ne lásson senki és bújj el valahova, ahol nem fognak követni az árgus szemek. Az instant kávé itt egyenlő a bűnnel. Portlandbe szinte minden sarkon jobbnál jobb dizajner kávézók várnak. A legtöbbjükben őrületes kombinációkat kóstolhatsz meg. Miért ne próbálnád ki a hideg kávét (cold brew coffee), amit a pincér úgy csapol ki, mintha csak sör lenne.

Tartsd távol a szomjas lovakat

Apropó sör, tudtad, hogy Portlandben több, mint 116 sörfőzde található? Ha szomjas vagy és emellett még sörimádó is, akkor inkább kerüld el a várost. Gluténmentes, kávés, mogyorós, kókuszos, epres sör... Bármilyen őrült kombináció is jusson eszedbe, itt már valószínűleg létezik. A helyiek nagyon szívesen emlékeznek vissza Henry Weinhard sörfőzőre, aki a 19. században felajánlotta a városházának, hogy kössék össze sörfőzdéjét a helyi szökőkúttal. A folyékony kenyérnek abból kellett volna folynia a nyitás napján, ja és teljesen ingyen. Sajnos, a javaslata nem teljesült, mert féltek, hogy a falánk lovak is megkóstolták volna, ami szörnyű káoszhoz vezetett volna.

A kerékpárnak zöld útja van

Portlandet nevezhetnénk a kerékpárosok legjobb barátjának is az egész USA-ban. A kerékpársávok szó szerint behálózzák az egész várost. Ha úgy döntenél, hogy két keréken szeretnéd felfedezni a várost, akkor várnak a hosszú, egyenes utak. Menet közben élvezheted a kilátást a fenséges Mount Hoodra, ami kétség kívül a város gyönyörű panorámájához tartozik. Inkább éjszakai bagoly vagy? Akkor minden csütörtökön csatlakozhatsz az éjszakai biciklisekhez. A bizarr dolgok rajongói értékelhetik a Pedalpalooza nevezetű eseményt, amelyet június végén rendeznek meg, csúcspontja a közös nudista kerékpározás.

Völgyzugoly a Gyűrűk urából?

Néhány óra kerékpározás vagy csak 45 perc autóval, és úgy fogod érezni, hogy Völgyzugolyba csöppentél, a mitikus tündék otthonába a Gyűrűk Urából. Pontosan ennyi időbe telik eljutni Portlandből Columbia River Gorge-ba, ahol 5 vízesés található a régió 77-éből. A Portland közelében található vízesések az igazi a hab a tortán. A legszebb közülük, a Multnomah Falls, amelyet egy kézzel faragott híd díszít, amely egy csipetnyi legendás elf város hangulatot kölcsönöz a helynek. A vízesés felkeresése előtt ne feledkezz meg a túrabakancsról. A turisztikai ösvények felvezetnek egészen a tetejére, ahol megérted milyenek is a hatalmas magaslatok.

Portland egy éltre szóló élmény, amely után te magad fogod mondogatni barátaid előtt azt a tipikus elcsépelt mondatot: "Irány Portland!" És ha szerencséd van, hozzáteszed: "Tudod mit, veszek szabit és megyek veled".