Velencében minden lépését követik majd a turistáknak

  • hírek
  • 2021.01.22
    19:55
  • origo.hu
Új megfigyelő rendszert épített ki Velence önkormányzata, amely a mobiltelefonok használata alapján valós idejű információkat nyújt a turisták mozgásának ellenőrzésére.

A 3 millió euróba kerülő rendszert három év alatt építették ki a TIM távközlési céggel együttműködve azért, hogy kordában tartsák a Velencének régóta gondot okozó tömegturizmust.

EHHEZ A LÁTOGATÓK MOBILTELEFONJAINAK HELYZETÉT FOGJÁK HASZNÁLNI,

amivel megfigyelhető, hogy az adott pillanatban épp hol tartózkodnak a legtöbben, honnan hova mennek, és milyen sebességgel.

A rendszer azt is képes kideríteni, hogy a telefonokat melyik országban regisztrálták, így pontos képet kapnak arról, honnan érkeztek a városba a legtöbben.

AZT IS MEGFIGYELHETIK, HOGY HÁNYAN ÉRKEZNEK TÖBB ÉJSZAKÁRA VAGY CSAK EGYNAPOS VÁROSLÁTOGATÁSRA.

Fotó: Shutterstock

Az információk egy központban futnak össze, amelyet Tronchetto szigetén alakítottak ki egy volt raktárépületben. A mobilokról szerzett adatok mellett a kezelők itt

ÉLŐ KÉPEKET NÉZHETNEK A VÁROS KÜLÖNBÖZŐ PONTJAIN ELHELYEZETT IPARI KAMERÁKON KERESZTÜL.

A városvezetés azt reméli a fejlesztéstől, hogy ezáltal könnyebben meg lehet majd akadályozni a turisták feltorlódását bizonyos pontokon, például belépők szedésével vagy sorban állás bevezetésével – írja a Sun.

Velence már régóta küzd a tömegturizmus jelenségével, illetve ehhez kapcsolódóan néhány látogató rendbontó magatartásával.

A JÁRVÁNY ELŐTT VOLT OLYAN NAP, HOGY A 130 EZRET IS ELÉRTE A LAGÚNÁK VÁROSÁBAN MEGFORDULÓ TURISTÁK SZÁMA.

A város vezetése tavaly nyártól három eurós (1000 forintos) belépődíjat tervezett bevezetni a szállást nem foglaló turistáktól, amelyet csúcsidőben 6-10 euróra is felemelhetnek. Az intézkedést a koronavírus-járvány miatt megcsappanó turizmus miatt felfüggesztették, de 2022. január 1-jétől megvalósulhat a szigorítás.