Magyarország újraindult – Palóc út, meseösvény és zarándok útvonalak

  • itthon
  • 2021.05.19
    14:02
  • turizmus.com
A tematikus utak az adott térségre leginkább jellemző attrakciókat fűzik fel kényelmes kirándulásra, végigvezetve a látogatót az úti cél kulturális vagy egyházi örökségén. Az egyes állomásokat a résztvevők önállóan járják végig, így a műfaj járványidőszakban is biztonságos.

A hazai utak közül az egyik legismertebb a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület gondoskodása alatt folyamatosan fejlődő Palóc út. A kíváncsiak Madách és Mikszáth nyomába eredhetnek, felfedezhetik a romantikus várakat, a galériákat, Hollókő vagy Parád környékét. A közelmúltban határon átnyúló pihenő- és élménytúrát alakítottak ki rekreációs állomásokkal, kerékpár-kölcsönzési lehetőséggel.

A legfiatalabb kétségkívül a május közepén átadott a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat, amelynek mintegy ezer kilométeres szakasza Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint a felvidéki Nagyszombat és Pozsony megye vallási kegyhelyeit köti össze. A nyolc különböző útvonal végigjárását a kitáblázás mellett saját honlap (sacravelo.eu) és mobilapplikáció segíti.

A Középkori Templomok Útja Egyesület a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális kincseit ismerteti meg kerékpáros-, gyalogos- vagy autóstúrák során a látogatókkal.

Kép: MTÜKép: MTÜ

A noszvaji Meseút 10 meseházzal, 7 próbatétellel és sok játékos feladattal idilli családi kirándulásra csábít. Az ötletgazdák a felnőtteknek külön meseutat építettek ki, s heteken belül új tanösvényt nyitnak.

A Villányi hegységben nyílt Hétágfa tanösvényen öt különböző tematika látogatható végig, ezek közül az egyik legkedveltebb a Meseösvény.

A hívők is több útvonal közül választhatnak. A Magyar Zarándokút 17 szakasza Esztergomból Máriagyűdre vezet, a hazai szent helyeket köti össze. A Közép-Európán átívelő Mária Út kelet-nyugati tengelye, hazánkat átszelve, az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet.