Júliusban jöhet az egységes EU-s COVID-igazolvány

  • úti tipp
  • 2021.05.28
    13:19
  • blog.repjegy.hu
Május 20-án megszületett a megállapodás az Európai Parlament és az Európai Tanács között az Európai Unió egységes COVID-igazolványáról, ami júliustól teheti lehetővé az unión belüli szabad mozgást.

A dokumentum a koronavírus elleni védettséget fogja igazolni. Három különböző típusa lesz attól függően, hogy valaki védőoltásban részesült, betegségből gyógyult fel vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik. Az igazolvány várhatóan papír alapon és digitális formában is elérhető lesz. Az igazolvánnyal egy egységes szabályrendszert vezetnek be, ami lehetővé teszi, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt a többi uniós országban is elfogadják.

Milyen vakcinákat fogadnak el?

A megállapodás szerint a tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyaggal (jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és Janssen) elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat kell elfogadniuk. Ugyanakkor a tagállamok dönthetnek arról, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokról szóló listáján szerepel (ilyen a kínai Sinopharm vakcina). Saját hatáskörben tehát, a tagállamok bővíthetik az elfogadott oltóanyagok listáját.

Biztosítani kell a tagállamok közötti szabad mozgást

Meghatározták továbbá, hogy a tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézkedés arányos a felvetődő vagy lehetséges közegészségügyi veszéllyel.

A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és az Európai Bizottságot.

Az igazolványokban szereplő személyes adatokat utazás során a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem jön létre központi adatbázis. Az uniós koronavírus-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak.

Támogatás a tesztelésekhez

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió euróért teszteket vásárol. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni. A tárgyalók megállapodtak abban, hogy szükség esetén az EP és a tagállamok jóváhagyásával a 100 millió eurón túlmenően további forrásokat is biztosít ehhez az unió.

Végleges döntés csak júniusban várható

Az ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az EP állampolgári jogi bizottságában, majd az EP júniusi plenáris ülésén szavaznak. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést.