Látnivalók a bakancslistán: a gízai piramisok

  • külföld
  • 2021.05.28
    13:22
  • blog.repjegy.hu
Ha vannak tényleg kihagyhatatlan helyek, amelyeket látnunk kell, akkor a gízai piramisok egyértelműen ezek közé tartoznak. Elvégre ez az egyetlen lehetőségünk, ha az ókori világ hét csodájának egyikét akarjuk látni, az élmény pedig semmihez sem fogható.

Gízai piramisok alatt Hufu, Hafré és Menkauré (vagy görög nevükön Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz) fáraók piramisait értjük, de a komplexum részei kisebb piramisok (köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát), völgytemplomok, és masztabák (egyiptomi sírhelyek) is.

Az emberfejű és oroszlántestű szfinx

És persze ott van a szintén monumentális, emberfejű és oroszlántestű szfinx is, a piramisok őrzője. A több mint 20 méter magas és 73 méter széles mészkőszobor eredetéről megoszlanak a vélemények: Hafré vagy Hufu fáraó rendelhette el az elkészítését. A szfinx pontos kora így nem ismert, ahogy arról is csak találgatások vannak, hogy miként veszítette el az orrát ez a rendkívüli építmény.

A piramismező a Mokattam-fennsíkon, a sivatag határán helyezkedik el, Kairótól alig 13 kilométerre, így könnyen és gyorsan meg lehet közelíteni őket az egyiptomi fővárosból. A temetkezési céllal épített piramismező a UNESCO Világörökség része.

Az ókori világ 7 csodájának egyike

Hufu piramisát nevezzük a gízai nagy piramisnak, vagy Kheopsz-piramisnak is, amely az ókori világ hét csodájának egyike, közülük is a legrégebbi és az egyetlen, amely szinte teljes mértékben fennmaradt.

Az i.e. 2560-ban átadott nagy piramist körülbelül 20 évig építették, és 146,5 méteres magasságával több mint 3800 évig a világ legmagasabb épületének számított, amíg a lincolni székesegyházat át nem adták 1311-ben. A Hemiunu herceg által tervezett piramis összsúlya körülbelül 6 millió tonna, elsősorban mészkőből áll, de gránitot is használtak.

A piramis belsejében több folyosó és kamra is található, ezekből a legismertebb a király kamrája, benne az uralkodó szarkofágjával. A félelmetes építményben a BBC-nek köszönhetően tehetünk egy virtuális sétát:

A grandiózus gízai piramisok kihagyhatatlan élményt nyújtanak mindenkinek, ha Egyiptomban járunk, semmiképpen se hagyjuk ki. Az egész világon nem találunk hozzájuk fogható, ember alkotta csodákat, amelyek feltárásán továbbra is dolgoznak a kutatók, így számtalan rejtély és legenda övezi a mai napig is.