13 különleges múzeum Európában, amit mindenképpen látnod kell

Azt gondolod, hogy már annyi érdekes helyen jártál, hogy aligha tudunk neked új látnivalót mutatni? Pedig ezek a bizarr, sok esetben egészen elképesztő kiállítóhelyek mind-mind bakancslistásak, ha feltett célod, hogy felkerüljön a listádra 13 különleges múzeum Európában, amelytől leesik azonnal az állad. Indulhat a körutazás? Fényképezőgépet kézbe venni, ez rázós út lesz!

HMS Belfast, London

A Temzén horgonyzó világháborús csatahajó igazi kuriózum, annál is inkább, mert jelenleg múzeumként működik. A Belfast nevet viselő hajó a Királyi Haditengerészet legnagyobb hajója volt a ’40-es években. A múzeumhajó különlegessége pedig abban rejlik, hogy a hajtóműtől egészen a legénységi szállásokig bejárhatsz minden zegzugot, az idegenvezetésnek köszönhetően pedig megismerheted a tengeri élet nehézségeit és szépségeit.

Gyerekekkel utazol? Imádni fogják a hadihajót, ugyanis az idegenvezetők különféle szórakoztató játékokkal gondolnak a csemetékre.

Fotó: fatoota /pixabayFotó: fatoota /pixabay

Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest

Ha nem jártál még a Sziklakórházban, éppen itt az ideje, hogy felkeresd a szigorúan titkos objektumot, amely csak 2008 óta fogad látogatókat. A második világháború és az ’56-os forradalom idején is használták a létesítményt, amely 2300 nm-en terül el a Budai Vár alatt.

A Sziklakórházban hidegrázós programokon is részt vehetsz, ilyen például, hogy egy csoportos extrém foglalkozáson eljátszhatod a polgári védelmi protokollt, amelyet egy lehetséges atomcsapás esetén a kórházban a személyzetnek végre kellett volna hajtania.

Még több érdekességre vagy kíváncsi? Az épületben megismerheted a hadiorvoslás fejlődését, illetve az ország legnagyobb viaszfigura-kiállítását, amely a kórház történetét mutatja be.

Halottaskocsik Múzeuma, Barcelona

Ugyan ki lenne kíváncsi egy olyan múzeumra, ahol halottaskocsikat lehet alaposabban megnézni? Úgy tűnik, nagyon sokan, hiszen évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Már a bejelentkezés is igen bizarr, ugyanis a helyi Temetkezési Hivatal épületében található pincébe a biztonsági őr kíséri le a látogatókat, akik megcsodálhatják a túldíszített halottaskocsikat, a műlovakat, és a fogathajtókat, akik valójában próbababák.

Fotó: Dreamstime/ Iakov FilimonovFotó: Dreamstime/ Iakov Filimonov

Párizsi Csatorna Múzeum

Bár egy pincében rejtőző Halottaskocsi Múzeum is igazán rendhagyó hely, de meg kell hagyni, a párizsi csatornarendszer sem az az úti cél, amit felírnánk a francia bakancslistánkra. Vagy mégis?

Egy speciális járdán sétálhatunk végig a csatornarendszerben, ahol az émelyítő szag, és a patkányok olyan természetesen hatnak, mint a hosszú sorban várakozó tömeg a Louvre előtt. Ha elégedett vagy a Csatorna Múzeummal, a szuvenír boltban bezsebelhetsz egy kedves emléket is az élményről.

Boszorkánymúzeum, Budapest

Budapest egyik leghátborzongatóbb látványossága a belvárosban található Boszorkánymúzeum, amely interaktív formában várja a boszorkányság iránt érdeklődőket.

Ha mindig is érdekelt a téma, akkor biztosan örömmel fogadod majd, hogy boszorkánytanfolyamra is jelentkezhetsz. Itt nem csak különféle krémekkel, gyógynövényekkel és ásványokkal ismerkedhetsz meg, de a magyar boszorkányság történetével is.

Kutyanyakörv Múzeum, Leeds Kastély

Hatalmas kutyabarát vagy? Szívesen megnéznéd, milyen Leedsben a Kutyanyakörv Múzeum?

A kiállítási tárgyakat 1979 óta lehet megtekinteni, de ennél sokkal régebbi, középkori darabok is várják az állatbarátokat. A fém, tüskékkel díszített, illetve a selyem, bársony, és mintás példányok remekül mintázzák, hogyan vált a kutya haszonállatból az ember legjobb barátjává.

Fotó: paul prescott / ShutterstockFotó: paul prescott / Shutterstock

Az elmúlt kapcsolatok múzeuma, Zágráb

A zágrábi múzeumot más néven csak Szakítások Múzeumaként emlegetik, mert a gyűjtemény síremléket állít a régi szerelmeknek.

A kiállítási tárgyak között ékszereket, plüssállatokat, leveleket, baltát, de még könnycseppeket tartalmazó üvegcsét is találunk. A tárgyak sztorijáról rövid háttértörténetet is olvashatunk, sőt, a múzeumot saját tárgyainkkal is „gazdagíthatjuk”.

Corpus Emberi Test Múzeum, Amszterdam

A kívülről ülő emberi alakot formázó különleges múzeum belsejében az emberi testrészeket járhatod be. Eközben megismerheted az agy, és a belek működését, megnézheted, milyen egy óriási orr, milyen a fogazat, és teljes képet kaphatsz arról, hogyan működik az emberi test.

Ha szereted a rendhagyó élményeket, ezt a kiállítást mindenképpen meg kell nézned, ha Hollandiában jársz!

Erotika Múzeum, Amszterdam

Maradj még egy kicsit Amszterdamban, hiszen ha már itt jársz, fel kell keresned a Vöröslámpás Negyed közepén, egy régi raktárépületben az Erotika Múzeumot is.

A múzeum témája a prostitúcióval és az erotikával kapcsolatos művészet. A terület kicsi, a kiállított tárgyak között festmények, rajzok és szobrok szerepelnek főként, de John Lennon egyik vázlatrajzát is megnézheted.

Vodka Múzeum, Moszkva

Az orosz Vodka Múzeum a Kreml környékén található, és nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy 600 különféle vodkával találkozhatsz benne. Megismerheted a vodka történetét, a réges-régi posztereket, elolvashatod a vodkás vicceket, képregényeket, de itt gyűjtik a világ összes vodkaalapú koktéljának receptjét is.

A kérdés már csak az: Kóstolni is lehet? A válasz nem is lehetne természetesebb, hiszen a kóstolószobában marinált gombával, és uborkával is megkóstolhatod az oroszok kultikus alkoholos italát!

Hajmúzeum, Avanos, Törökország

Nem kicsit bizarr a múzeumok sorában a török Hajmúzeum sem, ahol 16 000 különböző színű, és hosszúságú, egyedi női hajtincset tartanak kiállítva.

A Hajmúzeum belülről leginkább egy barlangra hasonlít, amelyet mindenhol hajtincsek borítanak. A gyűjtemény napról napra egyre bővebb, mert sok női látogató úgy dönt, hogy maga is „adakozik” a cseppet sem hétköznapi kiállítóhely javára. Mi mást? Természetesen hajtincseket!

Fotó: Arrivalguides.comFotó: Arrivalguides.com

Salvador Dalí Múzeum, Figueres

Ha egy spanyol, szürreális múzeumlátogatásra vágysz, feltétlenül fel kell keresned a Salvador Dalí tiszteletére épített színházmúzeumot. Az épület párkányát hatalmas kőtojások díszítik, a múzeum pedig legalább ezerötszáz alkotással büszkélkedhet, többek között festmények, rajzok, szobrok, installációk, és fotók mesélnek Dali korai időszakától a haláláig tartó munkáiról. A művész sírja szintén az épületben található.

Gyűszűmúzeum, Vácrátót

A Vácrátóti Gyűszűmúzeum első darabja Iránból származik, a múzeum tulajdonosai ezután döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy gyűszűkollekciót. A gyűjtemény egyre több külföldi és magyar gyűszűvel gazdagodott, mára pedig több mint ötezer darabbal büszkélkedhet.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető, ha pedig szívesen hozzájárulnál a Guinness Rekord megdöntéséhez, bátran adakozz te is gyűszűt a gyűjteménybe!