Őszi pihenés és kirándulás Szlovákiában

  • külföld
  • 2021.10.19
    13:24
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
A koronavírus-járvány újabb hulláma a környező országokban, köztük Szlovákiában is jelen van. Ennek ellenére nem kell lemondanunk arról, hogy még idén ősszel északi szomszédunknál töltsünk el néhány pihentető napot. A járványügyi előírások előzetes ellenőrzése után útra is kelhetünk és felfedezhetjük a legszebb nemzeti parkokat, mesebeli kastélyokat és elkezdhetünk felkészülni a síszezonra is. A SLOVAKIA TRAVEL most összegyűjtötte a legszebb úticélokat.

Természetjáróknak

Magyarországhoz legközelebb Közép-Európa legnagyobb karsztvidéke, a Szlovák-karszt található, amely Rozsnyó felől közelíthető meg. A kirándulókat kerékpárutak és tanösvények is várják. Emellett azonban számos nemzeti park várja a látogatókat, például a Tátra Nemzeti Park, amely az Alpoktól északra fekvő legmagasabb európai hegység. Ha kipróbálnánk a tutajozást, akkor érdemes a Pieniny Nemzeti Parkba ellátogatni, amely területileg a legkisebb, de szépségével nem marad el a többi parktól.

Romantikus kirándulások kedvelőinek

Az Árva folyó feletti sziklaszirtre "sasfészekként" épült a 11. századi királyi kastély, Árva vára, amely az egyik legnagyobb látványosság. Trencsén vára mellett található közvetlen a Máté-torony és az Ágyúbástya is. Közép-Európa egyik legszebb, már-már mesebeli kastélya a Bajmóci várkastély, amelyet korábban a leghíresebb nemesi családok birtokoltak.

Téli sportot űzőknek

A legnépszerűbb síközpontok szállásai hamar betelnek, így célszerű mielőbb elintézni a foglalást, ha idén már nem szeretnénk kihagyni a síelést vagy snowboardozást. PARK SNOW Donovaly az egyik legnépszerűbb központ, azonban a Skalka aréna „Pokoli kilátás” lesiklópályája is vonzó lehet a kihívásokat kedvelők számára. A Park Košútka üdülőközpontja pedig az inkább rekreációra vágyóknak lehet tökéletes úti cél.

„A járványügyi előírások betartása elkerülhetetlen, azonban Szlovákia továbbra is várja a bel- és külföldi vendégeket. Az ország számos élményt és programot kínál az év minden szakában. Az őszi napok például ideálisak gyalogtúrák szempontjából és a nevezetességek megtekintésére is tökéletes az időjárás. Az ilyen programok remek lehetőséget biztosítanak az aktív pihenésre.” – mondta Václav Mika, a SLOVAKIA TRAVEL vezérigazgatója.

Járványügyi előírások Szlovákiában

A szlovákiai megyék többsége a járványügyi besorolás szerinti narancssárga vagy piros színű besorolási kategóriába tartozik. Ez azonban ne ijesszen meg senkit, hiszen egyik megyében sincs korlátozva a kültéri mozgás. Szlovákiába érkezés előtt minden 12 évesnél idősebb személyt regisztrálni kell az eHranica oldalán, és bemutatni az oltási igazolványt, az EU-s digitális Covid igazolványt, vagy egyéb, harmadik ország által kiállított nemzeti igazolványt. Utóbbinak tartalmaznia kell a helyi megbízott hivatal pecsétjét vagy egy, az elektronikus ellenőrzésre alkalmas kódot. Az adatoknak angol nyelven is szerepelniük kell az igazolványokon.

Szlovákiában a narancssárga színű megyékben az oltott turisták korlátozások nélkül használhatják a szállodákat, a drótkötélpályákat, ellátogathatnak a galériákba, múzeumokba is. Továbbá az éttermek teraszai, belterei, a fürdők, wellnessközpontok és az aquaparkok is várják őket, utóbbiak befogadóképessége 50 százalék. A piros színű megyékben már kötelező az FFP2-es maszk használata a zárt terekben. Ezekben a megyékben a wellness-szolgáltatásokat csak a hotelek szállóvendégei vehetik igénybe, az étkezések feltételeit pedig a helyi szolgáltatók határozzák meg. A kabinos felvonókat a teljesen oltott turisták korlátozás nélkül használhatják az adott megye járványügyi besorolásától függetlenül.