Az Európai Bizottság javaslatára tovább módosulhatnak az utazási szabályok

  • úti tipp
  • 2021.11.29
    13:55
  • blog.repjegy.hu
Az Európai Bizottság 2021.11.25-án több javaslatot is megfogalmazott a Covid19-világjárványra válaszul bevezetett, az Unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok módosítására, adta hírül sajtóközleményében a Bizottság!

A személyalapú megközelítés

A Bizottság azt javasolja, hogy kerüljön nagyobb hangsúly az utazással kapcsolatos intézkedések „személyalapú” megközelítésére, és az elsődleges vakcinázási sorozatot követően kiállított oltási igazolványokat egységesen 9 hónapig fogadják el a tagországok. A 9 hónapos időszak figyelembe veszi az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) az emlékeztető oltásoknak a hatodik hónaptól történő beadására vonatkozó iránymutatását.

A Bizottság emellett javaslatot tett a közlekedési jelzőlámpák színkódjait használó uniós térkép módosítására is.

Didier Reynders, jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: “A legutóbbi fejlemények és tudományos bizonyítékok fényében a Tanács által elfogadandó új ajánlásra teszünk javaslatot.

A valódi etalonná vált közös eszközünk, az uniós digitális Covid-igazolvány segítségével áttérünk a „személyalapú” megközelítésre.

A legfőbb célunk annak elkerülése, hogy Unió-szerte eltérő intézkedések szülessenek. Egyéb intézkedések mellett azt javasoljuk, hogy a tagállamok állapodjanak meg az oltási igazolványoknak az elsődleges vakcinázási sorozatot követő egységes érvényességi időszakáról.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hozzátette: „Az uniós digitális Covid-igazolvány és az utazással kapcsolatos intézkedéseink összehangolása nagyban hozzájárult a biztonságos szabad mozgáshoz a népegészség védelmét prioritásként kezelve. Az uniós népesség több mint 65%-át beoltottuk, ez azonban nem elegendő. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) iránymutatását figyelembe véve, továbbá annak lehetővé tétele érdekében, hogy a tagállamok kiigazíthassák oltási kampányaikat és a polgárok hozzáférhessenek az erősítő adagokhoz, javaslatot teszünk az oltási igazolványok egységes elfogadási időszakára.

A főbb javaslatok

A Bizottság által javasolt legfontosabb javasolt módosítások az Unión belüli utazással kapcsolatos intézkedésekre:

Középpontban a „személyalapú megközelítés”: Az érvényes uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező személyekre – függetlenül attól, hogy az EU területéről honnan indultak – főszabály szerint nem vonatkozhatnak további korlátozások, például tesztek vagy karantén. Az érvényes uniós digitális Covid19-igazolvánnyal nem rendelkező személyek számára kötelezővé tehető a tesztelés az érkezés előtt vagy után.

Az oltási igazolványok standard érvényességi ideje: A Bizottság javasolja, hogy az elsődleges vakcinázási sorozatot követően kiállított oltási igazolványokat egységesen 9 hónapig fogadják el. Ez az utazással kapcsolatban azt jelenti, hogy a tagállamok nem utasíthatnak el olyan oltási igazolványt, amelyet kevesebb mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki.

Módosul a közlekedési jelzőlámpák színkódjait használó uniós térkép: A térkép elsősorban tájékoztató jellegű lenne, de az intézkedések koordinálását is szolgálná azon területek tekintetében, ahol a vírus terjedése különösen alacsony („zöld”) vagy különösen magas („sötétpiros”). Ezekre a területekre a „személyeken alapuló megközelítéstől” eltérve egyedi szabályok vonatkoznának. A zöld területekről érkező utazókra nem kellene korlátozásokat alkalmazni, azonban azon személyek, akik piros zónából érkeznek, vagy piros zónába utaznának, és nem részesültek oltásban vagy nem épültek fel a vírusból, kötelesek lennének egy indulás előtti tesztet végeztetni, valamint érkezésüket követően karantén kötelezettség vonatkozna rájuk.

Az Unión kívülről érkező utasok: A bizottság az unión kívülről érkező utasokkal kapcsolatban azt javasolja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltást felvevők számára újranyissák a határokat. Azok, akik a WHO által engedélyezett, de az unió gyógyszerügynöksége által jóvá nem hagyott oltást kaptak, vagy felgyógyultak a betegségből, negatív PCR-teszttel léphetnének be az EU területére.

A Bizottság azt javasolja, hogy ezek a frissítések 2022. január 10-től legyenek alkalmazandók.