Vízum nélkül az USA-ba? Megmondjuk hogyan lehetséges

  • úti tipp
  • 2017.04.18
    16:06
  • lokal.hu
Sok bosszúságot okozhat, ha közvetlenül a külföldi utazás előtt derül ki, hogy valamilyen okmányra nem figyeltünk eléggé, így hiába érvényes, még sem kelhetünk útra vele, mert a következő hónapban lejár, vagy éppen szakadt. Mire vigyázzunk?

Utazni jó! Marco Polo, az első nagy világutazó sokat tudna minderről mesélni. Az utóbbi években a magyarok is egyre többször pihennek külföldön, ráadásul ma már távoli, egzotikus országok is szerepelnek a tervekben. Szerencsére nemcsak háromévente lehet felkerekedni és a külföldi pénznem összegét sem korlátozza senki. Hatalmas vívmány, hogy Európát úgy lehet bebarangolni, hogy útlevél sem kell hozzá, elég a személyi igazolvány.

A magyar állampolgárok a schengeni térségben szabadon mozoghatnak, ez 32 országot jelent. Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc nem tagja az Európai Uniónak, de ezekbe az országokba is elég a személyi.

A magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra, amennyiben regisztrálnak az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) rendszerében. Ez a kedvezmény kizárólag a biometrikus azonosítóval ellátott (bordó) útlevélre vonatkozik, a régi típusú (kék) útlevél továbbra is vízumköteles.

Az ESTA elektronikus beutazási engedély persze pénzbe kerül. A 14 dolláros díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer jelenleg a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el.

Az utazási engedély jellemzően két évig, illetve a kérelmező útlevele érvényességének lejártáig – illetve e kettő közül a korábbi napig – érvényes. Az ESTA a kérelem jóváhagyásakor megadja az érvényességi dátumokat is. Ennek megfelelően az utazóknak új utazási engedélyt kell kérelmezniük, amikor egy korábbi ESTA engedély vagy a kérelmezők útlevele lejár. Minden benyújtott új kérelemért ki kell fizetni az ESTA-díjat. Az utazási engedély az adott időszakban többszöri belépésre jogosít.

A magyar kormány a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon minden szükséges információval segíti az utazni szándékozókat. Kiderül például, hogy ha valaki 2011. március 1-je után Irak, Irán, Szíria, vagy Szudán területén járt, nem kapja meg az ESTA engedélyt.

További feltétel, hogy 2016. április 1. után csak az folyamodhat ESTA-ért, akinek az USA-ba történő tervezett beutazásának pillanatában még minimum 3 hónapig érvényes az elektronikus és biometrikus adatokat is tároló útlevele.

Ma már egyre több magyar választja utazási célként a Maldív-szigeteket is. A Külügyminisztérium azonban felhívja a figyelmet, hogy az ország fővárosa, Malé, a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartozik. A határon belépéskor igényelhető a legfeljebb 30 napos tartózkodásra szóló turista vízum, feltéve, hogy a kérelmező rendelkezik a tovább-, vagy visszaútra szóló repülőjeggyel, szállodai szobafoglalással, vagy napi 150 USD-nyi anyagi fedezettel a megélhetése költségeinek fedezésére. Nagyon fontos, hogy az útlevélnek még legalább fél évig érvényesnek kell lennie. A Maldív-szigeteken nincs magyar, illetve európai uniós konzuli képviselet, a felügyelő külképviselet Új-Delhiben található.

Az ország a bűnözés mértéke alacsony, azonban a tengerpartokon, a fürdőmedencéknél és egyéb turista látványosságoknál fokozott figyelem javasolt, mivel aránylag gyakoriak a kisebb értékben elkövetett lopások. Leginkább a pénztárcák, mobiltelefonok, bankkártyák vannak veszélyben. Jelentősebb értékeket a szállodai széfekben javasolt tárolni.

Az országban van bizonyos fokú terrorveszély, utoljára 2007. szeptember 29-én hajtottak végre robbantásos merényletet. Különösen veszélyeztettek lehetnek azok a helyszínek, ahol nagyszámú külföldi turista tartózkodik.

Az utóbbi pár évben nagyon felkapott lett Kukába ellátogatni. Vízumot a Kubai Köztársaság budapesti Nagykövetségén, vagy néhány utazási irodában lehet beszerezni.

Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító turistakártyát az USA-ban működő utazási irodákban kell beszerezniük. Ennek értelmében a budapesti kubai nagykövetség a továbbiakban már nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.

Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy a magánszállás foglalásának igazolását. A Kubai Köztársaságba történő belépéshez utas- és egészségügyi biztosítás megkötése szükséges. A biztosítás meglétének a tényét az országba történő belépéskor, a határon ellenőrizhetik, annak hiányában a belépést megtagadhatják.

Nagyon lényeges, hogy beutazáskor az útlevelünknek még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Dominika is olyan ország, ahová ma már sok magyar is elrepül. Vízum nem szükséges, ám megérkezéskor 10 USD értékű turistakártyát kell kiváltani és az útlevelünknek még legalább fél évig érvényesnek kell lennie.

Gyakran fordulnak elő zseblopások, motorral elkövetett táskalopások, amelyek során leginkább a gyengébbik nemet szemelik ki maguknak az elkövetők. A Dominikai Köztársaságban létezik egy kifejezetten a turisták segítésére létrehozott rendőri egység, a „Politur”. A szervezet tagjai általában beszélnek angolul és megbízható segítségként szolgálnak a bajba jutott turistáknak.

Thaiföld is vízummentesen látogatható, ám évente csak kétszer. Utána már vízumra van szükség. Az útlevélnek beutazáskor még legalább hat hónapi érvényesnek kell lennie.

A bérelt gépjárművek és motorkerékpárok sok esetben nincsenek biztosítva, aminek következtében a bérlő köteles kifizetni az ellopott jármű értékét, valamint a bérelt járműben, illetőleg az azzal okozott kárt. Erre nagyon oda kell figyelni.