Átadták a Blaskovich Kúria felújított főépületét

  • hírek
  • 2022.04.04
    14:15
  • Sajtóközlemény
Az elmúlt évek kihívásai ellenére ütésállóvá vált a magyar agrárium – fogalmazott Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Blaskovich Kúria főépületének ünnepélyes megnyitóján.

A magyar agrárium, de mindannyiunk élete az elmúlt évek során a koronavírus-járvány miatt és most, a szomszédban zajló háború miatt nehezebb lett. Azt hiszem, joggal mondhatom, hogy a magyar agrárium ütésállóvá vált, amellett, hogy a technika változásával a modernizáción is folyamatosan dolgozunk – jelentette ki Szinay Attila, a Blaskovich Kúria főépületének ünnepélyes megnyitóján, Tápiószelén. A közigazgatási államtitkár párhuzamot vont a magyar agrárium fejlődése és a tárca fenntartásában működő Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár munkája között. A múlt átörökítése a jövőbe, így találkozik a modern mezőgazdasági-, a klasszikus államigazgatási-, és a múzeumfenntartói tevékenység – fogalmazott. A Blaskovich-családról szólva elmondta, hogy több generáción keresztül milyen értékteremtő munkát hajtottak végre, amely önmagában is fontos és nagy adottsága a településnek. A népes közönséghez szólva hozzátette: ilyen elődök előtt hajthatunk ma fejet, de semmit sem érne ez az Önök munkája nélkül. A közigazgatási államtitkár a hagyományőrzés és közösségteremtés fontosságát hangsúlyozta és örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a térségben élők ragaszkodnak a múltjukhoz, helyi értékeikhez. Szinay Attila köszöntőbeszédének zárásaként felhívta a figyelmet arra, hogy az Agrárminisztérium fenntartása alatt álló kúriamúzeum felújításában nagy szerepe van Czerván György országgyűlési képviselőnek.

L. Simon László, miniszteri biztos, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében kitért a 2013-ban indult új múzeumi rendszerre, amely bizonyíték arra, hogy a kormány jó döntést hozott. Ekkora került a kúria az helyi önkormányzathoz, de innen tovább kellett lépni, amelynek eredménye most látható - fogalmazott a főigazgató. A tápiószelei múzeumról szólva a miniszteri biztos azt mondta: az intézmény - különösen a Blaskovich-család magyar kultúrában betöltött szerepét tekintve - országos jelentőséggel bír.

Czerván György, a térség országgyűlési képviselője köszöntőbeszédében a felújított Blaskovich Kúria kapcsán úgy fogalmazott, hogy az nemcsak a Tápió-vidék, hanem egész Magyarország drágaköve. Kiemelte, hogy az Agrárminisztérium finanszírozta az épület 180 millió forintos felújítás költségét. Ez az intézmény megérdemli a törődést, amelyet feladatomnak tartok a jövőben - tette hozzá.

Egy álom valósult meg az ünnepélyes átadással, amikor a rekonstrukcióval a kúria történelmi épülete megújult – mondta Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója.