Ébredezik a természet, kalandra hívnak nemzeti parkjaink

  • itthon
  • 2022.04.11
    14:18
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Kényelmes túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet és egy kulacs víz. Más egyébre nincs is szükség, hogy a fárasztó hétköznapok után a nemzeti park igazgatóságok programjai újult erővel tölthessenek fel a hétvégén. Szombaton és vasárnap változatos programokra várnak nemzeti parkjaink – tájékoztatott az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Balczó Bertalan a madarak iránt érdeklődők számára ajánlotta szombatra az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Madárgyűrűzés a kőszegi legelőn című programját, illetve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság mágori túzokélőhelyre vezető, túzokdürgést figyelő túráját.

Aki inkább a növények birodalmában érzi otthonosan magát, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szombati erdei túrája lehet jó választás. Szentgál község határában ugyanis országos ritkaságot rejt az erdő. Az érdeklődők a természetvédelmi őrtől hallhatnak a beavatkozásokról, kutatásokról, a Tiszafás jelenlegi állapotáról, jövőjéről és felfedezhetik a tiszafák környezetében lévő növényvilágot – sorolta a helyettes államtitkár.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság elsősorban azokat várja hétvégén, akik a szobából kiszakadva aktívabb időtöltés után néznének. A szombati napon kerékpárok segítségével a szegedi Fehér-tó nagyobb részét járják majd be, amihez terepi bicikliket biztosítanak.

A Bükki és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pedig különféle kultúrtörténeti programokra invitál. Legyen szó akár a kétnapos ún. hollókői „Oskola hétvégéről”, ahol a résztvevők kipróbálhatják, hogyan írtak elődeink az iskolapadban, tintával, pennával, vagy egy Bunker túráról az esztergomi katonai lőtéren, amely csak vezetővel látogatható. A túra során nem csak a katonai múltat idézik fel, megismertetik a természeti értékeinket is: áprilisban még láthatók a kökörcsinek, nőszirmok és egyéb, a homoki sztyepprétekre és nyílt homoki gyepekre jellemző növényfajok és a hozzájuk kötődő rovarvilág – lepkék sokasága – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Balczó Bertalan hozzátette: aki esetleg a hétvégi túrákra nem jelentkezett időben, nem kell aggódnia. A nemzeti park igazgatóságok egész évben számtalan programmal, feltöltő élményekkel várják a családokat és természetbarátokat. Aki első kézből értesülne a meghirdetett programokról, mindenképpen javasoljuk, hogy kövesse az igazgatóságok Facebook vagy Instagram oldalait, részletesebben pedig a magyarnemzetiparkok.hu oldalon, vagy az igazgatóságok saját oldalán található információ.