Ez a város az idei nyár nyertese a Szallas.hu-n

  • itthon
  • 2023.08.01
    14:32
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Vegyesek a tapasztalatok idén nyáron a belföldi turizmusban, de van egyértelmű nyertese is a szezonnak a Szallas.hu foglalási adatai szerint. Visegrádon közel 10 százalékkal nőtt a nyárra szóló foglalások száma tavalyhoz képest. Az utazási kedv jelen van, viszont alkalmazkodunk a helyzethez, például közelebbi, olcsóbb szállást választunk és rövidebb időre foglalunk. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél a vakáció idején a magyarok körében, ezt követi a sorban Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula. A foglalások negyedét júniusban és júliusban is SZÉP-kártyával fizették.

Kérdések kereszttüze övezi az idei nyarat: hogy alakulnak az árak, hova utaznak a magyarok, utaznak-e egyáltalán, mi a sláger az idén. A Szallas.hu foglalási adatai szerint az eddig beérkező nyári foglalások 19 százalékkal maradnak el a tavalyihoz képest, és jelenleg 5 százalékkal a 2019-es nyári szint alatt állnak. „2022-ben erős, robbanásszerű kereslet volt a nyári szezonra, hiszen azt megelőzően a pandémia előtt korlátozott lehetőség volt utazni – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. – Akkor óvatosabb volt az előfoglalás, a nyár előtt viszont kiugró volt a kereslet. Idén ugyan előbb kezdték el foglalni a vakációhoz a szállást, viszont a szezonhoz közeledve laposabb maradt a keresleti görbe.” Mindezek ellenére van a szezonnak egyértelmű nyertese is: Visegrádon közel 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma. „A korábbi válsághoz hasonlóan az látszik, hogy az utazásról - legalábbis egyelőre - nem mondanak le tömegesen, inkább alkalmazkodnak a helyzethez, például közelebbi, olcsóbb szállást választanak és rövidebb időre foglalnak” – avatott a részletekbe a sajtószóvivő, és arra is kitért, mi lehet az oka Visegrád fellendülésének a Szallas.hu-n. „A Dunakanyar településeinek népszerűsége a természeti adottságok mellett valószínűleg a főváros közelségével is magyarázható” – tette hozzá a sajtószóvivő.

Ugyan a Szallas.hu-s foglalások tekintetében Visegrád nőtt legnagyobb mértékben százalékosan, időarányosan tavalyhoz képest, ez nem azt jelenti, hogy ez a város a legnépszerűbb település idén, a nyári, belföldi település toplistán a 21. helyen áll. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél a vakáció idején a magyarok körében, ezt követi a sorban Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula. Régiós szinten az előző évek nyári trendjeihez hasonlóan a Balaton a legnépszerűbb, mostanra minden 3. nyári foglalás ide szól, míg egy hónapja még csupán minden 5. foglalás volt balatoni. „Az elmúlt hetek kedvező időjárása élénkítette a foglalási kedvet, ez már júliusban is meglátszott, és hatással volt az augusztusi előfoglalásokra is” – mondta a sajtószóvivő.

Visegrád / Fotó: serfozom via PixabayVisegrád / Fotó: serfozom via Pixabay

Mennyi az annyi?

Idén nyáron az éjszakánkénti átlagár egy fő részére Budapesten és vonzáskörzetében a legmagasabb, 14 400 Ft. Ezt követi a Balaton 12 500 forinttal és a Nyugat-Dunántúl 12 000 forinttal. A fő turisztikai régiók közül a Tisza-tó a legolcsóbb, itt jelenleg átlagosan 9 311 Ft egy fő részére egy éjszaka szállás. Ahogy az árak is széles skálán mozognak, úgy az árváltozás mértéke is. A legkisebb drágulást a Közép-Dunántúlon és a Balatonon láthatjuk, míg Budapest és vonzáskörzetében 25 százalék feletti a drágulás. 20 százalék felett nőttek az átlagárak az Észak-Alföldön, a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is. Százalékosan nagyobb léptékű a drágulás a Tisza-tónál, mint a Balatonnál, előbbinél 16,5 százalékos, utóbbinál 15,3 százalékos a változás. A mérsékelt balatoni drágulás fő oka, hogy a tavalyi évben már jelentős áremelkedés történt ebben a régióban. Idén a Velencei-tó drágult legkevésbé a vízparti régiók közül, itt kicsivel több mint 11%-os az áremelkedés a nyárra vonatkozóan, ez átlagosan 1 200 forintos drágulást jelent a fő/éj ár tekintetében.

A legkeresettebb szállástípusok közül pedig a hotelek átlagára a legmagasabb, egy főnek egy éjszaka itt átlagosan 20 600 forint. A panzió esetén 11 400 forint, az apartmannál 9 100 forint, míg a vendégházaknál 8 800 forint.

Mi a nyár slágere?

A szállástípusok közül a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki (igaz, ez az előző években is hasonlóan alakult), közülük is az apartman a legkeresettebb (32%). A hoteleknél egyébként közel 22 százalékkal maradnak a 2022-es szint alatt a Szallas.hu foglalásai, míg a nem hotel szektor esetén 18,5 százalékos a visszaesés. Az utazás tervezése során a Szallas.hu felületén számos szűrő segíti a vendégeket a keresés pontosításához. Ezek közül a nyári érkezési dátumra végzett keresések során a félpanzió, a reggeli, az önálló ház, a medence, az előlegfizetés nélkül foglalható szálláshely és az apartman konyhával szűrőket használták a leggyakrabban, de a SZÉP-kártyás fizetés szűrő is népszerű. A foglalások negyedét júniusban és júliusban is SZÉP-kártyával fizették, és 7%-kal többen használják ezt a fizetési opciót a tavalyi nyárhoz képest. A turisztikai attrakciók közül az Egri Vár, a Szalajka-völgy, a Szépasszonyvölgy, a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ és a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő a legkelendőbbek Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője szerint.

A Szallas Group belföldi akciós csomagajánlatait értékesítő Maiutazas.hu és Szallasguru.hu adatai szerint idén 26 százalékkal több akciós ajánlat érhető el a nyáron tavalyhoz képest, a kedvezmények mértéke átlagosan 23 százalék körüli. A kuponok értékesítési statisztikái szerint Észak-Magyarország iránt a legnagyobb a kereslet, és Demjén viszi a prímet a települések közül.

Top belföldi úti célok a belföldi utazók körében 2023 nyarán:

  1. Siófok
  2. Hajdúszoboszló
  3. Budapest
  4. Eger
  5. Gyula
  6. Balatonfüred
  7. Szeged
  8. Hévíz
  9. Pécs
  10. Zalakaros