A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

  • itthon
  • 2023.09.01
    15:00
  • MTÜ Sajtóközlemény
Több mint 425 ezer foglalás érkezett a Balaton turisztikai térség szálláshelyeire szeptemberre. A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől. Külföldről továbbra is Németországból érkeznek a legtöbben az első őszi hónapban a Balatonhoz, őket a cseh és osztrák vendégek követik. A legnépszerűbb szállástípus a szálloda, de egyre több nemzetközi vendég keresi az üdülőházakat, a panziókat, valamint a magán- és egyéb szálláshelyeket. Az adatok szerint tavaly szeptemberhez képest az ötcsillagos hotelfoglalások száma közel 40%-kal nőtt, amely a kapacitás bővülésnek is köszönhető.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint szeptemberre eddig 142 ezer vendég összesen 428 ezer éjszakát foglalt a Balaton turisztikai térségében. A szálláshely-szolgáltatók regisztrációi szerint a foglalások 71%-a, azaz több mint 300 ezer érkezett belföldi vendégektől, míg további 125 ezer éjszakát kötöttek le külföldi turisták.

A turisztikai térség négy legnépszerűbb településére érkezett a szeptemberi foglalások több mint fele. A vendégek majd ötöde kötött le szállást Hévízen (18%), de hasonlóan népszerű volt Siófok (12%), Balatonfüred (12%) és Zalakaros (12%) is.

Fotó: Szemerey Bence / PexelsFotó: Szemerey Bence / Pexels

Az első őszi hónapban a Balatonra látogató külföldiek több mint 60%-a valamely TOP 5 küldőországból érkezik. A legtöbben Németországból (32%) utaznak a térségbe, őket követik a cseh (13%), az osztrák (7%), a szlovák (5%) és a lengyel (4%) turisták. A külföldiek 60%-a szállodában foglalt szállást, ugyanakkor 10%-kal nőtt körükben a magán- és egyéb szálláshelyek iránti kereslet is, amely így már megközelíti a 20%-ot. Egyre több külföldi turista keresi a panziókat és az üdülőházakat is, ezek foglaltsági arányai így elérték a 8 és 3%-ot. A szálloda a hazai vendégek körében is kimagaslóan a legkedveltebb szállástípus a Balaton térségben: a belföldi foglalások 70%-a szól ide, míg a magán- és egyéb szálláshelyeken a belföldi balatoni vendégek 14%-a száll meg szeptemberben.

A hotelfoglalások közül minden második 4 csillagos, közel 40%-uk pedig 3 csillagos szállodába érkezik, míg az 5 csillagos szállodák 6%-ot regisztrálnak. A legmagasabb kategóriába szóló foglalások száma 40%-kal nőtt tavaly szeptemberhez képest, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek során jelentősen bővült az 5 csillagos szálláshely-kapacitás a Balaton turisztikai térségben.

Legfrissebb