Kiemelkedő vendégforgalmat bonyolítanak a vidéki fürdővárosok télen

  • itthon
  • 2024.01.16
    20:35
  • MTÜ sajtóközlemény
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak. A vidék külföldi vendégéjszakáinak közel egyharmadát hét, nemzetközi szinten is népszerű fürdővárosunk tudhatja magáénak. Közülük a gyógyhelyeink zászlóshajójának számító Hévízen a teljes külföldi vidéki szálláshelyi forgalom közel 10%-a valósul meg télen.

Hazai fürdőinket ősztől-tavaszig a gyógyulás, kikapcsolódás és feltöltődés miatt ide utazó hazai és külföldi turisták töltik meg, így a fürdődesztinációkban a téli szezonban jellemzően magasabb a szálláshelyek forgalma. A vidéki fürdővárosokban 2022 novembere és 2023 februárja között a megelőző évhez képest összesen 7%-kal emelkedett a vendégforgalom, Gyulán pedig elérte a 25%-ot is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az ebben az időszakban keletkezett közel 5 millió vidéki vendégéjszaka több mint egyötödét Bük, Sárvár, Egerszalók, Gyula, Hajdúszoboszló, Hévíz és Zalakaros adta. A gyógyhelyeken az átlagosnál jóval magasabb a külföldi vendégéjszakák részesedése is. Sárváron például a teljes vendégforgalom 58%-a, Bükön a vendégéjszakák fele, Hévízen a 44%-a, Hajdúszoboszlón pedig a 34%-a köszönhető a nemzetközi turistáknak. Mindez jellemzően magasabb bevételeket is biztosít a fürdővárosok szolgáltatóinak.

Ismertebb gyógyhelyeinket ilyenkor elsősorban Németországból és Ausztriából, valamint a V4-es országokból keresik fel a vendégek. Vidéki fürdővárosaink top küldőpiacai közé rajtuk kívül még Románia és Szlovénia iratkozott fel. Bükön, Sárváron és Zalakaroson a csehek számítanak a leggyakoribb látogatónak, míg Hévíz elsősorban az osztrákok és németek elsőszámú választása a téli hidegben. Egerszalók, Gyula és Hajdúszoboszló gyógyvize pedig leginkább a román turisták körében népszerű.

Az NTAK idei novemberi adatai alapján idén télen is növekedés látható: 2022 novemberéhez képest a fürdővárosokban eltöltött vendégéjszakák száma közel 10%-kal magasabban alakult. A legnagyobb emelkedést Hajdúszoboszlón (+22%) és Egerszalókon (+19%) mérték. A hét fürdőtelepülés összesített szálláshelyi forgalmának részesedése a vidéki Magyarország teljesítményéből pedig elérte az 56%-ot. A legnépszerűbb vidéki fürdőtelepülésnek novemberben Hévíz bizonyult, ahol a legtöbb külföldi vendégéjszakát az Ausztriából érkezők töltötték. A csehek novemberben is Sárvárt és Büköt részesítették előnyben, a románok leginkább Hajdúszoboszlón és Gyulán fürdőztek. A német és osztrák vendégek mellett Hévízen sok cseh vendéget is köszönthettek. Fürdővárosaink közül a hazai vendégek a legtöbb éjszakát viszont Hajdúszoboszlón töltötték.

Az ünnepi időszak várhatóan tovább emeli a fürdővárosok forgalmát, hiszen például a családoknak is kedvelt úti céljai ilyenkor a wellness szállodák és az élményfürdők.


Fürdővárosaink növekvő népszerűségéhez hozzájárult, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a gyógyhelyeken a kormány támogatásának köszönhetően. Összesen 14 vidéki gyógyhelyünk újult meg, többek között Bük, Gyula, Hévíz, Zalakaros, Hajdúszoboszló és Sárvár.