Budapest, Eger és Pécs voltak a magyarok kedvencei a télen

 • szállás
 • 2024.03.01
  15:54
 • szallas.hu
A Szallas.hu foglalási darabszámait összesítve a főváros vonzotta a legtöbb utazót a téli időszakban. Budapestet Eger és Pécs követte a dobogón, vendégéjszakákból viszont Pécs helyett Gyula lett a bronzérmes. A téli kikapcsolódások során a többség hotelt választott. Az 1-2 éjszakás tartózkodás volt a leggyakoribb. A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg. Az összesített bruttó szobaár bevétel alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 14 546 forint volt, ami közel 9 százalékos növekedés előző évhez képest.

A Szallas.hu összesítette a 2023 decemberétől 2024. februárig tartó időszak eredményeit. Az ebbe a dátumtartományba eső távozási napokkal megtett foglalások darabszáma alapján Budapest, Eger és Pécs vezették a belföldi toplistát. „A vendégéjszakák számát összesítve is hasonló a dobogósok rangsora, viszont Pécs helyett Gyula lett a bronzérmes” – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője, aki azt is hozzátette, hogy szinte azonosak a top település listák, ha csak a januári és februári eredményeket vizsgáljuk a tavaly december nélkül.

Télen is a magyar tengert választjuk?

A top turisztikai régiók közül a Szallas.hu foglalási számai alapján télen Észak-Magyarország, Budapest és vonzáskörzete, valamint Nyugat-Dunántúl voltak a legnépszerűbbek a magyarok körében. Ugyanakkor a legtöbb vendégéjszakát Észak-Magyarország és a Nyugat-Dunántúl után a Balatonon töltötték a magyar vendégek a téli összesítés szerint.

4 csillag, 2 éjszaka, wellness a tuti recept

A szezon foglalásainak 41 százaléka hotelbe, negyede apartmanba, 16 százaléka vendégházba, 15 százaléka panzióba és 3 százaléka egyéb szállástípusba szólt. „Az 1-5 csillagos hoteleket választó vendégek 58 százaléka 4, 37 százaléka 3 csillagos szállást foglalt” – tette hozzá a sajtószóvivő. Gonda Orsolya, a Szallas.hu értékesítési csapatának vezetője elmondta, hogy a hotel partnerek visszajelzései szerint alapvetően a nagy, 4 csillagos házak azok, akiknek a decemberi ünnepek után is kedvezett a tél. A január és február leginkább a wellness-szállásoknak jelent kimagasló forgalmat, pláne ahol még termálvíz is van. Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője megerősítette, hogy az attrakciók közül is a népszerű fürdőket emelné ki az örök klasszikus egri vár mellett. Így például a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a hajdúszoboszlói Gyógyfürdő is keresettek voltak.

Az összesített bruttó szobaárbevétel alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 14 546 forint volt a télen, ami nem egészen 9 százalék növekedés az előző évhez képest. Az átlagos foglalási hossz 4,72 éjszaka volt. „A foglalásaink 43 százaléka 1, 38 százaléka 2, 13 százaléka 3, 3 százaléka 2, kevesebb mint 2 százaléka pedig 5 vagy annál több éjszakára szólt" – mondta Kelemen Lili.

A Szallas.hu összesítéséből az is kiderült, hogy a december hozta a legtöbbet a konyhára: a téli vendégéjszakaszám 52 százaléka decemberben valósult meg, és a foglalások 46 százaléka decemberre szólt. Január 7-ei vagy későbbi távozási dátummal is voltak hosszabb foglalások. Ugyanakkor Gonda Orsolya elmondta, hogy a legtöbb hotel partnernél a téli időszakban a 2 éjszakás tartózkodás volt az átlag, amik főleg a hétvégékre összpontosultak, de a hétköznapokban érkező vendégek sem maradtak tovább.

A legnépszerűbb belföldi úti célok télen a magyarok körében a Szallas.hu foglalási darabszámai alapján (2023. december - 2024. február)

 1. Budapest
 2. Eger
 3. Pécs
 4. Szeged
 5. Debrecen
 6. Gyula
 7. Hévíz
 8. Hajdúszoboszló
 9. Siófok
 10. Zalakaros

A legnépszerűbb belföldi úti célok télen a magyarok körében a Szallas.hu adatai alapján, vendégéjszakaszám szerint (2023. december - 2024. február)

 1. Budapest
 2. Eger
 3. Gyula
 4. Hévíz
 5. Hajdúszoboszló
 6. Pécs
 7. Siófok
 8. Szeged
 9. Zalakaros
 10. Sárvár

A Szallas.hu téli, belföldi szállásfoglalásainak eloszlása szállástípusonként a magyarok körében:

 • hotel: 41,01%
 • apartman: 24,57%
 • vendégház: 15,88%
 • panzió: 14,74%
 • egyéb: 3,80%

Népszerű látnivalók attrakciók a Szallas.hu/Programok aloldal szerint (itt nincs sorrendiség):

 • egri vár
 • Gyulai Várfürdő
 • Zalakarosi Fürdő
 • Gyulai Várfürdő
 • Harkányi Gyógy- és Strandfürdő
 • Hévízi Tófürdő
 • Festetics-kastély
 • Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
 • hajdúszoboszlói Gyógyfürdő
 • Nyíregyházi Állatkert - Sóstó Zoo
Legfrissebb