Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén

  • itthon
  • 2024.03.22
    14:39
  • Magyar Turisztikai Ügynökség
Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek. Ennek több mint 60%-a, 190 ezer éjszaka belföldiekhez köthető, míg közel 40%-át, 115 ezer éjszakát a külföldiek foglaltak le. A legjellemzőbbek a 2 éjszakás, 2 fős utazások voltak március 14-17. között.

Sokan töltötték otthonuktól távol, utazással egybekötve a nemzeti ünnepet. A közel 210 ezer vidéki vendégéjszaka 84%-át belföldről regisztrálták az NTAK adatai alapján. Emellett szép számmal érkeztek nemzetközi vendégek a vidéki szálláshelyekre is, a legtöbben Csehországból, Németországból és Ausztriából. A turisztikai térségek közül kiemelkedő érdeklődés övezte a Balatont, a Mátra-Bükköt és Budapest környékét. Az adatok szerint elmondható, hogy a leggyakrabban párban utaztak a vendégek, 76 ezer 2 fős foglalást regisztráltak. A párok mellett a családok is szívesen útnak indultak, a belföldi vendégek 14%-a volt 18 évnél fiatalabb.

Budapest után a legszívesebben a fürdővárosok felé vették az irányt a hosszú hétvégén a vendégek, Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Bük ezúttal is sokakat vonzott. A fürdővárosok közül arányaiban a legtöbb külföldi Bük városába foglalt szállást, míg a hazai utazók aránya Zalakaroson volt a legnagyobb. A fővárosban közel 100 ezer éjszakányi foglalás érkezett, melynek 16%-át a belföldi vendégek adták. A budapesti vendégforgalom több mint 80%-a így a külföldi utazókhoz volt köthető, akik elsősorban az Egyesült Királyságból, Olaszországból és Spanyolországból indultak hazánkba.

Az adatokból az is látszik, hogy a legkelendőbb szállások a szállodák voltak, az éjszakák többségét hotelekben töltötték a vendégek. A fővárost felkeresők 56%-a, míg a vidéken foglalók 59%-a szállt meg ilyen szálláshelyeken. Közülük az utazók több mint fele négycsillagos szállodákat választott, míg minden negyedik háromcsillagos hotelekben szállt meg.

A magas vendégforgalom mellett nőttek a szálláshelyek bevételei is. Az NTAK adatai szerint a szálláshelyi bevételek meghaladták a 6,5 milliárd forintot az ünnepi hosszú hétvégén, ami 14%-kal magasabb, mint az egy héttel korábbi eredmény.