Felkészül Horvátország: idén is sok magyar vakációzik az Adrián

 • külföld
 • 2024.04.26
  15:10
 • szallas.hu
Az előfoglalások alapján több magyar vakációzik Horvátországban, mint tavaly, 18 százalékos növekedést látnak jelenleg a Szallas.hu szakértői. A megtett foglalások alapján az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár Horvátországban 13 602 forint, ez 11% körüli árnövekedést jelent. A legtöbben továbbra is júliusban és augusztusban utaznak, de az elő- és utószezon iránt is nő az érdeklődés, május esetén 32 százalékkal emelkedett a foglalások száma.

A tavaly ugyaneddig megtett előfoglalásokhoz képest képest 18 százalékos növekedés látszik a Horvátországba szóló foglalások darabszámát illetően a Szallas.hu adatai szerint. A megtett foglalások alapján, a bruttó közvetített szobaárbevételből és a vendégéjszakák számából meghatározva az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár Horvátországban 13 602 forint, ami 11 százalékos átlagos árnövekedést jelent tavalyhoz képest. „Apartmanok esetén az átlagár fejenként és éjszakánként 11 180, hotelben pedig 34 290 forint" – mondta Molnár Tímea, a Szallas.hu Horvátországért és Ausztriáért felelős menedzsere. A kereslet mozgatja az árakat is: júliusban a legdrágább (14 120 Ft) egy éjszaka átlagára egy főnek, de nem sokkal olcsóbb az augusztus sem (13 800 Ft). Ezzel szemben májusban, júniusban és szeptemberben 11 300 - 12 650 forint közötti az átlagár.

Bár a július és az augusztus a legnépszerűbb, nő az érdeklődés az elő- és utószezon iránt

A legtöbben júliusban (42%) és augusztusban (39%) nyaralnak a horvát Adrián. Bár még mindig messze vezet a főszezon, nő az érdeklődés az elő-és utószezon iránt is, hiszen mellettük szól, hogy kedvezőbbek az árak és nincs annyi turista. A májusi foglalások 32 százalékkal, a szeptemberiek 19 százalékkal, a júniusi foglalások 12 százalékkal nőttek a tavaly ugyanezen időszakban (április 15-éig) beérkezett foglalásokhoz képest.

Hol várható a legtöbb magyar vendég?

„A foglalási adataink alapján a Kvarner-öböl, Dalmácia Zadar és Split régiója a legkedveltebb” – mondta Molnár Tímea. Az eddig beérkezett foglalások alapján a legkeresettebb települések a magyarok körében Vir, Crikvenica, Medulin, Starigrad és Zadar. A Szallas.hu foglalási adatai szerint az eddig beérkezett foglalások eltolódtak az apartmanok irányába: a 2024-es szezonra szóló foglalások 78 százaléka esetében választották ezt a szállástípust. „Kínálatunkat folyamatosan bővítjük minőségi apartmanokkal és hotelekkel is – mondta Molnár Tímea. – Összességében 2019 óta közel 9000 új partnerrel növeltük a horvát szálláskínálatunkat."

A Szallas.hu adatai szerint az összes foglalást tekintve csak minden tizedik foglaláshoz kértek félpanziót, reggelit 5 százalék választott, all inclusive ellátást pedig csupán egy százalék igényelt. A legtöbben (27%) 7 éjszakára foglaltak, 20-20% azoknak az aránya, akik 5-6 éjre, 13 százalék körüli pedig azoké, akik 4 éjszakára maradnak. Horvátország mind a párok, mind a családok számára vonzó úti cél idén is: csaknem minden harmadik foglalás 4 főre szól, minden ötödik pedig két főre. Molnár Tímea azt is elmondta, hogy az eddig már megtett Horvátországba szóló nyári foglalások 32 százalékát idén februárban, 31 százalékát januárban, 17 százalékát márciusban, 9 százalékát áprilisban tették meg, a maradék 11 százalékát pedig még tavaly.

Mire van igénye a horvát Adrián vakációzóknak?

A Szallas.hu online felmérést végzett a horvátországi nyaralási trendekre irányulóan. A kutatásban 1028 fő vett részt, akik közül 11,5 százalék egy nyaralást tervez idén, amit a horvátoknál tölt el. 9,5 százalék azoknak az aránya, akik az Adrián és belföldön is vakációznak 2024-ben. A nyári úti cél kiválasztását leginkább a tengerparti elhelyezkedés befolyásolja, de az árak és a megközelíthetőség is fontos. Sokaknak számít a lakhelytől való távolság és az ajánlás is – barátoktól, ismerősöktől vagy vendégértékelés formájában. A Horvátországban vakációzók körében szálláskereséskor fontos szempont, hogy legyen hűtőszekrény, WiFi, légkondi, ingyenes parkolási lehetőség és bolt a közelben. A felmérés szerint jellemzően nem kisállattal együtt indulnak útnak a magyarok a horvátokhoz. Programok közül a strandolás vezet, de a városnézés és hajókirándulás is a legnépszerűbbek között vannak.

A Szallas.hu-n leadott előfoglalások darabszáma alapján a magyarok legkedveltebb horvát úti céljai:

 1. Vir
 2. Crikvenica
 3. Medulin
 4. Starigrad
 5. Zadar
 6. Bibinje
 7. Makarska
 8. Njivice
 9. Selce
 10. Vodice

A Szallas.hu-n leadott előfoglalások megoszlása a legnagyobb horvát turisztikai régiók között:

 • Kvarner-öböl: 33%
 • Dalmácia - Zadar: 25%
 • Dalmácia - Split: 16%
 • Isztriai-félsziget: 14%
 • Egyéb: 12%

A Szallas.hu-n leadott horvát előfoglalások megoszlása szállástípusonként:

 • apartman: 78%
 • hotel és resort: 17%
 • egyéb: 5%
Legfrissebb